Tekirdağ'da polis, evlerinin önünde oturan vatandaşlara sert müdahalede bulundu

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesine bağlı Silahtarağa Mahallesi'nde evlerinin bahçesinde oturan vatandaşlar, polis ekipleri tarafından darbedildi. Valilikten açıklama geldi.

Silahtarağa Mahallesi’nde Ramazan Bayramı’nın birinci günü meydana gelen olayda polisin sert tutumu dikkat çekti. Görüntülerde, 4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle evinin bahçesinde ailesiyle oturan Gültaş Ailesi’ne Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri müdahale ediyor.

4 araçla geldiler

Ekipler, mahallede gerçekleştirdikleri devriye sırasında evlerinin bahçesinde oturan Gültaş Ailesi’ni sert bir dille uyarmaları sonucu, polisler ile aile fertleri arasında arbede çıktı. Polislerin bazı aile fertlerine cop ile müdahalede bulunması dikkat çekerken, 4 polis aracıyla olay yerine gelen ekiplerin, arbede sırasında sert müdahalesi mahalle sakinleri tarafından tepki gördü.

Sözcü'den Uğur Akagündüz'ün haberine göre, görüntüler sosyal medya üzerinden vatandaşlar tarafından paylaşılırken, Ramazan Bayramı’nın ilk gününde emniyet ekiplerinin sert müdahalesine tepki yağdı. Emniyet ekiplerinin olayı videoya kayıt alan vatandaşlara da tepki gösterdiği öğrenildi.

Silahtarağa Mahallesi Muhtarı Mehmet Kuşlu ise evinin bahçesinde oturduğu sırada emniyet ekiplerinin müdahalesine maruz kalan Dursun Gültaş’ın örnek bir vatandaş olduğunu belirtirken ”Ramazan Bayramı’nda polisin böyle bir müdahalede bulunması yanlış” ifadelerini kullandı.

"O kadar bağırdık vurmayın diye"

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde görgü tanıklarının ifadeleri de dikkat çekti. Olaya şahit olduğunu belirten bir vatandaş ”O kadar bağırdık vurmayın diye, o kadınlara vururken içimiz gitti” ifadelerini kullandı.

Valilikten açıklama

Valilikten yapılan açıklama şöyle:

"24.05.2020 günü saat 15:30 sıralarında Çorlu İlçemiz Silahtarağa Mahallesi Selimiye Camii civarında sokağa çıkma yasağını ihlal eden vatandaşların olduğu ihbarı üzerine  Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı bir Ekip olay yerine intikal etmiştir, olay yerinde bulunan iki şahıs görevli memurlara mukavemet göstererek linç etmekle tehdit etmişlerdir. Akabinde hakaretlerde bulunmaları üzerine şahıslar etkisiz hale getirilmiş, bir şahsın üzerindeki mandallı sustalı diye tabir edilen bıçak rızaen teslim alınmış, şahıslara sokağa çıkma yasağını ihlal ettiklerinden dolayı idari işlem yapılmıştır. Görevli Memura Mukavemetten konu ile ilgili nöbetçi Cumhuriyet Savcısı’na bilgi verilerek alınan talimatlar sonrasında Şüpheli şahıslar 25.05.2020 günü öğleden önce hazır edilecektir bilgisi alınmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Tekirdağ Barosu'ndan açıklama

Tekirdağ Barosu Başkan Yardımcısı avukat Egemen Gürcün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada olay sonrası kendilerine herhangi bir avukat talebi gelmediğini açıkladı. Olayla ilgili bir açıklama yayınlayan baro da  açıklamasında "Konumu ne olursa olsun hiç kimse görev tanımını ve yasaları aşacak şekilde kendi yaptırımını uygulayamaz"  ifadelerine yer vererek "Ancak son zamanlarda benzer olaylara ülkemizin bir çok yerinde  sıklıkla yaşanması ciddi güven bunalımına yol açmaktadır" denildi. 

Baro açıklaması şöyle:

"Tarihinde Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi, Silahtarağa Mahallesinde tarafımıza iletilen ve sosyal medyaya düşen görüntülerden de anlaşılacağı üzere kolluk güçleri tarafından aralarında çocuk, kadın ve erkeklerinde bulunduğu yaklaşık 18-19 kişiye 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanuna aykırı olarak sokakta ve bahçe içinde onlarca kolluk görevlisi tarafından coplarla vurulmak sureti ile şiddet uygulandığı,  görüntü çekenlerin de yine kolluk tarafından zorla görüntülerin sildirilmeye çalışıldığı gözükmektedir.

Hukuk devletinde ortada bir suç varsa ne şekilde yaptırımı olacağı bellidir. Konumu ne olursa olsun hiç kimse görev tanımını ve yasaları aşacak şekilde kendi yaptırımını uygulayamaz. Ancak son zamanlarda benzer olaylara ülkemizin bir çok yerinde  sıklıkla yaşanması  ciddi güven bunalımına yol açmaktadır.

Bu olayla ilgili basın açıklamasını yaptığımız saate kadar CMK’den Avukat görevlendirme talep edilmemiştir.

Olayla ilgili olarak taraf yakınları ve başsavcılıkla görüşme yapılmış olup süreç her yönüyle titizlikle takip edilecektir. Tekirdağ Valiliği tarafından 25.05.2020 tarihinde yapılan duyuruda aşırı güç kullanıldığı iddia edilen görevlilerle ile ilgili işten el çektirildiği ve haklarında Adli ve idari soruşturma başlatıldığı bilgisi edinilmiştir. Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz."

"CHP olarak süreci takip ediyoruz"

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün’ün de olayla ilgili devreye girdiğini belirten CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Değer Kara ”CHP olarak süreci takip ediyoruz” dedi.

Gültaş Ailesi’nin tüm fertlerinin ifadelerinin alınmasının ardından savcılık tarafından serbest bırakıldığı belirtilirken, olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

İçişleri Bakanlığından polisin şiddet görüntülerine yanıt

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, son günlerde sosyal medyada emniyet teşkilatını yıpratmaya yönelik paylaşılan video ve görsellerin sunulduğu ve bu paylaşımların giderek "provokatif bir kampanya" halini aldığı gerekçesiyle bir açıklama yayımladı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Son dönemlerde doğruluğu ve yanlışlığı araştırılmadan gündeme getirilen bazı münferit olaylara ait birtakım video ve görseller sosyal medya hesaplarından paylaşılmakta, buradan oluşturulan olumsuz ve yanlış algı teşkilatımızın tüm çalışmaları genellenmekte, bu sayede polisimiz ve emniyet teşkilatımız, toplum nezdinde yıpratılmaya çalışılmaktadır. Sıklıkla şahit olduğumuz bu tavır, bugün de bir başka olay üzerinden özellikle malum 'Tele 1' adlı televizyon kanalı tarafından 'polis zorbalığı' gibi çirkin ve yakışıksız ifadelerle tekrarlanmış, Polis Teşkilatımız haksız yere itham edilmiştir."

 

Etiketler :