Trump'tan 'Türkiye'ye yaptırım' açıklaması

Trump'tan 'Türkiye'ye yaptırım' açıklaması
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da Suriye'deki mevcut durumla ilgili açıklama yapıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye ve ABD arasında yapılan anlaşmanın ardından terör örgütü YPG'ye verilen çekilme süresinin dolması üzerine açıklama yaptı.

Milli Savunma Bakanlığı dün gece yapılan açıklamada yeni bir harekat yapılmayacağını duyurmuştu.

Trump'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle oldu:

Türkiye'ye getirilen yaptırımların kaldırılması için talimat verdim.

Türkiye istediğimiz şartları ihlal ederse, yaptırımları yeniden uygulama hakkına sahibiz.

Suriye’den çıkıyoruz. 30 gün süreyle kalmamız gerekiyordu ama bu neredeyse 10 yıl önceydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok iyi ilişkimiz var.

General Mazlum'a anlayışı için teşekkür ederim. Binlerce Kürt'ün hayatını kurtardığımızı biliyor.

General Mazlum, bana IŞİD konusunda güvence verdi.

Kürtlere IŞİD konusunda yardıma devam edeceğiz.

ABD HAZİNE BAKANLIĞI YAPTIRIMLARI SİTESİNDEN KALDIRDI

ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye'nin Suriye'ye operasyonu sonrası Savunma ve Enerji Bakanlıklarına ve üç bakana uygulanan yaptırımların kaldırıldığını açıkladı. Yaptırımlar Hazine Bakanlığının sitesinden de kaldırıldı.

ABD'NİN AÇIKLADIĞI YAPTIRIMLAR NELERDİ?

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Donald Trump, ABD Hazine ve Dışişleri Bakanlıklarına Türkiye'deki bazı kurum ve kişilere yaptırımlar getirmeleri için yetki veren başkanlık kararnamesini imzalamıştı.

Açıklamada, Hazine Bakanlığı'nın, Dışişleri Bakanlığı ile birlikte belirleyeceği, Suriye'de barış, güvenlik, istikrar ya da toprak bütünlüğünü tehdit eden mevcut ya da daha önce görev yapmış bazı Türk hükümet yetkililerinin ABD'deki mal varlıklarına el konulabileceği kaydedilmişti.

Açıklamada ayrıca, Suriye'de ateşkesi engelleyen, Suriye'ye gönüllü olarak dönmek isteyen kişileri korkutan ya da engelleyen, Suriyeli mültecileri zorla geri döndürmek isteyen, Suriye'de siyasi çözümü destekleme çabalarını engelleyen ya da kesintiye uğratan eylemleri destekleyen ya da yapan kişilerin de yaptırımlardan etkileneceğinin altı çizilmişti.

Açıklamada, ABD Hazine Bakanlığı'nın belirlediği finansal kurumlara da kısıtlama getirilebileceği kaydedilmişti.

HAZİNE BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Öte yandan yazılı bir açıklama yapan ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye'nin "Barış Pınarı Harekatı" kapsamında Suriye'ye yönelik operasyonuna ilişkin yaptırım kararlarını duyurmuştu.

Açıklamada, Türkiye'nin YPG/PKK'ya yönelik operasyonunun IŞİD'le mücadeleyi tehlikeye attığı ve bölgede istikrarsızlığa neden olabileceği ileri sürülmüştü.

Bakanlık açıklamasında, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yaptırım listesine alındığı bildirildi. Açıklamada ayrıca, Milli Savunma Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın da yaptırım listesine eklendiği kaydedilmişti.

Buna göre yaptırım listesine eklenen kişi ve kurumların varsa ABD'deki mal varlıkları dondurulurkenbu kişi ve kurumların ABD ile finansal işlemler yapmalarının da engellendiği belirtilmişti.

POMPEO DA YAZILI AÇIKLAMA YAPMIŞTI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da söz konusu yaptırımlara ilişkin yazılı bir açıklama yayımlamıştı.

Pompeo, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki istikrarı bozan eylemlerine katkıda bulundukları" gerekçesiyle, Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez'e yaptırım uyguladıklarını açıklamıştı.

Açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör unsurlarına yönelik düzenlediği askeri harekatın durdurulması için söz konusu yaptırım kararının alındığını belirten Pompeo, Türkiye'nin ABD ile Suriye konusunda müzakere etmesi gerektiğini ifade etmişti.

TRUMP'TAN YAPTIRIM TEHDİTLERİ

Trump, açıklamadan kısa süre önce Twitter'dan kararnamenin içeriğini paylaşmıştı.

Donald Trump, "Çelik tarifeleri, Mayıs ayındaki indirimden önceki seviye olan yüzde 50’ye çıkarılacak. ABD aynı zamanda, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen, Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret anlaşmasına ilişkin müzakereleri de hemen durduracak" bilgisini paylaşmıştı.

Trump'ın paylaştığı kararnamede, "Bu başkanlık kararnamesi, ABD'nin Suriye'de insan hakları ihlalleri, ateşkesi önleme, yerinden edilmiş kişilerin evlerine dönmesini engelleme, mültecileri zorla geri döndürmeye çalışma, Suriye'de barışı, güvenliği ve istikrarı tehdit etme eyleminde bulunmuş olabilecek kişilere de güçlü yaptırımlar uygulamasına olanak tanıyacak" ifadeleri yer alıyordu.

TÜRKİYE'YE 'EKONOMİK' TEHDİT

Kararnamede IŞİD'in yenilgiye uğratılması sebebiyle Amerikan askerlerini Kuzey Suriye'den çektiğini belirten Trump, çekilen ABD askerlerinin IŞİD'in tekrar bir araya gelmesini engellemek ve bölgedeki gelişmeleri gözlemlemek amaçlı başka bir bölgeye konuşlandırılacağını ifade etmişti.

Trump, geriye kalan IŞİD'li teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için küçük bir birliğin Suriye'nin güneyindeki El Tanf bölgesinde kalacağını kaydederek, "ABD, Suriye'deki bu kötü eylemleri mümkün kılan, kolaylaştıran ve finanse edenleri hedef almak için ekonomik yaptırımları agresif bir şekilde kullanacak. Türk liderler bu tehlikeli ve yıkıcı yolu izlemeye devam ederse, Türkiye ekonomisini hızlı bir şekilde yok etmeye hazırım" değerlendirmesinde bulunmuştu.

TWEET YAĞMURU

ABD lideri Trump, kararname öncesinde de Suriye'deki ABD varlığı ve Türkiye'nin operasyonuyla ilgili tweet'ler atmayı sürdürmüştü.

 

İlgili Haberler
Etiketler :