TOKİ Hatay'daki konutların tamiratlarını yapıp soruşturma başlattı

TOKİ Hatay'daki konutların tamiratlarını yapıp soruşturma başlattı
TOKİ Hatay'daki deprem konutlarında emekçilerin basına duyurduğu görüntülerin düzelttiğini, gerekli tamiratların yapıldığını duyurdu. Yüklenici ve müşavir firma hakkında da soruşturma başlatıldı.

6 Şubat depremlerinde binlerce kişinin öldüğü Hatay'da skandal görüntüler ortaya çıktı. Samadağ ilçesindeki TOKİ konutlarında çalışan emekçiler, iş bıraktı. Emekçiler, konutların adeta bir mezarlık olduğunu etriyelerin (kolon ve kirişleri saran inşaat çeliği) normalden yarı yarıya kısa olduğunu söyledi.

Sovtna gazetesine konuşan emekçiler, kaliteli iş yapıp doğru malzeme kullandıkları için de işten çıkarıldıklarını açıkladı.

Söz konusu iddialar hakkında TOKİ açıklama yaptı. TOKİ, kolonlarda bir sıkıntı olmadığını söyleyip üzerlerine dökülen kalıp betonların problemli olduğunu kabul etti.

TOKİ, yüklenici firma ve müşavir firma hakkında soruşturma başlattığını açıkladı. TOKİ, her projede 'zaman zaman' kusurlu imalatlarla karşıldığını söyledi. TOKİ'nin açıklaması şöyle:

toki-hataydaki-konutlarin-tamiratlari-yapip-sorusturma-baslatti4444.jpg

toki-hataydaki-konutlarin-tamiratlari-yapip-sorusturma-baslatti1.jpg

toki-hataydaki-konutlarin-tamiratlari-yapip-sorusturma-baslatti2.jpg

toki-hataydaki-konutlarin-tamiratlari-yapip-sorusturma-baslatti3.jpg

toki-hataydaki-konutlarin-tamiratlari-yapip-sorusturma-baslatti4.jpg

toki-hataydaki-konutlarin-tamiratlari-yapip-sorusturma-baslatti45.jpg

Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan "Hatay TOKİ konutlarında skandal görüntüler! Hepiniz öleceksiniz." başlıklı haber ve sosyal medya paylaşımlarına ilişkin kamuoyuna açıklama yapılma ihtiyacı duyulmuştur.

İlgili haberler ve paylaşımlarda İdaremiz tarafından Hatay Samandağ Hıdırbey Mahallesi'nde 424 Adetlik konut projemizle ilgili kamuoyunu yanlış yönlendirecek bilgiler verilmektedir.

Öncelikle belirtmek isteriz ki; Asrın felaketini yaşadığımız 6 Şubat 2023 Depremlerinde İdaremiz tarafından 11 ilde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) inşa ettiğimiz 130 bin konutumuzda yıkım gerçekleşmemiş ve idaremiz tarafından inşa edilen konutların güvenilirliği ve sağlamlığı kamuoyu tarafından takdir edilmiştir.

Asrın felaketi sonrası TOKİ olarak şehirlerimizin yeniden ihya ve inşası için ilk andan itibaren çalışmalara başladık.

Hatay Samandağ'da yapımı hızla devam eden konutlarımızın bloklarında kalıp, donatı kontrolü yapılmakta, demir donatı imalatlarındaki kontrol sırasında herhangi bir eksik tespit edilmesi durumunda ivedilikle giderilip kalıp montajına başlanılmaktadır. Kalıp montajında herhangi bir sorunun olmadığı ancak kalıp sökümü sonrasında dökülen betonun kusurlu olduğu ve imalat hatasına yol açtığı İdaremiz teknik personeli ve müşavir firma personelince tespit edilerek tutanak altına alınıştır.

Bu kapsamda kusurların giderilmesi amacıyla yapılan katın döşeme ve kolon perdelerinde kusurlu betonların kırımları yapılarak, sıfır tolerans ilkesine uygun olarak söz konusu imalatlar düzeltilmektedir.
Hatalı imalatların tekrarlanmaması için beton santralinin reçetesinde yer alan malzemeler ve reçete oranları hakkında da gerekli önlemler alınmıştır. Yine söz konusu hatalı imalatı gerçekleştiren yüklenici firma ve müşavir firma hakkında tahkikat başlatılmıştır.

Her projede olduğu gibi bu projede de; yapım çalışmaları sürecinde zaman zaman kusurlu imalatlarla karşılaşılmakta olup, tespit edilmesiyle konuyla ilgili çalışmalar yapılarak fen ve sanat kurallarına uygun olarak eksikler giderilmekte, tekrar etememesi kapsamında gerekli önlemler İdaremizce alınmaktadır

Söz konusu projemizde mevcut durum bu şekildeyken bazı yayın organlarında ve sosyal medya mecralarında idaremizi karalamaya yönelik paylaşımlar yapıldığı aşikardır.

Ayrıca belirtmek isteriz ki; sağlam ve güvenirliği ile milletimizin takdirini toplamış konutlarımızı bundan önce nasıl nasıl inşa ettiysek aynı titizlikle deprem bölgesinde inşa ediyoruz

Nitelikli depreme dayanıklı yeni konularımızı afetzede vatandaşlarımıza bir an önce teslim etmek için gece gündüz demeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz

Ayrıca Hatay ili Samandağ İlçesi Hıdırbey Mahallesi 424 Adet Konut İnşaat ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İişi ile ilgili olarak 22.07.2024 Tarihinde sosyal medyaya yansıyan olumsuz görüntülerin tamiratları teknik şartnamelere uygun bir şekilde yapılmıştır

Yapılan tamiratlar ekte fotoğraflar ile gösterilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur

Kaynak:halktv.com.tr