AKP 22 yılda eğitimde neler yaptı?

Son 22 yıl; Türkiye eğitim sisteminin bütüncül, veriye dayalı, pedagojik, uzun vadeli, siyaset üstü devlet politikalarının olmadığını göstermiştir.22 yılda aynı iktidar yönetmesine rağmen;9 defa Bakan değişmiş, aynı konuda pek çok değişiklik yapılmış, başlanılan nokta geçilememiştir.

Ülkemizin eğitim sisteminin son 22 yılını bütüncül, düzenli, veriye dayalı, değişiklik değişiklik tarihe düşüp unutmamak, kimlerin eğitimde ne yaptığı kadar ne yapmadığını ortaya koymak, BİZE EĞİTİMİN 22 YILLIK BÜYÜK RESMİNİ VERECEK.

Türkiye'nin eğitiminin son 22 yılda küçük küçük fırça darbeleriyle değiştiğini düşünün. Peki, neler değişti? 22 yılın sonundaki resimle ilk günkü resmi yan yana koyduğumuzda aslında nerden nereye geldiğimizi göreceksiniz. EĞİTİMİN BÜYÜK RESMİNİ MERAK EDİYOR MUSUNUZ?

Eğitim yöneticisi atama, öğretmen yetiştirme, okul tür-kademe, yükseköğretim, denetim, ölçme değerlendirme-sınav, özel öğretim sistemlerinde neler değişti? Bu kadar konuda yüzlerce değişiklik yapılması Türkiye'nin eğitim sistemini yapboza mı çevirir, yamalı bohçaya mı?

Bu kadar değişiklikle amaç nedir?

Diyelim ki, dünyanın en iyi eğitim sistemini oluşturturdunuz ve de dünyanın en iyi makinistini getirip bu sistemin başına oturttunuz. Ya eğitim treninin rayları önceden döşeliyse ve bu trenin nereye gideceği zaten belliyse...

Eğitimde son 22 yılda yapılanlar makyaj mıdır, yapısal değişiklikler midir?

Öğretim Programlarında Neler Değişti?

Hüseyin Çelik 2005 müfredatı değişmiş, Nimet Çubukçu 2007 değerler eğitimi yönergesi çıkmış, Ömer Dinçer 2010 Arapça seçmeli dersler arasında yer almış,2011Milli güvenlik dersi kaldırılmış, Nabi Avcı 2013 Kürtçeyi seçmeli ders yapmış, İsmet Yılmaz 2017 müfredatı yine değiştirmiştir. Ve en son Yusuf Tekin değişenleri bir daha değiştirmiştir.

2005 yılında yapılan müfredat değişikliğinde çocuklarda "eleştirel düşünme, problem çözme, bilimsel araştırma, yaratıcı düşünme, girişimcilik, iletişim-bilgi teknolojilerini kullanma, Türkçe'yi doğru, etkili ve güzel kullanma becerisi" eksik denmişti.19 YILDA BECERİLER TAMAMLANDI MI?

2005 yılında Hüseyin Çelik döneminde ilköğretim birinci sınıftan itibaren el yazısı uygulamasına geçilmiş,2017 yılında İsmet Yılmaz döneminde yeniden dik temel harflerin kullanılmasına geçilmiştir. Aynı değişikliklerin aynı parti zamanında getirilip tekrar kaldırılması AKP hükümetlerinin bırakın eğitim tarihini bilmeyi kendi eğitim tarihlerini de bilmediklerini göstermektedir. Aynı hatayı sözleşmeli öğretmenlik içinde yapmışlardır. Getirdikleri eğitimden anlamayan BAKANlar kendilerinden önce neler yapıldığını bilmeden saldım çayıra mevlam kayıra uygulamalar yapmışlardır.

2005 yılı öğretim programı değişiklikleriyle davranışçı paradigmaya geçildiği söylendi. Geçen 19 yılda davranışçı sistemin ürünü olan öğretmenler yapılandırmacı paradigmaya (d)evrilebildiler mi? Geçen sürede eğitim fakülteleri bu yeni yaklaşıma uygun öğretmen yetiştirdiler mi?

Sahi taa 2013,2014 yıllarında Nabi Avcı döneminde müfredatın dijitalleşmesine yönelik, müfredatın etkileşimli hale geleceği," müfredat mucizesi" E-MÜFREDAT MODÜLÜ NOLDU, BUNCA ZAMANDIR NİYE HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?

