Türk öğretmeni ağır yaralayan Arap 9 bin lirayla serbest kaldı

Türk öğretmeni ağır yaralayan Arap 9 bin lirayla serbest kaldı
Katar Türk İlkokulu'nda görev yapan Öğretmen Sevda Bağatur'a aracıyla çarpan Saed Khowar, bin riyalLe (9.3 bin TL) kefaletle serbest kaldı. Kafatasının yarısı alınan Bağatur, yaşam mücadelesi veriyor. Bağatur ailesi, MEB Doha Eğitim Müşaviri’nin Khowar ailesinin yaptığı kan parası teklifine aracılık ettiğini öne sürdü.

Katar Türk İlkokulu'nda Din Kültürü ve Allah Bilgisi öğretmeni Sevda Bağatur, 8 Ekim 2023'te Katar'ın başkenti Doha'da göreve başladı.

Bakanlıklararası Ortak Komisyon Kararı öğretmenlik yapmaya başlayan Bağatur'a 25 Nisan 2024'te 20 yaşındaki Bakhit Saed B. S. Khowar’ın kullandığı araç çarptı.

saed-khowar.webp
Saed Khowar

Karşıdan karşıya geçmeye çalışan 33 yaşındaki Bağatur, beyin kanaması geçirdi ve Hamad Hastanesi'nde ağır bir ameliyatla kafasının yarısı alındı. Bağatur, ikici bir beyin ameliyatının ardında da 10 Temmuz'da ambulans uçakla İstanbul’a nakledildi. Bağatur’un tedavisi İstanbul’da devam ediyor.

bagatur.webp
Sevda Bağatur

AKP'Lİ GÖKSU'NUN BÜYÜKELÇİ KARDEŞİ

Bağatur ailesi, AKP'li Tevfik Göksu'nun kardeşi olan Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Mustafa Göksu'nun kendilerini yalnız bıraktığını iddia ediyor.

Birgün'den Okan Yücel'in haberine göre; Çarpan çocuğun ailesinin, Bağatur ailesine de para teklifi ettiği ve bir büyükelçilik personelinin de buna aracılık ettiği ddia edildi.

EĞİTİM MÜŞAVİRİ KAN PARASINA ARACILIK ETTİĞİ İDDİASI

Bağatur ailesi, 21 Eylül'de CİMER'e şikayette bulundu. Dışişleri Bakanlığı'na gönderilen dikeçede MEB Doha Eğitim Müşaviri Mustafa Adaş'tan hukuki yardım istendiği fakat müşavirin 'bilgisi ve görevi olmadığı' gerekçesi ile reddettği söylendi.

Bağatur ailesi, Adaş'ın Khowar ailesini de koruğu iddia edili.

Adaş'ın aileye teklif edilen kan parası için de aracılık ettiği öne sürüldü. Bağatur ailesinin dilekçesinde şunları dile getirildi:

“Mustafa Adaş’a hukuki olarak adım atılması için defaatle talep etmemize karşı kendisi bu meselenin ‘bilgi dahilinde olmadığını ve görevini kapsamadığını’ söylemiş ve hiçbir adım atmamıştır. Sevda Bağatur’un ailesi olarak bizlere sözlü olarak şikâyetçi olmamız ve hukuki adım atılmaması için para teklifinde bulunmuştur. Bu teklifi reddetmemiz neticesinde kendisi geri çekilmiş ve hukuki destek için hiçbir adım atılmamıştır.”

yurttas-kaza-gecirdi-buyukelcilik-ilgilenmedi-katarli-zanli-45-bin-lirayla-serbest-2.webp
Söz konusu dilekçe, 30 Eylül'de Dışişleri Bakanlığı tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na sevk edildi.

OKUL MÜDÜRÜ "ÖĞRETMENLERE SUSUN MU" DEDİ?

Dilekçede aynı zamanda Bağatur'un görev yaptığı okulun müdürü Ertuğrul Çalışkan'ın 4 haziran'da da okuldaki öğretmenlere Bağatur'un yanında yer almamaları ve yanına gitmeme talimatı verdiği de öne sürüldü.

Bağatur ailesi hem hukuki destek hem de büyükelçilik çalışanlarıyla ilgili işlem yapılmasını istedi.

Birgün'den Okan Yücel, Adaş'a ulaştı. Adaş, kendisien ulaşan bir bilgi olmadığını belirtip Sevda Bağatur'un bilgilerinin bakanlıkta olduğunu söyledi. Adaş, kan parasına aracılık ettiği ve Khowar ailesi ile ilgili bilgi vermekten kaçındığına dair iddialara yanıt vermedi.

AKP'Lİ GÖKSU'NUN KARDEŞİNDEN SKANDAL SÖZLER

AKP'li Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'nun kardeşi Doha Büyükelçisi Mustafa Göksu'nun acılı aileye skandal sözler ettiği söylendi.

