Taksim'de 'İstanbul Sözleşmesi' yürüyüşü: Polisten biber gazlı müdahale

İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararını protesto etmek isteyenler Taksim Meydanı'nda toplanma kararı aldı. Basın açıklamasının ardından Taksim'e yürümek isteyen gruba polis biber gazıyla müdahale etti.

Türkiye'nin bugün itibariyle İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanı kararıyla çekilmesine tepki olarak eylem düzenlemek isteyenler, polisin Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’ne giriş çıkışları kapatması üzerine, barikatın bitiş noktası olan Şişhane metrosu önünde toplandı.

istiklal-caddesinde-istanbul-sozlesmesinden-cikilmasi-protesto-edildi-4255-dhaphoto14.jpg

Polis barikatının önünde düzenlenen eylemde ellerinde döviz ve afişlerle eylemciler; "İstanbul sözleşmesi bizim", "Deniz Poyraz ölümsüzdür", "Erkek şiddeti son bulsun", "Eşitlik olmadan adalet olmaz" sloganları attı.

e5ohkoaxiagv0m9.jpg

Eylemde “İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. Bizim için bitmedi” yazılı pankart açılırken, kurulan ses sistemiyle yapılan açıklamada ise kadın haklarının ve İstanbul Sözleşmesi'nin önemini vurgulayan tezahüratlar yapıldı.

068e7fc3-b64e-47bf-a510-e459e012217c.jpg
"İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeye niyetimiz yok"

Protestoda “Haklarımızdan vazgeçmeye niyetimiz yok, hayatlarımızdan vazgeçmeye niyetimiz yok, susmaya niyetimiz yok, itaat etmeye niyetimiz yok, evlere dönmeye niyetimiz yok, şiddete razı gelmeye niyetimiz yok, eşitsiz yaşamaya niyetimiz yok, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeye niyetimiz yok” açıklamasında bulunuldu.

188738.jpg

19.00’daki eylem öncesinde bir araya gelen kadınlar, polisin Karaköy yönündeki barikatı kaldırmasıyla polis kontrolünde İstiklal Caddesi’nde Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe başladı. Aynı dakikalarda Taksim Meydanı’nın girişleri kapalı tutulmaya devam etti.

istiklal-caddesinde-istanbul-sozlesmesinden-cikilmasi-protesto-edildi-4255-dhaphoto12.jpg

Çalışan kadınlardan destek

Yürüyüşün başladığı saatlerde, İstiklal Caddesi'ndeki mağazalarda çalışan kadınların da eylem destek verdiği gözlemlendi.

kadinlardan-istanbul-sozlesmesi-eylemi-karar-yok-hukmundedir-894261-1.jpg

Biber gazı ile müdahale

Tünel tarafından İstiklal Caddesi'ne yürüyen kadınlar polis engeli ile karşılaştı. "Kadınlara değil katillere barikat" diyen kadınlar, polis barikatlarına dayandı. Polis, barikatı aşan kadınlara biber gazıyla müdahale etti.

Müdahalenin ardından grup Tünel meydanı yönüne doğru yürümeye başladı.

Kadınlar polis barikatını yıktı

Eylem sırasında polisle karşı karşıya gelen grup, polis barikatını yıktı. O anlar böyle görüntülendi

istiklal-caddesinde-istanbul-sozlesmesinden-cikilmasi-protesto-edildi-4255-dhaphoto10.jpg

Taksim Meydanı'na giriş çıkışlar kapatılmıştı

İstanbul Valiliği tarafından alınan karar doğrultusunda Taksim Meydanı’na giriş ve çıkışlar kapatıldı. Metro hattının çıkışı da Taksim Meydanı dışına yönlendirildi.

Metro İstanbul'dan yapılan duyuruda, “İstanbul Valiliği’nin aldığı karar doğrultusunda M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı Taksim istasyonu Meydan girişi yolcu alımına kapatılmıştır. Yolcularımızın Gezi Parkı ve Altgeçit giriş-çıkışını kullanmaları rica olunur” denildi.

istiklal-caddesinde-istanbul-sozlesmesinden-cikilmasi-protesto-edildi-4255-dhaphoto13.jpg