Erdoğan Duyurdu: Milli Yas İlan Edildi!

Son dakika gelişmesi.. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası açıklama yaparken İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi için 1 günlük yaz ilan edildiğini duyurdu. Ancak yas kararı Türkiye'de geniş bir tartışmanın işaret fişeği oldu. Ankara'ya geldiğinde Anıtkabir'i ziyaret etmeyen Reisi'nin ardından yas ilan edilmesi 'Depremde bile yas ilan edilmedi" tartışması başlattı

İran için 1 günlük yas ilan edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Kabine Toplantısı sona erdi. Beştepe'deki basına kapalı toplantı, yaklaşık 3 saat sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıdan sonra yaptığı açıklamada İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında vefat etmesinden sonra Türkiye'de 1 günlük yas kararı aldıklarını bildirdi.

Kararın duyurulmasından sonra toplumun bazı kesimlerinden tepkiler yükseldi. Reisi'nin Ankara ziyaretinde Anıtkabir'e gidip saygı duruşunda bulunmayı reddettiğini hatırlatanlar 'Ülkemizin kurucu liderini ziyareti bile reddeden kişinin ölümü nedeniyle niye yas tutuyoruz' diye karşı çıktılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından önemli satır başları:

"Türk demokrasisi, yeni ve sivil bir anayasayı ülkemize kazandırarak darbe geleneği ile hesaplaşmasını tamamlamalıdır.

Mevcut anayasanın yeni Türkiye'yi taşıması mümkün değil. Yamalı bohçaya dönüşen 82 Anayasasıyla ağır aksak bugünlere gelebildik. Yeni bir anayasaya ihtiyaç var. 85 milyon olarak yeni yüzyılda, yeni anayasa ülküsünü gerçeğe dönüştürmemiz gerektiğine inanıyorum.

İHA'ların önemi bir kez daha ortaya çıktı

Savunma ihracatımız 2023'te 5,5 milyar dolara yükseldi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindeki heyetin vefat ettiği helikopter kazasında İHA'ların önemi bir kez daha ortaya çıktı.

Bayraktar akıncı TİHA İranlı kardeşlerimizin talebi üzerine arama kurtarma çalışmalarında aktif rol üstlendi. Zorlu hava şartlarına rağmen 7,5 saat arama tarama faaliyeti yaparak, toplam 2 bin 100 km'lik uçuş gerçekleştirdi.

Savunma sanayimizin belirli çevreler tarafından ülkemizi hedefe konulduğunu biliyoruz. Tüm itibar suikastlarına rağmen özveriyle çalışan şirketlerimize teşekkür ediyorum.

Doğum istatistikleri endişe verici

TÜİK'in 2023 yılı doğum istatistikleri endişe vericidir. Buna göre 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı 2023 yılında 1,51'e gerilemiştir. Yani nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1 seviyesinin altındayız. Açık söylüyorum bu Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir bir felakettir.

Biz bu tabloyu gördüğümüz için sürekli 3 çocuk tavsiyesinde bulunuyorduk. Eleştiriye uğradık. Maalesef zaman bizi öngörülerimizde haklı çıkardık. Nüfus millet olarak en büyük gücümüzdür ve bunu korumak zorundayız.

Yunanistan ile temaslar

Ortak menfaatlerimizin olduğu hususlarda uzlaşma zemini aramaktanda imtina etmeyeceğiz. Bunun sabır ve dirayet gerektiren bir süreç olduğunun farkındayız. Miçotakis'in de bizimle aynı hisssiyatı paylaştığını görüyoruz. Risklerin farkında olarak inşallah süreci kararlılıkla ilerleteceğiz. Türkiye uzatılan hiç bir eli havada bırakmaz.

İran halkına taziyelerimi iletiyorum

Reisi'nin ölümünden büyük üzüntü duydum. Kabine toplantımızda, İran halkının yaşadığı derin acıyı paylaşmak üzere ülkemizde bir günlük milli yas ilan edilmesini kararlaştırdık."