Yabancı okul krizi büyüyor! Fransız okullarına işlem yapılacak

Yabancı okul krizi büyüyor! Fransız okullarına işlem yapılacak
Türkiye'de eğitim veren iki Fransız okuluna gelen Türk öğrenci yasağına şimdi de bir Alman okulu eklendi. Milli Eğitim Bakanı Tekin, mevzuata uymayan Fransız okullarına işlem yapılacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Fransız okulları Charles de Gaulle ve Pierre Loti'nin Fransa Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olup Türkiye'deki müfredata uymadığını belirtti.

Bakanlık, iki okulun da Türk vatandaşı kabul etmesini yasakladı. Benzer bir durumda Ankara'daki Alman Ernst Reuter okulu için yaşandı.

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği, "Türk Dışişleri Bakanlığı'nın bir nota yayınlayarak 2024/2025 eğitim-öğretim yılında anaokulu da dahil olmak üzere Ankara'daki Ernst Reuter Okulu'na Türk pasaportlu (Çift uyruklular dahil) yeni öğrencileri kabul etmemizi bir sonraki duyuruya kadar maalesef yasakladığını bildirmek isteriz" mesajını paylaştı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Lozan anlaşması ile bağlı olan yabancı okullara karşı bir tavırları ve yasaklamaları olmadığının altını çizmiş, Fransa'nın müstemleke ülkelerine davrandığı gibi izinsiz yabancı okul açtığını söylemişti. Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Fransa sadece müstemleke ülkelerine yakışan şekilde davranıyor. Bu çocuklar yabancı öğrenciler için yapılan yükseköğrenim sınavına giriyorlar. Adaletsizlik bu" ifadelerini kullanmıştı.

BAKAN TEKİN: YOK HÜKMÜNDELER

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mevzuata uymayan Fransız okullarına işlem yapılacağını söyledi. usuf Tekin, mevzuata uymayan Fransız okullarına işlem yapılacağını ifade etti.

AKP Grup Toplantısı öncesinde Tekin, basın mensuplarına konuşan Tekin şunları dile getirdi:

"Mevzuat içerisine girerlerse eğitime devam edebilirler, girmezlerse yok hükmündeler. Bizim arzu ettiğimiz şey şu, yasal mevzuatımız ve ülkeler arası yaptığımız anlaşmalar. Bu okulların hukuki statüye kavuşması için sözleşme yapılması gerekiyor. Fransa'daki arkadaşlar yine gelecek, Pakistan'la görüşmelerimiz devam ediyor."

Kaynak:halktv.com.tr