Taliban: Türkiye bize güvence vermişti, sorumluluk mantıksız kararı verenlerindir

Taliban: Türkiye bize güvence vermişti, sorumluluk mantıksız kararı verenlerindir
''Afganistan İslam Emirliği'nin Türk kuvvetlerinin Afganistan'daki işgalinin uzatılmasına ilişkin açıklaması'' başlığıyla Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zabihullah Mücahid'in resmi hesabı olarak belirtilen hesaptan paylaşılan açıklamada, Türkiye'nin Afganistan'da asker bırakmaması gerektiği belirtildi.

13 Temmuz 2021 tarihli açıklamada, işgalin devam etmesinin Türkiye yetkililerine karşı nefret ve düşmanlığı kışkırtıcağı ve ikili ilişkilere zarar vereceği söylenirken Türkiyeli yetkililerle kurulan temasta Türkiye'nin ülkede kalmayacağına dair daha önce taahüt alındığı söylendi.

''Türk makamlarıyla bir süredir temas halindeyiz. Aramızda çeşitli görüşmeler yapıldı. Rızamız olmadan böyle bir karar almayacaklarına dair bize güvence verdiler. Şimdi kalma kararı verildiğine göre bu taahhüdünün ihlalidir" denilen açıklamada, Türkiye'nin kalma kararından vazgeçmediği koşulda ''İslam Emirliği 20 yıldır olduğu gibi inancıyla, vicdanıyla onlara karşı duracaktır. Sonuçların sorumluluğu, başkalarının işlerine karışan ve bu tür mantıksız kararlar verenlere ait olacaktır" denildi.

 

Türkiye'nin aldığı karardan akıllı siyasetçilerin uyarılarıyla vazgeçmesi gerektiği söylenen açıklamada "Türkiye'nin ve Afganistan'ın çıkarına olmadığı için, Türkiye'nin Müslüman halkını ve akıllı siyasetçileri bu karara karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz. Aksi bir durum iki Müslüman millet arasında sorunlar ve zorluklar yaratır" diye belirtildi.