Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail'le ticaret iddiasına yalanlama

Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail'le ticaret iddiasına yalanlama
Ticaret Bakanlığı, İsrail ile ticaretin üçüncü ülkeler üzerinden devam ettiği iddialarını yalanlayarak "İsrail için gümrük sistemi kapalıdır" açıklamasını yaptı.

Ticaret Bakanlığı, İsrail ile ticaretin 3. ülkeler üzerinden sürdüğüne ilişkin iddiaları yalanladı. Bakanlığın gerçekleştirdiği açıklamada, 2 Mayıs itibariyle İsrail ile ihracat ve ithalat işlemlerini bütün ürünleri kapsayacak şekilde durdurduğu ifade edildi.

Buna rağmen bazı basın organlarında bu konuda "gerçekleri çarpıtan, mesnetsiz, manipülatif haberler" yapılması sonrasında açıklama yapma ihtiyacının doğduğu belirtilirken söz konusu açıklamada, Türkiye'nin 7 Ekim 2023 tarihinden beri İsrail'in insanlık dışı saldırılarının durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması için en üst düzeyde girişimlerde bulunduğu, diplomasinin tüm araçlarını en yoğun çaba ile kullandığı ve Filistin'e en çok insani desteği sağlayan ülke olmayı sürdürdüğü kaydedildi.

bakanlik.webp

"İSRAİL İÇİN GÜMRÜK SİSTEMİ KAPALIDIR"

7 Ekim 2023 tarihinden sonra İsrail ile ticaretin aylık ticaret rakamlarına yansıdığı gibi, yavaşladığı iletilirken 9 Nisan itibarıyla 54 grupta 1019 farklı üründe Türkiye'den İsrail'e ihracatın durdurulduğu ve aşamalı bir şekilde atılan bu adımların bir devamı olarak, 2 Mayıs itibarıyla İsrail ile ihracat ve ithalat işlemlerinin tamamen durdurulduğu ifade edildi.

Yapılan açıklamada, "2 Mayıs tarihinden sonra ülkemizden İsrail'e yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi, veyahut İsrail'den ülkemize ulaşan hiçbir İsrail sevkiyatı bulunmamaktadır. İsrail için gümrük sistemi kapalıdır" ifadeleri kaydedildi.

Kaynak:AA