Türkiye 10 Yıl Somali Denizlerini Koruyacak

Türkiye 10 Yıl Somali Denizlerini Koruyacak
Türkiye-Somali arasında imzalanan anlaşmanın detayları ortaya çıkıyor. Türkiye'yle yapılan anlaşmayı Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud açıkladı.

Somali'nin Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkiye ile gerçekleştirecekleri işbirliği kapsamında Somali'nin deniz güvenliğini 10 yıl boyunca sağlayacak ortak bir deniz kuvveti oluşturacaklarını duyurdu.

Mahmud, ortak deniz kuvvetinin Somali'nin denizlerini koruyarak terörizm, dış tehditler, korsanlık ve yasadışı balıkçılık gibi konularla mücadele edeceğini ve deniz kaynaklarının gelişimine katkıda bulunacağını belirtti. Ayrıca, anlaşmanın Etiyopya veya diğer ülkelere karşı düşmanca bir niyet taşımadığını vurguladı.

Mahmud, 10 yılın ardından Somali'nin kendi donanmasına sahip olacağını açıkladı.

Middle East Eye’dan Ragıp Soylu’nun haberine göre Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkiye-Somali arasında imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması’nın Somali Meclisi tarafından onaylanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye ile yapılan anlaşmanın Somali’de terörizm, dış tehditler, korsancılık ve yasa dışı balıkçılıkla mücadele ile kıyıların korunmasını ve deniz kaynaklarının geliştirilmesi gibi konularda işbirliklerini kapsadığını kaydeden Mahmud, anlaşmanın, Etiyopya veya başka bir ülkeye yönelik düşmanca bir amacı olmadığını söyledi.

İki ülke arasında ortak bir deniz kuvvetleri oluşturulacağını açıklayan Mahmud, bu kuvvetlerin, Somali sularını 10 yıl boyunca koruyacağını ve deniz kaynaklarının gelişmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Etiketler :