Tarlada 3 Lira Markette 30 Lira!

Adana'da meteorolojik felaketler domates ve limon fiyatlarını alt üst etti. İlkbahardaki dolu ve aşırı sıcaklar nedeniyle domateste ürün azlığı yaşandı. Halde 12 liraya kadar çıkan domates fiyatları, yeni ürünlerin piyasaya girmesiyle 5 liraya kadar geriledi. Soğuk hava depolarında bekletilen yatak limonların yüklü miktarının bozulması nedeniyle de fiyatı 40 liraya çıktı.

Adana 'da bu sene tarım sezonu meteorolojik olaylar nedeniyle olumsuz geçti. Şiddetli dolu ve hemen ardından yaşanan aşırı sıcaklar çiftçiyi alt üst etti. Hal böyle olunca domates ve limonun fiyatları alt üst oldu.

Halde kilosu 12 liraya satılan yerli domatesin hal fiyatı, yeni ve daha kaliteli ürünlerin hasat edilmesiyle 5 liraya kadar düştü.

domates.jpg

LİMON 40 LİRAYA ÇIKTI

Limonda ise durum tam tersi. Soğuk hava depolarında bekletilen limonların bozulması ve geçen yılki hasat eksikliği nedeniyle fiyatlar fırladı. En kaliteli limon 40 liraya kadar satılırken, ikinci kalite limonlar 20-25 liradan alıcı buluyor.

TARLADA 3 LİRA MARKETTE 30 LİRA!

Adana Kabzımallar Odası Başkanı Mahsun Doğan, fiyatlardaki dalgalanmalara tepki gösterdi. Domatesin tarlada 3 liraya, halde 5 liraya satılırken marketlerde 25-30 liraya satılmasını eleştiren Doğan, limon fiyatlarındaki artışı da soğuk hava depolarındaki ürünlerin bozulmasına bağladı. Doğan, 1.5 ay sonra Mayer limonunun hasadıyla fiyatların düşmesini beklediğini söyledi.

limon.jpg

Doğan, şöyle konuştu:

"Yerli domates tarlada 3 liraya, bizde 5 liraya alıcı bulamıyorken, marketlerde 25-30 liraya satılmasına anlam veremiyoruz. Şu anda yerli domatese ek olarak yaylalardan sera salkım domatesler geldi. Bunların kalitesi daha fazla, fiyatı da 12 lira. Limonda da dalgalanmalar mevcut. Geçen yıl limonlar dalında kaldı, masrafları kurtarmayınca çiftçi ürünlerini bile toplamadan ağaçlarını kökünden kesti. Soğuk hava depolarına alınan ürünlerin yüklü miktarı nem nedeniyle bozulunca limonlar azaldı ve bu da fiyata yansıdı. Şu an halimizde en kaliteli birinci derece limon 35-40 lira. İkinci kaliteler 20-25 lira arasında satılıyor. 1,5 ay sonra Mayer cinsi limonun hasadı başladığında en lüks limon 15-20 lira arasına düşecek."

Kaynak:DHA