2010 yılında Nimet Çubukçu döneminde büyük umutlarla okullara gönderilen DEĞERLER EĞİTİMİ yönergesinden sonra, geçen 14 yılda öğrencilerimizin değerlerinde ne değişti? YOZLAŞMA ve DİNSELLEŞ me mi oldu? Değer deyince niye sadece dini değerler anlaşılıyor? Özgüven, empati, adalet noldu?

Son 22 yılda 4 defa (2005.2012.2017.2024) kapsamlı olarak değişen öğretim programlarında(müfredat) eğitim sistemlerinin can suyu olan, dünyada geçerli EĞİTİM FELSEFELERİ ne kadar etkili olmuştur? Bu etki 2017 yılında EVRİMİN ve önemli FİLOZOFLARIN müfredattan çıkarılması mıdır?

MEB’in Belkemiği İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünde Neler Oldu?

MEB'İN SON 22 YILDA EN BAŞARISIZ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜDÜR. Çünkü 22 yılda sadece yönetici atamada 2004-2018 arası 19 defa Yönetici Atama Yönetmeliği ve yönetmelik değişikliği bulunmaktadır. Ve sonrasındaki değişiklikler… MEB bu değişikliklerden mağdur olanlara ne kadar tazminat ödedi?

MEB KADIN YÖNETİCİ KONUSUNDA DA SINIFTA KALMIŞTIR. Ocak 2019 verilerine göre, devlet öğretmenlerinin yüzde 55'i kadın personeldir. Buna karşın eğitim kurumu yöneticilerinin yüzde 81'i erkek iken, kadın eğitim yöneticisi oranı sadece YÜZDE 19'dur.

YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİKLERİ; Hüseyin Çelik 3 yönetmelik-bu yönetmeliklerde 3,Nimet Çubukçu 1 yönetmelik-bu yönetmelikte 4,Ömer Dinçer 1 yönetmelik, Nabi Avcı 4 yönetmelik-bu yönetmelikte 1,İsmet Yılmaz 2 yönetmelik değişikliği şeklindedir. TOPLAMI BULABİLDİNİZ Mİ?

2004-2018 YILLARI ARASINDA,14 YILDA 19 DEFA YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRMEK DÜNYANIN NERESİNDE VAR? 19÷14=1,3571428571 Yılda 1,3571428571 defa yönetici yönetmeliği değişmiş. Bunun neresi başarı? Yönetmeliği çıkarmakla sorumlu olanlar MEB'e maddi manevi tazminat ödemelidir!

Süreçte yönetici atama sisteminde; torpile dayalı olabilecek mülakatın, diğer yöntemlerin öncelenmesi, senin sendikalın benim şirketimin insanı mantığının hakim olabilme tehlikesinin yanı sıra, OKUL YÖNETİLİĞİ BİR MESLEK OLARAK KADROLU OLAMAMIŞTIR. Yönetici eğitimleri öncelenmemiştir!

SON 22 YILDA ÖĞRETMEN YETİŞTİRME ve İSTİHDAMI İLE İLGİLİ NE Mİ OLDU?

-Hüseyin Çelik 2006 yılında SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİĞİ getirdi.

-Ömer Dinçer 2011 yılında SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİĞİ kaldırdı.

-İsmet Yılmaz 2016 yılında SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİĞİ yeniden getirdi.

Son olarak Mahmut özer sözde bir Öğretmenlik Meslek Kanunu getirerek zaten kadrolu, sözleşmeli, ücretli diye ayrışmış olan öğretmenliğe bir de uzman ve başöğretmenliği eklemiştir…

Ve şimdi Öğretmenlik Meslek Kanunu bir daha değişti…

OKULLAR NE ZAMAN MI DAHA NİTELİKLİ OLDU?...

Hüseyin Çelik 2006 yılında, bazı liselere seçilecek öğretmen seçme sınavını kaldırdı...

Son yirmi iki yılda ilköğretimde yapılan en önemli değişiklik 2012 yılında Ömer Dinçer döneminde yapılan 4+4+4 Sistem Değişikliğidir. Bu değişiklikle İmam Hatip ortaokulları yeniden açılmıştır...4+4+4 SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİYLE önceleri 5 yıl olan ilkokulun 4 yıla indirilmesiyle birçok sınıf öğretmeni norm fazlası durumuna düşürülmüştür...

