Tarikatlar Erdoğan'ın söyleminden vazife çıkardı: Kaderinize boyun eğin

Tarikatlar Erdoğan'ın söyleminden vazife çıkardı: Kaderinize boyun eğin
Bazı tarikatların maden faciasının yaşandığı Bartın'a giderek acılı ailelere yaşananın bir 'kader' olduğuna inandırmaya çalıştıkları öğrenildi. Faciada yaşamını yitiren Tufan Köse’nin komşusu avukat Diren Cevahir Şen, “Bu kişiler gelip yaşamını yitiren işçilerin çocuklarına harçlık adı altında para dağıtmış. Aileleri yasal süreçten vazgeçirmeye çalışıyorlar" dedi.

Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucu 41 işçi hayatını kaybetti. Katliamın üzerinden 5 gün geçti. Acılı aileler kayıplarına üzülürken bazı tarikatların bölgeye gittiği ve ailelerle görüştüğü öğrenildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Bartın'daki konuşmasında "Kader planına inanmış insanlarız, bunlar her zaman olacaktır" sözleriyle yaptığı 'kader' vurgusu bu kez de bölgeye giden tarikatlar tarafından ailelere kabul ettirilmek istendi. Aynı binada yaşadığı iki komşusunu maden faciasında kaybeden avukat Diren Cevahir Şen bölgede yaşananları halktv.com.tr’ye anlattı.

‘Çocuklara para dağıtılmış’

Biz bu katliamda ailemizi, komşumuzu, yakınlarımızı” kaybettik diyen avukat Diren Cevahir Şen, “Tarikatlar bölgeye gelmiş. Madenci çocukların ‘harçlık’ adı altında paralar vermişler. Öğretmen arkadaşlarımız duruma müdahale etmiş. Velilerde bu durumdan rahatsız” dedi.

‘Hak arama yolundan vazgeçirmeye çalışıyorlar’

Tarikat üyelerinin yaşamını yitiren madencilerin köylerine giderek aileleri ile görüştüğünü aktaran avukat Şen, “Bu kişiler ailelere yaşanan iş cinayetinin bir kader olduğunu söyleyerek tevekkül etmek (yazgıya boyun eğmek) gerektiğini anlatıyorlar. Aileleri olası bir hak arama yolundan vazgeçirmeye çalışıyorlar. Yapılan telkinlerde bunun için. İnanın ailelerin konuşacak, dinleyecek halleri dahi yok. Zaten perişan haldeler” diye konuştu.

‘Tevekkül çağrısı yapacaklarına ölen işçilerin hesabını sorsunlar’

Yaşanan olayın bir fıtrat ya da kaza olmadığını vurgulayan avukat Şen, “Tarikatlar ailelere tevekkül iman çağrısı yapacaklarına 41 emekçinin ölümünün hesabını sorsunlar. Biz aileleri bu tarikatların insafına bırakmayacağız. Ölen işçiler bizim ailemiz, akrabalarımız, yakınlarımız” ifadelerini kullandı.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :