Van Depreminde Kritik Rapor! Yıkılan Binanın Sorumlusu Belediye Çıktı

Van Depreminde Kritik Rapor!  Yıkılan Binanın Sorumlusu Belediye Çıktı
Van'da 2011 yılında meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremde yüzlerce kişi yaşamını yitirmişti. Erciş'te yıkılan 4 katlı binada 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda sorumlunun belediye olduğu öğrenildi.

Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde 7.3 şiddetinde deprem meydana gelmiş yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

25-saniye-644-insani-hayattan-koparmisti-van-depreminin-uzerinden-12-yil-gecti-aunm.webp

Halk Akademi'den Şafak TOK'un haberine göre, Van’ın Erciş ilçesine bağlı Latifiye Mahallesi Delibaş Petrol Sokak’ta 4 katlı bina çökmüş 11 kişi yaşamını yitirmişti. Olaya ilişkin bilirkişi raporu ortaya çıktı.

8661-10-39-02.jpg

"MÜTEAHHİTİN RIZASI OLMADAN BİNAYA YAPILAN MÜDAHALE SUÇTUR"

Önce 1982 yılında, sonra 1990 yılında “yeni yapı” ruhsatı alan ve depremde çöktükten sonra 11 kişinin ölmesine sebebiyet veren binaya ilişkin Gazi Üniversitesi Bilirkişi heyetinin raporu mahkemeye sunuldu.

2025-9.jpg

Rapora göre, 30 Temmuz 1982 yılında 2 katlı olarak ve toplam 200 metrekare için ruhsat verilen binaya 31 Temmuz 1990 tarihinde 4 kat ve taban alanının 361 metrekare olduğuna ilişkin başka bir “yeni ruhsat” verildi. Bu ruhsatın “yeni yapı” değil, “kat ilave ruhsatı” olarak hazırlanması gerektiğinin altı çizildi. Raporda ilk binanın proje müteahhidinin rızası ve izni olmadan yapısına müdahale edilmesinin ve formunu bozmanın suç konusu olduğu belirtildi.

8661-10-39-02-001.jpg

HATALI MALZEME VE DENETİM EKSİKLİĞİ

Karadeniz Teknik Üniversitesi heyeti tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda yıkım sebebinin sadece hatalı malzeme seçimi ve denetim eksikliği olduğu yer aldı. Binanın 1982 yılındaki ilk “yeni yapı” ruhsatına sahip olduğuna ve 1990 yılında ek 2 kat daha çıkıldığına yer verilmedi.

DİKİNE ÇÖKMESİ GEREKEN BİNA YAN ÇÖKTÜ

Bilirkişi raporunda, ilk ruhsatta yığma yapı seçiminin doğru olsa da ilave kat ruhsatının belediyece düzenlenemeyeceğine vurgu yapıldı. Binanın kesme kuvvetleri yönünde kiriş kolon bağlantı noktalarının zayıf olduğu sonucuna varıldı. Dikine bir çökme yapacağının aşikar olduğuna ama yıkılan binanın öne doğru yan yatarak yıkıldığının tespit edildiğine yer verildi.

YAPILARIN KONUMLANMA İHTİMALLERİNE GÖRE SONUÇ

Raporda, 1982 tarihli ilk binanın ruhsatına göre inşa edilen kolonların sağlam olduğu ve deprem anında yıkılmadığı vurgulandı. Yıkılan binanın sadece 4 katlı 1990 ruhsat tarihli olduğu sonucuna ulaşıldı. Buna göre binanın “ilk” müteahhidi Gültekin Çavuşoğlu, suçlu görülmedi. Binanın yıkılmasına sebebiyet veren suçluların taşınmazın sahibi ve müteahhidi proje mühendisinin asli kusurlu olduğu belirlendi.

Kaynak:halktv.com.tr