Usulsüz Projelere İmza Atmayan Mimar Ve Mühendisler Sürüldü!

Usulsüz Projelere İmza Atmayan Mimar Ve Mühendisler Sürüldü!
Sağlık Bakanlığı'nda görevli 23 mühendis ve mimar, beş ildeki şehir hastaneleri projelerinde usulsüzlüğe imza atmadı. Personeller, sürüldü.

Fahrettin Koca'nın istifası sonrası Sağlık Bakanlığı'nda milyarlarca liralık kamu zararı ve rant ortaya çıktı.

Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yapılan 18 şehir hastanesinin işletmesi yandaş şirketlere verildi. Kapatılan kamu hastaneleriyle milyarlarca lira ziyan edildi ve Sayıştay, bu hastanelerdeki cihazların 'kilo' hesabıyla hurdaya satıldığını bile belirledi.

Görevi devrederken Fahrettin Koca, bütçeye yük getirdiği için KÖİ modelinden vazgeçildiğini açıkladı ve yeni şehir hastaneleri kamu bütçesinden yapılmaya başlandı. Ancak, bu ihaleler de iktidara yakın şirketlere verildi.

USULSÜZLÜĞE İMZA ATMADILAR SÜRÜLDÜLER

Projeler tamamlanmadan ihaleler yapıldı ve belirlenen maliyetler gerçeği yansıtmadı. İhaleler sonrası 23 mühendis ve mimar, gerçeği yansıtmayan belgeleri imzalamadıkları için merkezden kadrodan Ankara'daki hastanelere sürüldü. İddiaya göre personeller, imza atmaya da zorlandı.

Sürgün yiyen personeller, Antalya, Aydın, Denizli, Trabzon ve Samsun Şehir Hastaneleri projelerinin usulsüz bir şekilde ihale edildiğini Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’na bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu'na yapılan şikayetler sonrası bazı yöneticiler hakkında rapor hazırlandı. Ancak, herhangi bir işlem yapılmadı personeller pasif görevlere alındı.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; Sağlık Bakanlığı Etüt, Proje ve Emlak Daire Başkanı hakkında rapor hazırlandığı iddia edilse de bir işlem yapılmadı.

Antalya ve Aydın Şehir Hastaneleri'nin ihalelerini Kolin İnşaat aldı ve 4 milyar TL ödendi. Trabzon Şehir Hastanesi'nin ilk ihalesini Kalyon İnşaat, ikinci ihalesini YDA İnşaat aldı, toplamda 4,9 milyar TL harcandı.

Kalyon İnşaat, Türkiye'deki birçok büyük projeyi üstlenen ve 2020 yılında en çok sözleşme imzalayan müteahhit oldu.

ehir-hastanesi-ihaleleri.webp