Uğur Mumcu'yu Kaybetmemizin Ardından 31 Yıl Geçti: Nasıl Öldürülmüştü?

Gazeteci Uğur Mumcu, bundan 31 yıl önce katledildi. Türkiye'yi derin bir karanlığa gömmeyi amaçlayan katliamın faillerinin ortaya çıkarılması için, siyasetçiler peşi sıra açıklama yaptı. Ancak, aradan geçen 31 yıla karşın Mumcu'nun katilleri bulunamadı. Mumcu ve dostları, 'O duvarda o tuğlayı çekin artık' talebini haykırıyor.

Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşe yazılarında hem sorunları dile getiren hem de hukuka aykırı ve yasa dışı uygulamaların üstüne giden Mumcu, yazdığı kitaplarla hep ses getiriyordu. Dönemin karanlık cinayetlerine dikkat çekiyordu.

Uğur Mumcu, Yazar Musa Anter'in öldürülmesinden sonra 27 Eylül 1992'de Cumhuriyet gazetesinde kaleme aldığı "Dipsiz Kuyu" başlıklı yazısında, "Orta Doğu, emperyalizmin kol gezdiği, terör örgütleri ile çeşitli istihbarat örgütlerinin kanlı ve kirli oyunlar oynadığı karanlık dipsiz bir kuyudur. Bu karanlık ve dipsiz kuyuda cinayetler birbirini izler. Halk deyişi ile Orta Doğu'da 'kimin eli kimin cebindedir' bilinmez. Kim, kimi, neden öldürüyor? Bu soruların yanıtlarını anında bulmanın olanağı yoktur. Olaylar yıllar sonra aydınlanır. O da bir kısmı!" ifadelerini kaleme almıştı.

43b355b0-9b87-11ed-9835-a77fd3f39850.jpg

NASIL ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ?

Uğur Mumcu, uzun zamandır tehditler alıyordu ve yakın dostlarına kendisine yönelik bir eylem olabileceği kuşkusunu dile getiriyordu. 90'lı yıllarda bir gazeteciye veya yazara yönelik saldırı ihtimali neredeyse normal karşılanıyordu. Silah kaçakçılığından örgütlerin uyuşturucu bağlantılarına, laiklik karşıtı odakların dış bağlantılarına kadar hemen hemen her konuda yazmayı, araştırmayı sürdürüyordu. 24 Ocak 1993 Pazar günü sabahı, Mumcu'nun Çankaya'daki aracına patlayıcı yerleştirilmişti. Aracını çalıştırdığı anda arabasına konulan bombanın patlamasıyla Uğur Mumcu yaşamını kaybetti.

Uğur Mumcu cinayetinin ardından başlatılan Umut Operasyonu, sadece Uğur Mumcu cinayeti değil, aynı örgütün Muammer Aksoy, Bahriye Üçok suikastleri gibi pek çok eyleme imza attığı söylendi fakat Mumcu'nun katli hiçbir zaman aydınlatılmadı.

Etiketler :