Yargı THK uçaklarını sattırmıyor: Uçaklara neden bakım yapılmadığını hakim de anlayamadı

Yargı THK uçaklarını sattırmıyor:  Uçaklara neden bakım yapılmadığını hakim de anlayamadı
THK Kayyumu'nun 'uçmaz' denilen 3 adet Canadair CL-215 tipi yangın söndürme uçaklarıyla birlikte 11 adet de Dromader M-18 A model uçağı satmaya çalıştığı ancak mahkemenin bu satış talebini reddettiği ortaya çıktı. Bu red kararına itiraz eden THK Kayyumu ise bir red kararına daha tosladı.

Ankara 9. Asliye Hukuk Mahkemesi, THK Kayyumu'nun bazı uçak satışlarının talebinin reddedilmesi üzerine yaptığı itiraz ederek satış izni istemesini tekrar reddetti.

THK'nın Türkiye'yi derinden sarsan orman yangınları sırasında, 'eski' ve 'uçmaz' denilerek kenara itilen yangın söndürme uçaklarının durumu ve kullanılmaz haldeyse neden yerine yenilerinin alınmadığı tartışma konusu olmuştu.

Uçmayan uçağı kim alır?

THK Kayyumu'nun 'uçmaz' dediği CANADAIR CL-215 model yangın söndürme uçaklarının satışa çıkartmaya çalıştığı ortaya çıktı. Sözde uçmayan uçakların kime, nasıl, neden satılacağı ve bu sözde çalışmayan uçakların kimin alacağı ise merak uyandırdı.

Neden bakım yapılamadığına mahkeme de anlam veremedi

Kayyumun ayrıca 3 adet CANADAIR CL-215 model uçaklar için "Ciddi malzeme bekler durumda olduğundan kullanılamaz durumdadır. Ekonomik sebepten yapılamamıştır" notuyla satış izni  istediği ancak uçakların hangi yedek parçalara veya nasıl bir tamire ihtiyaç duyduğu belirtilmediği ortaya çıktı.

Mahkemenin 18 Ağustos'ta aldığı kararda ayrıca satışı istenen bu uçakların bakım ve onarımının havacılık alanında öncü olan ülkemizde THK Teknik A.Ş vasıtasıyla neden yapılamadığının kendilerine verilen dilekçeden anlaşılamadığının da altı çizildi.

Objektif ve bilimsel veriler yok

Ankara 9. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilen kararda "THK Genel Başkanlığı vekilinin yeni uçak alım maliyetinin mevcut uçakların bakım ve onarım maliyetine göre kurum menfaatine daha uygun olduğunu objektif bilimsel veriler ile belgeleyemediği" gerekçesiyle Türk Hava Kurumu'nun uçak satış talebinin reddedilmesine itirazını tekrar reddetti.

 

İşte mahkemenin kararı:

 

img-20210826-wa0028.jpgimg-20210826-wa0027.jpgimg-20210826-wa0026.jpgimg-20210826-wa0025.jpg