Torbadan 'Fidan' çıktı: Güvenlik soruşturmalarına 'MİT' eklentisi

Torbadan 'Fidan' çıktı: Güvenlik soruşturmalarına 'MİT' eklentisi
15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamuya alımlarda zorunlu hale getirilen güvenlik soruşturmasının kalıcılaştırılması gündemde.

AKP tarafından bir torba kanun içerisinde apar topar Meclis’e sunulan teklif, keyfi uygulamalara zemin hazırlıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin ayrımcılığa yol açtığı gerekçesiyle Anayasa mahkemesine şikâyet ettiği düzenleme geçtiğimiz ay sürpriz bir kararla durdurulmuştu.

Kamuda işe başlayan bir kimsenin ailesi ve geçmişi gerekçe gösterilerek göreve alınmaması özel hayata müdahale olarak yorumlanmıştı.

Güvenlik soruşturmalarına MİT de dahil olacak

Ancak AKP, Anayasa Mahkemesi’nden dönen düzenlemeyi yeniden yürürlüğe koymakta ısrarcı. Üstelik bu defa uygulamanın kalıcılaşması ve kapsamının genişlemesi üzerinde duruluyor. Teklif geçerse güvenlik soruşturmalarına artık MİT de dahil olacak.

Hükümetin soruşturma ısrarına ilk teki sağlık emekçilerinden geldi. Güvenlik soruşturması uygulamasının açık bir fişleme olduğunu belirten hekimler İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Uygulama bugüne dek on binlerce kişiyi mağdur etti. Arşiv araştırması gerekçe gösterilen çok sayıda kişi somut bir delile dayanmadan mesleklerinden edildi.

Etiketler :