Yargıtay'dan tartışmalı boşanma kararları: Şiddet mağduru kadınlar eşit kusurlu sayılıyor

Yargıtay'dan tartışmalı boşanma kararları: Şiddet mağduru kadınlar eşit kusurlu sayılıyor
Ankara'da kadının eşinin akrabalarıyla görüşmeyi reddetmesi, Bursa'da ise "anne-baba" diyerek hitap etmemesi gibi gerekçelerle kadınlar kusurlu sayıldı. Mor Çatı, Yargıtay'ın bu kararlarının kadınların adalet arayışında karşılaştıkları cinsiyetçi engeller olduğunu vurguladı.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı resmi hesabından yayımladığı açıklamayla şiddet uygulayan bir erkeğin akrabalarıyla görüşmek istemeyen kadını boşanma davasında "eşit kusurlu" sayan kararı eleştirdi.

Yargıtay 2. Dairesi'nin cinsiyetçi kararlarına yönelik yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Geçtiğimiz günlerde bir kadının kocasının ailesine “anne-baba” diye hitap etmemesini kusur sayan Yargıtay 2. Dairesi bu defa da şiddet uygulayan bir erkek ile erkeğin akrabaları ile görüşmek istemeyen kadını “eşit kusurlu” kabul ederek cinsiyetçi bir karara daha imza attı.

Bu kararlar kadınların mahkeme salonlarında karşılaştıkları cinsiyetçiliğin, adaletsizliğin kamuoyuna yansıyan örnekleri.

Kadınlara yönelik suçlar benzer ayrımcı yaklaşımlar nedeniyle cezasız kalıyor, pek çok kadın adalete güven duymadığı için şikayetçi olmuyor ya da haklarından feragat ediyor."

EŞİNİN AİLESİYLE GÖRÜŞMEK İSTEMEYEN KADIN KUSURLU SAYILDI!

Ankara'da yaşayan bir kadın, eşinin kendisine şiddet uyguladığını, ailesinin evliliklerine müdahalesine sessiz kaldığını, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını ileri sürerek boşanma davası açtı ve tazminat talebinde bulundu.

Yargılamayı yapan Ankara 7. Aile Mahkemesi, toplanan deliller ve tanık beyanları doğrultusunda kocasının kardeşi ve akrabalarıyla görüşmek istemeyen, karşılaştıklarında onlara kötü davranan kadını kusurlu buldu.

Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ise istinaf kararında hukuka aykırılık bulunmadığını tespit ederek, kararı oy birliğiyle onadı.

KAYINBABA VE KAYINVALİDEYE "ANNE, BABA" DİYE HİTAP ETMEYEN KADIN "KUSURLU"

Boşanma davasında yargılamayı yapan Bursa 8. Aile Mahkemesi, davalı kadının kayınvalidesi ve kayınpederine "anne baba" şeklinde hitap etmediği, onlara karşı soğuk davrandığı, eşine karşı aşırı kıskançlık sergilediği, evi terk ettiği gerekçesiyle kadını tam kusurlu sayarak tarafların boşanmalarına, kadının tazminat taleplerinin reddine hükmetti.

Bursa Bölge Adliye Mahkemesi, kadının kayınvalidesine "anne" dememesinin evliliği temelinden sarsacak bir kusur olmadığını belirleyerek tarafları eşit kusurlu saydı.

Ancak Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bu değerlendirmeyi bozarak "anne, baba" diye hitap etmeyen kadını ağır "kusurlu" bularak istinaf kararını bozdu ve boşanmaya karar verdi.

Kaynak:halktv.com.tr