TEOG’un yerine gelecek sistem: Artık sınav yok

TEOG’un yerine gelecek sistem: Artık sınav yok
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin'in açıklamasına göre; TEOG'un yerine gelen sistemde merkezi sınav yok. Öğrenciler "yeteneklerine ve ilgilerine göre" liselere yerleştirilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TEOG’un kaldırılması gerektiğini açıklamasının ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu yıl TEOG sınavının yapılmayacağını söylemişti. Ardından yeni sisteminle ilgili açıklama da Başbakan Binali Yıldırım’dan gelmişti. Yıldırım, TEOG yerine üç öneri olduğunu belirterek, şunları söylemişti: “Bunlardan bir tanesi her lisenin kendi sınavını yapması, birinci yöntem bu. İkinci yöntem, ortaokul sertifikasyon sistemi. Üçüncü yöntem de ortaokul bazlı yerleştirme. Ağırlıklı olarak adrese dayalı kayıt sistemi. Bunların hangisinin en isabetli olduğu konusu Bakanlar Kuruluna gelecek, uzmanlar gerekli sunumları yapacak, karar kılacağız. Bir ay içinde olur.”

Başbakan’ın ardından TEOG’la ilgili bir açıklama da Milli Eğitim Müsteşarı Yusuf Tekin’den geldi. Tekin, “TEOG sisteminin yerine ne geliyor” sorusunu, “Ana felsefesi liseye geçişte herhangi bir merkezi sınavın olmadığı, çocukların daha çok yeteneklerine, ilgilerine göre liselere yerleştirildiği bir model” dedi.

Tekin’in açıklamasıyla birlikte kafa karışıklığı da arttı. Nitekim, halihazırda bir sınavın yapılıp yapılmayacağı henüz bilinmiyor. Yeni sistem üzerine yapılan farklı açıklamalar çocukların kaygısını artırırken, aynı zamanda motivasyonlarını da ciddi şekilde etkiliyor.

Etiketler :