Türkiye'de yoğun bakım oranı neden dünya ortalamasının 12 katı?

Türkiye'de yoğun bakım oranı neden dünya ortalamasının 12 katı?
Türkiye'de koronavirüs tespit edilen hastaların yüzde 62'si hastaneye yatarken, yoğun bakım oranı ise yüzde 12. Nedenini Prof. Dr. Mehmet Ceyhan anlattı...

Türkiye'de günlük vaka sayısı normalleşme sürecinin ardından önce 1000'in üzerine çıktı ardından 900'lere düşerek burada takılı kaldı. Ancak koronavirüs verilerinde dikkat çeken bir istatistik bulunuyor, hastaneye yatış oranı ve yoğun bakım oranı... Türkiye'de koronavirüs tespit edilen hastaların yüzde 62'si hastaneye yatarken, yoğun bakım oranı ise yüzde 12. Dünya genelinde yoğun bakıma yatış oranı yüzde 1 olunca, Türkiye'de neden bu kadar yüksek olduğu merak konusu oldu.

Yaygın test yapılmalı

Hürriyet Gazetesi'nden Hande Fırat'a konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yaygın test yapılmadığına dikkat çekti. Ceyhan şu ifadeleri kullandı: 

Vaka sayımız 900’lerde ama bunların yüzde 62’si hastaneye yatıyor. Hiçbir ülkede böyle bir rakam yok. Amerika’da hastaneye yatış oranı yüzde 5 ila 10. Yoğun bakıma yatış oranımız ise yüzde 12. Dünya genelinde yoğun bakıma yatış oranı ise yüzde 1. Biz sadece hastalığı ağırlaşmış insanlara test uyguluyoruz. Belirtisiz gizli virüs taşıyıcılarına ulaşamıyoruz. Bunlar ve hastalığı hafif atlatanlar, virüsü bulaştırmaya devam ediyor. Bu şekilde vaka sayısını düşük seviyeye indirmek mümkün değil. Vaka sayılarını güvenli bir seviyeye indirmenin tek yolu var: Gizli ve hafif atlatan vakaları bulmaya yönelik bir politikayı acil hayata geçirmek. Yani yaygın test uygulamak.

Etiketler :