Türkiye’nin En Kirli Şehirleri Belli Oldu!

Türkiye’nin En Kirli Şehirleri Belli Oldu!
Türkiye’nin havası en kirli kentleri belli oldu! Günlük veya aylık olarak veriler toplandı, tek tek tespit edildi. Fosil yakıtların çevreyi nasıl kirlettiğini uydu verileriyle en kirli şehirleri açıklandı.

Greenpeace Akdeniz, hava kirliliğiyle mücadele için yürüttüğü çalışmalar kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ulusal hava kalitesi izleme ağında yer alan istasyonlardan 2023 yılı boyunca elde edilen Partikül Madde (PM) 10 verilerini analiz etti.

Bu kapsamda Türkiye'de hava kirliliğinin en yüksek olduğu 10 bölge sırasıyla şöyle;

İskenderun (Hatay),

Kadıköy-Göztepe (İstanbul),

Iğdır Merkez, Osmaniye Merkez,

Elbistan (Kahramanmaraş),

Kadirli (Osmaniye),

Karatay (Konya),

Nazilli (Aydın),

Nilüfer (Bursa),

Kestel (Bursa),

Merkez Ulupark (Manisa),

turkiyenin-havasi-en-kirli-20-bolgesi-belli-oldu-2677-dhaphoto1.jpg

Analiz sonuçlarına göre, ilk sırada yer alan Hatay'ın İskenderun ilçesindeki ölçüm istasyonu, 2023 yılında Türkiye'nin en kirli havasını kayıtlara geçirdi. İlçede 235 gün boyunca PM 10 limit değerinin aşıldığı kirli hava solundu.

DAKİKADA 13 İNSAN ÖLÜYOR

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre hava kirliliğinin dünya genelinde dakikada 13 insanın ölümüne yol açtığına dikkati çeken Greenpeace İklim ve Enerji Uzmanı Gökhan Ersoy, Türkiye'de ise ölüme yol açan risklerde tütün, aşırı kilo, hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve hipergliseminin (yüksek kan şekeri) ardından hava kirliliğinin 5'inci sırada yer aldığını söyledi.

Kaynak:DHA