Türkiye Silahlı Şiddet Haritası: Tablo korkunç!

Türkiye Silahlı Şiddet Haritası: Tablo korkunç!
Bireysel silahlanma her geçen gün artıyor. TBMM’de bireysel silahlanmayı önleyici düzenlemelerin yapılması için verilen teklif ve önergeler kabul edilmiyor, cinayetlere göz yumuluyor. Umut Vakfı’nın ‘2022 Silahlı Şiddet Haritası’ korkunç tabloyu gözler önüne serdi.

Umut Vakfı’nın raporuna göre geçen sene medyaya 3 bin 984 silahlı şiddet olayı yansıdı. Ülke genelinde yaşanan bu şiddet olayında 2 bin 278 kişi öldürüldü, 4 bin 231 kişi yaralandı.
Vakıf tarafından yapılan açıklamada, yetkililere seslenilerek “Üç maymunu oynamayın” denildi. Açıklamada, “Her gün pek çok can yanıyor bireysel silahlarla. Adalet ve yasal düzenlemeler, bireysel silahlanmanın önlenmesi, adaletin hakkıyla uygulanması herkese, ama herkese lazım” ifadeleri yer aldı.

Bölgelere göre şiddet

Nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu ve en çok göç alan bölge olarak Marmara Bölgesi önceki yıllarda olduğu gibi en çok silahlı şiddetin yaşandığı bölge. Bin 136 silahlı şiddetin medyaya yansıdığı Marmara Bölgesi’nde yaşanan olaylarda 560 kişinin öldüğü, bin 218 kişinin de yaralandığı kayıtlara geçti.

Marmara Bölgesi’ni 571 olayla Akdeniz; 566 olayla Güneydoğu Anadolu; 543 olayla Karadeniz; 463 olayla İç Anadolu; 459 olayla Ege ve 246 olayla Doğu Anadolu bölgeleri izledi.

2021 yılında Türkiye genelinde bölgeler değerlendirilirken; silahlı şiddetin en çok yaşandığı yer yüzde 25,91’le Marmara Bölgesi olarak dikkat çekiyordu. Aynı yıl yüzde 5,68 ile silahlı şiddetin en az basına yansıdığı yer Doğu Anadolu olarak görülürken yüzde 14,50’yle en çok olayın yaşandığı ikinci bölge Akdeniz Bölgesi olarak yer alıyordu.

ekran-alintisi.png

Bilecik hariç diğer illerde artış

Sakarya bu yıl 47 kişinin öldüğü 165 kişinin yaralandı 157 olayla en çok silahlı şiddetin yaşandığı ikinci il durumunda.

En çok olay yaşanan iller sıralamasında 2021’de ikinci kent olan Bursa, 2022 yılında dördüncü sırada. Kocaeli’nin sıralaması ise değişmedi. 2021 yılında üçüncü sırada olan Kocaeli 2022 yılında da, yine üçüncü sırada. Marmara Bölgesi’nde Bilecik hariç diğer illerde de bir önceki yılla kıyaslandığında silahlı şiddette artış yaşandığı görülüyor.

Araştırmanın detaylarına buradan ulaşılabilir.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :