YSK'nın Hatay Gerekçesi Belli Oldu

YSK'nın Hatay Gerekçesi Belli Oldu
Yüksek Seçim Kurulu'nun Hatay seçimleriyle ilgili kararının gerekçesi belli oldu. CHP seçimlerin yenilenmesi talebiyle YSK'ya başvurmuştu.

31 Mart'taki Hatay yerel seçimlerinde, AKP'nin adayı Mehmet Öntürk 346,212 oy alırken, CHP'den Lütfü Savaş 343,477 oy almıştı. CHP'nin itirazlarına rağmen, Hatay İl Seçim Kurulu mazbatayı AKP'li Mehmet Öntürk'e vermişti. CHP, bu karara itiraz ederek YSK'ya başvurmuştu.

CHP, başvurusunda Hatay'da "oyların yeniden sayılması", buna rağmen "geçersiz oyların incelenmesi", son çare olarak ise "seçimin yenilenmesi" taleplerini iletmisti. Ancak YSK, bu talepleri reddetmişti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, YSK'nın kararına ilişkin yaptığı açıklamada "YSK siyasi baskılara direnecektir" şeklinde konuşmuştu. YSK, 17 Nisan'da CHP'nin "tam kanunsuzluk" itirazını da reddetmişti.

YSK'nın kararı, CHP'nin iddialarını soyut ve genel bulduğunu belirtti. Kararda, 31 Mart 2024 Hatay seçiminin yasalara uygun olduğu ve CHP'nin sunduğu belgelerin yeterli olmadığı ifade edildi.

CHP'nin başvurusunda dile getirdiği genel ve soyut iddiaların dikkate alınmayacağı ve somut kanıtların olmadığı vurgulandı. YSK'nın kararı kesin olup, yeniden inceleme talepleri reddedildi. Kararda, seçimdeki yeterlilik iddialarının Anayasa'nın 76. maddesiyle bağlantılı olduğu ve tam kanunsuzluk olmadığı belirtildi.