"ASRIN PROJESİ" diye getirilen FATİH Projesi’nin son durumu nedir?

-Bu projeye bu kadar büyük bütçeler harcanmış olması uygun mudur?

-Proje okullarda ne kadar verimli uygulanabilmektedir?

-Okul yöneticileri ve öğretmenler bu projeyi ne kadar benimsedi?

-Altyapı tamamlandı mı?

SON YİRMİ İKİ YILDA ORTAÖĞRETİM;

-Hüseyin Çelik 2005'te Süper Liseleri Anadolu Lisesine dönüştürdü, Liseleri 4 yıla çıkardı, Lise çeşidini 79'dan 15'e düşürdü.

-2008-2014 arasında yani Çelik-Çubukçu-Dinçer ve Avcı döneminde lise çeşidi 15'den 9'a düşürüldü.

-Nabi Avcı 2014'te ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİNİ KAPATTI. Böylece nitelikli öğretmen yetiştirme yolunda Köy Enstitüleri'nin son parçası da yok edildi...

-Nabi Avcı 2014'te temel liseleri açtı, Polis Kolejini kapattı. -İsmet Yılmaz 2016'da Askeri Liseleri kapattı...

2017 yılında İsmet Yılmaz "İmam Hatip Vizyon Belgesi ve Kalite Takip Sistemi" projesini başlattı. FEN LİSELERİ için böyle bir Vizyon Belgesi ve Kalite Takip Sistemi var mı?

GELELİM SON 22 YILDA MEB'İN TEŞKİLAT YAPISINA!

-MEB Teşkilatı 2011 yılında 652 nolu Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile değişti.2014 ve 2016 da bunda da değişiklikler yapıldı.

-2018 yılında Cumhurbaşkanlığı sistemiyle yeniden değişti. KAÇ OLDU?

SON 22 YILDA DENETİM SİSTEMİNDE NELER OLDU?

Nimet Çubukçu 2010 ilköğretim müfettişliği yerine eğitim müfettişliği, Ömer Dinçer 2010 taşrada eğitim müfettişliği yerine eğitim denetmenleri başkanlığını getirdi

-Nabi Avcı 2014 merkez, taşradaki denetim mekanizmalarını birleştirdi. İsmet Yılmaz 2016 yeniden ayırdı.

SON YİRMİ İKİ YILDA ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ!!!(SINAVLAR)

-Hüseyin Çelik önce 2004'te OKS'yi,sonra 2008'de SBS'yi(6.7.8.sınıfta uygulanan) getirdi.

-Nimet Çubukçu 2010'da sadece 8.sınıfta uygulanan SBS'yi getirdi.

-Nabi Avcı 2014'te TEOG'u getirdi.

-İsmet Yılmaz 2017'de LGS'yi getirdi.

SON YİRMİ İKİ YILDA ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ 6 defa değişti. Ortalama 3 yılda bir değişiklik yapılmış. Oysa eğitimin bir yaşı 25 yıldır. Hangi arada mevcut sistemin eksi artılarını görüp değiştirdiniz. BU ÜLKENİN ÇOCUKLARINA YAZIKTIR, GÜNAHTIR, AYIPTIR...

YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİNDE 2006 yılında tek aşamalı ÖSS kaldırılmış, tek oturumlu 2 bölümlü ÖSS getirilmiştir.

-2010'da ÖSS kaldırılmış, tekrar iki aşamalı (YGS-LYS) olan ÖSYS getirilmiştir.

-2017'de ÖSYS kaldırılmış yerine iki bölümden oluşan (TYT-AYT) YKS getirilmiştir...

SON 22 YIL; TÜRKİYE EĞİTİM SİSTEMİNİN BÜTÜNCÜL, VERİYE DAYALI, PEDAGOJİK, UZUN VADELİ, SİYASETÜSTÜ DEVLET POLİTİKALARININ OLMADIĞINI GÖSTERMİŞTİR.

22 yılda aynı iktidar yönetmesine rağmen;9 defa Bakan değişmiş, aynı konuda pek çok değişiklik yapılmış, başlanılan nokta geçilememiştir.

Türkiye Hepimizin, Eğitim Hepimizin...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şahin Aybek Arşivi