Tarikatları Eleştiren Eski CHP'li Vekile 43 Bin TL Para Cezası

Tarikatları Eleştiren Eski CHP'li Vekile 43 Bin TL Para Cezası
Eski CHP Milletvekili Yıldırım Kaya'ya tarikat ve cemaatleri eleştirdiği için 43 bin 367 lira manevi tazminat cezası verildi. Kaya eleştirilerinin ardından IŞİD ve Taliban'dan ölüm tehditleri aldığını belirtti.

CHP eski Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya'ya 2022'de TBMM Genel Kurulu'nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada tarikat ve cemaatleri eleştirdiği için ENSAR, TÜRGEV, İlim Yayma Cemiyeti ve Saadet Partisi'ne yakın olan Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Kaya'ya tazminat davası açtı.

Konuşmasının ardından tehditler aldığını ve tazminat davalarıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden Kaya mücadelesinden vazgeçmeyeceğini vurgulayarak "Para cezalarıyla beni yıldırıp, bu alandaki mücadelemden vazgeçireceğini zannedenler yanılıyor" dedi.

sasxa.png

43 BİN 367 LİRA MANEVİ TAZMİNAT

AGD'nin açtığı manevi tazminat davasında Kaya, 43 bin 367 lira manevi tazminat ödemeye mahkum edildi. Mahkeme, Kaya'nın siyasi eleştiride bulunduğunu ve kişilik haklarına saldırı niyeti olmadığını belirterek AGD'nin dava talebini reddetti.

"TALİBAN'DAN ÖLÜM TEHDİTLERİ ALDIM"

Tarikat ve cemaatler kapatılmadığı müddetçe sorunların var olacağını ve Anayasay'ya aykırı olduğunun altını çizen Kaya, "Bu konuşmanın içeriği cemaat ve tarikatlara bağlı vakıf ve derneklerle yapılan protokollerdi. Bu cemaat ve tarikatlarla yapılan protokollerin yırtılıp atılması gerektiğini anlatmıştım. Çünkü yapılan protokoller, Milli Eğitim Temel Kanunu'na ve Anayasa'ya aykırı bir şekilde yapılmıştır" dedi.

Konuşmasının ardından tehditler aldığını ifade eden Kaya, "Ben parlamentoda bu konuşmayı yaptıktan sonra Afganistan'dan, Suriye'den, Irak'tan, IŞİD'ten, Taliban'dan telefonlarla ölüm tehditleri aldım. Hakkımda tazminat davaları açıldı. Tazminat davalarında aleyhime verilen yüklü para cezaları var. Para cezalarıyla beni yıldırıp, bu alandaki mücadelemden vazgeçireceğini zannedenler yanılıyor" diye konuştu.

"TAZMİNAT DAVASINI REDDEDEN HAKİMLERDE VAR"

Kaya şöyle konuştu:

"Laik, bilimsel, demokratik, karma ve kamusal eğitim hakkı her çocuğumuzun hakkıdır. Bir eğitimci, bir siyasetçi olarak nu hakkı ömrümün sonuna kadar savunmak benim birinci görevim ve sorumluluğumdur. Çocuklara karşı, öğrencilerime karşı, torunlarıma karşı ve ülkemin geleceğine karşı sorumluluğumu yerine getirdim. Bu konularda mahkemeler benim tazminat ödemeye mahkum etmiş, istinaf yolunu açık tutmuş, istinafa gitmeden önce de benim maaşıma icra konulma kararı alınmış. Alın, tüm maaşıma el koyabilirsiniz, tüm varlıklarımı alabilirsiniz ama benim inandığım değerleri asla size çiğnetmem. Beni yıldıramayacaksınız. Bunu aklınızın bir köşesine koyun. Tazminat davasını reddeden hakimler de var. Tarikat ve cemaatlerinin denetimi dışında, adil yargılama yapan hakimlerde var."

NE OLMUŞTU?

CHP eski Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 11 Aralık 2022 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada; ENSAR, TÜRGEV, TÜGVA, İlim Yayma Cemiyeti ve Anadolu Gençlik Derneği'nin isminin de bulunduğu dövizi Genel Kurul'a göstererek, “Millî Eğitim Bakanlığı ne yapıyor? Millî Eğitim Bakanlığı, çocuklara tecavüzlerle anılan bu tarikatlarla, bu vakıflarla protokoller imzalıyor. Çocuklarımızı cemaat ve tarikatlara teslim edenlerden, mahkemelerin iptal etmesine rağmen ısrarla protokolü uygulamak isteyenlerden hesap soracağız. Siz, çocuklarımızı okullara değil, tarikatların kucağına atanlarsınız. Siz ‘Kız çocuklarınızı okula göndermeyin’ diyen tarikatlara teslim olanlardansınız” ifadelerini kullandı.

Kaynak:ANKA