Zarrab davasında 5 numaralı tanık korkusu

Zarrab davasında 5 numaralı tanık korkusu
Bugün başlayan ve kamuoyunda Zarrab davası olarak bilinen davada Reza Zarrab dosyaya 5 numaralı tanık olarak girdi. Reza Zarrab'ın duruşmada ne gibi itirafları bulunacağı merak konusu; Zarrab'ın yarın ifade verebileceği belirtiliyor.

Bugün başlayan ve kamuoyunda Zarrab davası olarak bilinen davada Reza Zarrab dosyaya 5 numaralı tanık olarak girdi. Reza Zarrab'ın duruşmada ne gibi itirafları bulunacağı merak konusu; Zarrab'ın yarın ifade verebileceği belirtiliyor.

ZARRAB 5 NUMARALI TANIK

ABD hükümeti asına tanıklık yapacağı belirtilen Zarrab, dosyaya 5 numaralı tanık olarak girdi. CHP'nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan'ın verdiği bilgiye göre, "New York Güney Bölgesi Savcılığı bu davanın yaptırımların delinerek ABD Milli Güvenliğini tehdit ettiği üzerine kurguladı. Hakan Atilla’nın avukatları ise yaptırımları delenlerin ve esas suçluların Reza Zarrab ve Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Arslan olduğunu" söyledi.

Davayı izleyen Law360 muhabiri Pete Brush'ın aktardığına göre, "Atilla'nın avukatları Zarrab'ı otobüsün altına atarken, Atilla'yı yalnızca bir memur olarak göstermeyi" yeğliyor.

ATİLLA'NIN AVUKATLARI: ZARRAB ABD'DE RÜŞVET DAĞITTI

Avukatlar, Zarrab'ın ABD'de tutuklu iken dahi rüşvet vermeye devam ettiğini; hapishane görevlilerine yiyecek, uyuşturucu, likör ve kadınları rüşvet olarak sunduğunu öne sürdü ve "Eski alışkanlıklar zor ölür ya da belki de ölmez" dedi.

ABD merkezli haber ajansı tarafından paylaşılan haberde davanın tutuklu sanığı eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatı Robert Fettweis'ın görüşüne de yer verildi. Fettweis, "Zarrab, ABD hükümetinin en önemli tanığı olacak" dedi.

Halkbank’ın eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatı Robert Fettweis, Reza Zarrab’ın savcılık lehine tanıklık edeceğini söyledi. Avukat Salı günü mahkemede Zarrab’ın ABD hükümetinin en önemli tanığı olacağını belirtti.

"ZARRAB YARIN İFADE VEREBİLİR"

Atilla’nın avukatlarının davanın iki hafta ertelenmesi talebi reddedilirken, Zarrab’ın Atilla aleyhinde ifade vereceği belirtildi. Duruşmayı izleyen New York Times’ın adliye muhabiri Benjamin Weiser, savcının açıklamasına göre Zarrab’ın suçunu kabul ettiğini aktardı. Buna göre, Zarrab yarın ifade verebilir.

New York Times, Zarrab davasına dair gelişmeleri Türkçe olarak attığı tweet ile duyurdu. "Zarrab, suçunu kabul etti ve Hakan Atilla'ya karşı tanıklık yapacak" tweetinin ardından ikinci bir paylaşımda bulunan New York Times, "Reza Zarrab'ın suçlamaları kabul etmesi Türkiye - ABD ilişkilerine olumsuz etki edebilir" ifadelerine yer verdi.

"HAKAN ATİLLA TEK SANIK"

ABD’de görülecek İran’a ambargoyu delme davasında mahkemedeki tek sanığın eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla olması kesinleşmişti. Davanın yargıcı Richard Berman seçilen jüri üyelerine tek sanığın Atilla olduğunu söylemişti. Bu gelişmeye rağmen davanın merkezinde olan Reza Zarrab’ın ABD ile anlaşıp anlaşmadığı ve Atilla aleyhine tanıklık edip etmeyeceği soruları yanıt bekliyordu. Savunma avukatının açıklamasıyla bu sorular yanıt verilmiş oldu. Atilla karşı karşıya olduğu sahtekarlık, ambargo kurallarını ihlal etme ve para aklamak için komplo kurma suçlamalarını reddetti. Davada, aralarında eski bakan ve banka yöneticilerinin de bulunduğu 9 kişi suçlanıyor ancak sadece Zarrab ve Atilla gözetim altında tutuluyor. Suçlanan isimler ABD’nin ambargo uyguladığı sırada İran’ın küresel finansal sisteme erişmesinde ve dolarla iş yapabilmesine aracı olmakla suçlanıyor.

Jüri 12 kişiden oluşuyor; 6 kişi ise yedek. Jüri üyelerinin kimlikleri kamudan gizlenecek. Yargıç jüri üyelerine mahkemede numaralarla hitap edecek.Jüri seçiminin bitmesiyle Atilla’nın avukatları duruşmanın iki hafta ertelenmesini talep etti. Avukatlar savcı tarafından kendilerine sunulan dökümanlarda çok sayıda değişiklik yapıldığını öne sürdü.

Dava resmi olarak kayıtlarda İngilizce olarak U.S. v Zarrab, 15-cr-867, U.S. District Court, Southern District of New York (Manhattan) olarak geçiyor.

Etiketler :