Son yerel seçimler Türk siyasetindeki dengeleri iyiden iyiye değiştirdi. Büyük kentler başta olmak üzere belediyelerde üstünlük muhalefete geçti. Özellikle İstanbul/Ankara/İzmir/ Mersin ve Adana’nın muhalefette olması iktidarın dengesini sarstı. Belediye Başkanları halkla doğrudan temasa geçince ve sosyal yardımlara ağırlık verince AKP’nin siyaset yapma biçimi ve halkla iletişim kurma mekanizması bozuldu. Muhalefet, belediyeler aracılığıyla toplumun kılcal damarlarına kadar nüfuz edebilir hale geldi. Bu, muazzam bir iletişim kanalı.
Oysa iktidar sürekli ’Bunlar iktidara gelse yardımları keser’ propagandası yapıyordu. Vatandaş bunun doğru olmadığını yaşayarak gördü.
Bu, politik dünyadaki yeni dengenin vatandaşa yansıması.
Bir diğeri muhalefet liderlerinin birlikteliği….
Millet İttifakı liderleri ‘siyaset oyunu’nu kuralına göre oynuyorlar. Ve 6’lı masa görüşmeleri halen sürüyor. Bu başlı başına önemli, kıymetli. Adayı da bilerek açıklamıyorlar. Tuzağa düşmüyorlar. Dünyanın her yerinde popülist liderler rakip bloğu dağıtmak ister. Kendilerine karşı birleşilmesini önlemeye çalışırlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunun için çok çalıştı. En çok da İYİ Parti üzerinde stratejiler denedi, HDP kartını kullanmak istediler. Şu ana dek başarılı olamadılar.
Millet İttifakı oyunları bozdu, tuzaklardan kurtuldu ve şu da önemli: Yaklaşık iki yıldır gündem belirleme gücü muhalefetin elinde. Halkın meselesi ekonomi olunca… Muhalefet de ekonomi ağırlıklı konuşunca gündem değiştirme oyunları tutmaz hale geldi. İktidar medyası da etkisiz kaldı.
Ve muhalefet, işbirliğini seçim sürecine kadar getirebildi. Şimdi son düzlükteler. Ortak bir adayla sandığa gidebilirlerse ve işbirliğini sürdürürlerse seçimin favorisi durumdalar. Yani aday ‘Masadan çıkarsa’ kazanabilirler.