Türkiye Baharat İhracatında Fırtına Yarattı

Türkiye Baharat İhracatında Fırtına Yarattı
Yılın ilk yarısında 113 milyon dolarlık baharat ihracat sağlanırken yıl sonu hedefleri Türkiye’nin global baharat pazarındaki gücünü bir kez daha gözler önüne serdi.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, baharat sektörünün 2024 yılının ilk yarısında 113 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini duyurdu. Öztürk, bu rakamın Türkiye’nin baharat sektörü açısından uluslararası arenada önemli bir başarıya işaret ettiğini belirtti.

Yazılı açıklamasında, dünya genelinde baharat kullanımının sürekli arttığını vurgulayan Öztürk, Türkiye'nin özellikle defne ve kekik ihracatında dünya çapında lider konumda olduğunu ve birçok baharat çeşidinde önemli tedarikçilerden biri olduğunu ifade etti.

Ege Bölgesi'nin, baharat ihracatındaki gücünü bir kez daha kanıtladığını dile getiren Öztürk, "Türk baharat sektörü yılın ilk yarısında 113 milyon dolar ihracat yaptı. Bu ihracatın 74 milyon doları Ege Bölgesi tarafından gerçekleştirildi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda Ege, baharat ihracatındaki gücünü gösterdi" dedi.

HEDEF 250 MİLYON DOLAR

2024 yılının ikinci yarısında da baharat ihracatındaki performansı koruyarak ülke bazında 250 milyon dolar ihracat hedeflediklerini vurgulayan Öztürk, ihracat verilerini şu şekilde detaylandırdı:

"Baharat ihracatında ilk sırada yer alan defne yılın ilk yarısında dış satımın yüzde 57 artışla 36 milyon dolara, kekik yüzde 11 artışla 27 milyon dolara, karabiber, kırmızı biber grubu ise yüzde 27 artışla 10,6 milyon dolara çıktı."

Ege Bölgesi'nin baharat ihracatındaki liderliğini sürdürdüğünü belirten Öztürk, bu başarının, bölgenin baharat sektöründeki güçlü üretim kapasitesinin ve uluslararası rekabet gücünün bir göstergesi olduğunu ifade etti. Öztürk, ayrıca, Türk baharat sektörünün küresel pazarda daha da genişlemesi ve rekabet gücünün artırılması için çeşitli stratejilerin uygulanacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:AA