Hastanede bulunduğunu beyan eden bir Türk vatandaşı, ıslak imzalı ifade tutanağında Göksu'nun şunları söylediğini dile getirdi:

“Büyükelçi Mustafa Göksu, Zahide Bağatur’a doğru ilerleyerek şu ifadelerle bulunmuştur: ‘Siz bunu para için yapıyorsunuz’ diye bağırdı. ‘Derdiniz sizin para’ dedi. Daha sonra ‘Size yaptığım her şey haram olsun’ dedi… Büyükelçi yüksek bir sesle ‘Size yaptığım her şey haram olsun’ dedi.”

yurttas-kaza-gecirdi-buyukelcilik-ilgilenmedi-katarli-zanli-45-bin-lirayla-serbest-1.webp

Birgün'ün ulaştığı büyükelçilik, konu ile ilgili mülakat vermeyeceklerini belirtip şu açıklamada bulundu:

“Vatandaşımız Sevda Bağatur’un Doha’da geçirdiği trafik kazasından; Büyükelçiliğimiz girişimleriyle teminen edilen ambulans uçakla ülkemize naklinin gerçekleştirildiği tarih ve devamında Katar’daki hukuk süreç hakkında ilgili Bakanlıklara ayrıntılı bilgi takdim kılınmaktadır”

Dışişleri Bakanlığı ise gazetemize yaptığı açıklamada, öğretmen Sevda Bağatur’un hastanede düzenli olarak ziyaret edildiğini ve dava ile yakından ilgilenildiğini savundu. Açıklamada ayrıca dava sürecine ilişkin gelişmelerin, Bağatur ailesine iletilmek üzere 16 Eylül’de MEB’e bildirildiği aktarıldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü’nün konuya ilişkin açıklaması şu şöyle:

“Öğretmen Sevda Bağatur Doha’da kaldığı hastanede Büyükelçiliğimizce düzenli aralıklarla ziyaret edilerek, sağlık durumu yakından takip edilmiştir. Kazaya ilişkin dava süreci, başından beri Doha Büyükelçiliğimizce Katar makamları nezdinde takip edilmiş, davanın geldiği aşama ve hukuki süreçleri teyit ettirmek üzere Katar adli makamlarıyla görüşmeler yapılmıştır. Müteakip hukuki sürece dair Katar’daki makamlardan alınan bilgiler, danışılabilecek uzman hukukçuların listesiyle birlikte babası Kerem Bağatur’a tevdi edilerek, adli süreçle ilgili sorun yaşanması durumunda konunun yerel makamların dikkatine getirilmesi hususunda yardım sağlanacağı belirtilmiştir. Katar mahkemelerinde Öğretmen Bağatur’un olası haklarının takip edilebilmesi için dava sürecine ilişkin gelişmeler adıgeçenin ailesine iletilmek üzere 16 Eylül 2024 tarihli yazımızla personeli olduğu Milli Eğitim Bakanlığı’na bildirilmiştir.”


TUTANAK: GEREKLİ DİKKAT GÖSTERİLMEDİ

Kazaya ilişkin polis raporuna ve mahkeme kayıtlarI da ortaya çıktı. Katar polisinin hazırladığı tutanakta şu şekilde anlatıldı:

“Şoför otomobilini güneyden kuzeye, batıya dönerek kavşaktan çıkan sürücü (A), gerekli dikkat ve önlemi göstermediği için (A) adlı kadının vücuduna çarpmıştır. Kuzeyden güneye doğru yaya olarak karşıya geçen Sevda Bağatur'a çarparak ağır yaraladı. Yol bulunmamaktadır. Konut kompleksini (site) izleyen kameralar ve Türk okulunu izleyen kameralar var.”

yurttas-kaza-gecirdi-buyukelcilik-ilgilenmedi-katarli-zanli-45-bin-lirayla-serbest-3.webp

46 BİN LİRAYLA SERBEST KALDI

Beş bin riyal (46.5 bin TL) kefalet ödeyerek serbest kalan Khowar hakkında re’sen açılan kamu davasında Khowar 5 bin riyal para cezasına mahkum edildi ancak tutuklanmadı.

Mahkeme kararında Khowar’ın kazanın sorumlusu olduğuna ilişkin net ifadeler yer aldı.

BÜTÜN KUSURLAR ANLATILDI

Katar Devleti’nin ‘davacı’ sıfatı taşıdığı davada mahkeme heyeti, kazaya ilişkin tespitlerinde özetle şu ifadelere yer verdi:

“Sanık, trafik kurallarına aykırı şekilde bir kaza yapmış ve ilgili olayda kazaya sebebiyet vermiştir. Araç kullanma şekli, yasalarca belirlenen normlara aykırı bulunmuş ve trafik
güvenliğini tehlikeye atmıştır.

Mahkeme ayrıca, davalı tarafından yapılan savunmaları göz önünde bulundurmuş ancak bu savunmaların, sunulan deliller ışığında yetersiz olduğu sonucuna varmıştır. Davalının, iddia edilen suçları işlediği konusunda yeterli kanıt bulunmaktadır ve mahkeme bu suçların cezasının verilmesi gerektiğine hükmetmiştir.”

yurttas-kaza-gecirdi-buyukelcilik-ilgilenmedi-katarli-zanli-45-bin-lirayla-serbest-4.jpeg

ALDIĞI PARA CEZASI DÜŞÜRÜLDÜ! DOKUZ BİN TL OLDU

Açık tespitlere rağmen mahkeme, Khowar hakkında hapis cezası vermedi. 5 bin riyal (46.5 bin TL) para cezasına çarptırmakla yetindi.

Bakhit Saed Khowar, aldığı cezaya itiraz etti. 21 Temmuz’daki kararla Khowar’ın aldığı ceza istinafta 5 bin riyalden bin riyale (9.3 bin TL) düşürüldü. Khowar hakkında devam eden bir yargılama bulunmuyor.

Kaynak:birgün