Tunceli'de 1'inci Dünya Savaşı'ndan kalma Rus savaş topu parçaları bulundu

Tunceli'nin Pülümür ilçesinde yaylada 1'inci Dünya Savaşı'ndan kalma Rusya'ya ait savaş topu parçaları bulundu. Yaklaşık yarım ton ağırlığındaki 3 parça, askeri helikopterle bölgeden alınarak Tunceli Müzesi'ne getirildi.

Tunceli'nin Pülümür ilçesinde güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarıyla bölgenin teröristlerden arındırılmasının ardından geçimini hayvancılıkla sağlayan göçerler için meraya açılan 2 bin 500 rakımlı Kızılmescit'te vatandaşlar farklı bir cisimle karşılaşınca durumu jandarmaya bildirdi.

Gelen ekipler, cismin savaş topu parçası olduğunu belirledi. Bunun üzerine Tunceli Müzesi yetkililerine bilgi verildi.

Bölgeye giden Tunceli Müzesi Müdürü Kenan Öncel ve arkeolog Özgür Şahin, cismin 1'inci Dünya Savaşı'ndan kalma Rus savaş topu parçaları olduğunu tespit etti.

Ağırlığı yaklaşık 500 kilo olan 3 parça, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından Sikorsky tipi askeri helikopterle bölgeden alınarak kent merkezine getirdi.

'Yöre halkının Ruslarla mücadele ettiğinin kanıtı' 

Durumu değerlendiren Müze Müdürü Kenan Öncel şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımız bu bölgede top parçaları olduğunu söyledi ve bizler de bölgeye gittik. Top parçalarını almaya çalıştık, yarım ton civarında bir ağırlığa sahiplerdi. Ulaşım oldukça zordu. Araçla bunları almamız imkansızdı. Durumu sayın Vali Mehmet Ali Özkan'a bildirdik. Sayın valimizin talimatları ve güvenlik güçlerimizin yardımlarıyla birlikte bugün helikopterle bölgeye gittik. Yöre halkının Ruslara karşı mücadele ettiklerini, Rus ilerleyişinin bu bölgede durdurduklarını ve komutanın Enver Paşa'da olduğunu biliyorduk. Bulduğumuz eserler de bu durumun somut belgeleri niteliğindeydi. Gerekli bakımları yapıldıktan sonra ve bakanlığımızın izniyle müzemizde sergilenecek. Toplamda 3 parçaydı, 2 kısmı tablaydı bir parçası da namlu kısmıydı."