Suruç Katliamı anmasında polis müdahalesi

Suruç Katliamı anmasında  polis müdahalesi
20 Temmuz 2015'te Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde gerçekleşen canlı bomba saldırısı sonucu ölen 33 genç Ankara Güvenpark'ta anılmak istendi ancak polis izin vermedi. Anmalara katılanları darp eden polis, flamaları, pankartları ve saldırıda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını parçaladı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Ankara’da iki farklı noktada Suruç Katliamı’nın 5’inci yılında anma yapmak isteyen gençlere polis müdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Suruç Katliamı’nın 5’inci yılında Suruç Aileleri İnisiyatifi tarafından yapılmak istenen Suruç Anması’na müdahale edildi. Ankara’da iki noktada bir araya gelmeye çalışan kitleye polis saldırdı. Atatürk Bulvarı üzerinde “Suruç İçin Adalet, Herkes İçin Adalet” pankartı açanların etrafını saran polisler, gazetecilerin ve yurttaşların çekim yapmasını engelledi.

1.jpg

Polis, flamaları, pankartı ve saldırıda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını parçaladı. Anmaya katılanları yere yatırıp darp eden polis, gözaltı sırasında bir kişinin burnunu kırdı. Gazeteciler çekim yapılması halinde gözaltına alınmakla tehdit edildi. Müdahale sırasında yaşananlara tepki gösteren engelli bir genç de, polis tarafından gözaltına alındı.

 

2.jpg
İkinci gruba da müdahale

Meşrutiyet Caddesi’nin Konur Sokak’ın kesiştiği yerde gençler açtıkları pankart ile yürümek istedi. Önleri Çevik Kuvvet polisleri tarafından kesilen gençlere polis biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti.

Polis, gençleri yere yatırarak ve darp ederek gözaltına alırken, sık sık “Suruç İçin Adalet” sloganları atıldı. Gençlerin açtığı “Suruç İçin Adalet, Herkes İçin Adalet” pankartı da polis tarafından yırtıldı. Onlarca kişi gözaltına alındı. Konur Sokak’ta abluka devam ediyor. 

İstanbul'daki eyleme plastik mermili müdahale

İstanbul’da Kadıköy’de gerçekleştirilen Suruç Katliamı’nı anma eyleminde polis saldırısı gerçekleşti.

Halitağa Meydanı’nda katliamda yaşamını yitiren düş yolcularının isimlerinin okunduğu ve 33 düş yolcusu için 33 dakikalık oturma eyleminin gerçekleşmesinin ardından Süreyya Operası’na yürüyen kitleye Yeldeğirmeni’nde polis plastik mermilerle saldırdı.

Polis, çevredeki kitleye ve görüntü alan yurttaşlara da saldırdı.

TGS: "Gazeteciler de plastik mermiyle vuruldu"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Twitter'dan yaptığı açıklamada  İstanbul'daki anmada gerçekleşen polis müdahalesinde gazetecilerin de yaralandığını bildirdi.

Cemiyetin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Polis İstanbul’daki Suruç anmasını takip eden meslektaşlarımıza plastik mermilerle saldırdı. Gazetecilere yönelik bu sistemli kolluk şiddetini lanetliyoruz. Sorumlu polisler hakkında işlem yapılmasını talep ediyoruz. Artık yeter!"

Gazetecilerin görüntü alması engellemeye çalışan polis müdahalesinde dokuz8haber muhabiri Fatoş Erdoğan kolundan yaralandı. Bir üniversitelinin de burnu kırıldı.