TÜSİAD soruşturması Meclis gündeminde: "İş dünyasını susturma çabanız nafile"

TÜSİAD soruşturması Meclis gündeminde: "İş dünyasını susturma çabanız nafile"
TBMM Genel Kurulu'nda söz alan muhalefet millet vekilleri TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras ve TÜSİAD Başkanı Orhan Turhan'ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, "Eleştirileri tehdit edeceğinize adaletsizlikleri giderin." dedi.

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras ve TÜSİAD Başkanı Orhan Turhan'ın gözaltına alınması ve AKP'li isimlerin TÜİSAD hakkında ki söylemleri Meclis gündemine taşındı. TBMM Genel Kurulu'nda devam eden Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu İle Bazı Düzenlemelere Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde söz alan muhalefet milletvekilleri duruma tepki gösterdi.

"KORKU ÜZERİNE İNŞA EDİLEN BASKI REJİMLERİ KALICI OLMAYACAKTIR"

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TÜSİAD'a yöneliten soruşturmalara ilişkin şunları söyledi:

"Ülkemiz zor günlerden geçiyor, gazeteciler, siyasetçiler, muhalifler baskı altında, hukukun üstünlüğü değil iktidarın üstünlüğü görev almış durumda. Eleştiriye tahammülsüzlük öyle bir boyuta ulaştı ki TÜSİAD bile hedef alınmış durumda. Bildiğimiz bir tek şey var, TÜSİAD'ın düşüncelerine katılmayabilirsiniz ancak eleştiri hakkını hedef almak demokratik toplumların olmazsa olmazı ifade özgürlüğüne zarar vermektedir.

Buradan hatırlatıyoruz, korku üzerine inşa edilen baskı rejimleri kalıcı olmayacaktır; baskıyla susturmaya, kayyumlarla yönetmeye çalışanlar sonunda kendi sistemlerinde kaybolurlar."

"ELEŞTİRİLERİ TEHDİT EDECEĞİNİZE ADALETSİZLİKLERİ GİDERİN"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un TÜSİAD hakkındaki sözlerini hatırlatan İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun da gözaltılara ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"TÜSİAD Başkanı Orhan Turan'ın başına gelenler hepimize ibret olmalı. Bir iş insanı, bir sivil toplum temsilcisi, ekonomiye yön veren bir kurumun Başkanı çıkıyor, ülkenin gerçeklerini dile getiriyor ve ertesi gün maalesef hedef tahtasına oturtuluyor. TÜSİAD Başkanı "Bağımsız yargı olmadan ekonomi düzelmez" dediği için linç ediliyor, başını da ülkenin Adalet Bakanı çekiyor. Siz bu "bağımsız yargı" lafından neden bu kadar rahatsızsınız?

Siz bağımsız yargıdan değil, sadece kendinizden bağımsız bir yargıdan korkuyorsunuz. Bağımsız yargıyı savunanları susturacağınıza yargıyı gerçekten bağımsız hâle getirin. Eleştirileri tehdit edeceğinize adaletsizlikleri giderin.

'Türkiye, eski Türkiye değil" dedi ya Sayın Adalet Bakanımız, doğru söylüyor, Türkiye gerçekten eski Türkiye değil ama neden değil?

Eskiden yargı mensupları hukuk önünde cübbesini iliklemeyen hâkimlerdi, şimdi ise telefon bekleyen memurlara döndü; eskiden mahkemeler kanuna göre karar verirdi, şimdi yukarıdan gelen talimata göre; eskiden "yargının bağımsızlığı" diye bir kavram vardı, şimdi bağımsız yargıyı savunanlar mahkeme kapılarında ifade veriyor; eskiden yatırımcı adalete güvenir, Türkiye'ye sermaye getirirdi, şimdi mahkemelere değil sizin keyfî kararlarınıza göre rota çiziyorlar.

Sayın Bakan, Türkiye eski Türkiye değil ama sebebi sizin iddia ettiğiniz gibi güçlü bir hukuk devleti oluşumuz değil, tam tersine, hukukun tamamen rafa kaldırılmış olmasıdır.

Sayın Bakan, siz bağımsız yargının güvencesi misiniz yoksa sadece kim susturulacak diye talimat bekleyen bir infaz memuru musunuz? Soruşturma açıp açmamak sizin keyfinize mi kalmış? Adalet böyle mi sağlanır?"

Kaynak:ANKA Haber Ajansı