"Şubat Ayında Türkiye'ye 3 Milyar Euro Geliyor"

"Şubat Ayında Türkiye'ye 3 Milyar Euro Geliyor"
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye’de bulunan Suriyeli sığınmacılara yönelik AB’nin ayırdığı 3 milyar euroluk kaynağın şubat ayı sonundan önce Türkiye’ye ulaşacağını bildirdi.İtalya’nın...

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye’de bulunan Suriyeli sığınmacılara yönelik AB’nin ayırdığı 3 milyar euroluk kaynağın şubat ayı sonundan önce Türkiye’ye ulaşacağını bildirdi.

İtalya’nın başkenti Roma’da resmi temaslarda bulunan Bozkır, Türk gazetecilere İtalyan muhataplarıyla yaptığı görüşmeleri değerlendirdi.

Bozkır, Roma’daki temasları boyunca Başbakanlık AB Politikaları Müsteşarı Sandro Gozi ve İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, Türkiye’nin AB üyelik süreci, müzakerelerde gelinen nokta, açılacak olan 5 yeni fasıl, illegal göç dalgası gibi konuların gündemlerinde olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Gentiloni ile görüşmesinde, Türkiye’nin, AB’nin başını ağrıtan sığınmacı krizi konusunda aldığı önlemleri ve ortaya çıkan sonuçları değerlendirdiklerini anlatan Bozkır, “Deniz ve kara yoluyla gelen Suriye vatandaşlarına uygulamakta olduğumuz vizenin önemli sonuçlar verdiği bilgisini paylaştım. Suriyeli kardeşlerimize Türkiye’de çalışma izni verilmesiyle birlikte bu göç dalgasındaki baskının azalmasının beklendiğini ifade ettim. Ve yaklaşık 160 bin illegal göçmeni, 2015 yılında Türkiye’nin yakaladığını ve 3 bin 700 insan kaçakçısının da bu şekilde tutuklandığını kendileriyle paylaştım” diye konuştu.

AB’nin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için ayırdığı 3 milyar avroluk kaynağın İtalya tarafından bloke edilmesine dair ortada yanlış bir algı olduğunu dile getiren Volkan Bozkır, “Bu algının, hiçbir şekilde doğru olmadığını bu görüşmelerimiz sırasında anlaşıldı. İtalya’nın bütün derdi; 250 milyon civarındaki katkısının İtalya bütçesinden değil de AB mekanizmaları içerisinde değerlendirilip, zaten AB’ye yapmakta olduğu katkılar çerçevesinde Türkiye’ye gönderilmesini savunuyordu” dedi.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve Almanya Başbakanı Angela Merkel arasındaki dünkü görüşmede bu konunun çözüm kavuştuğuna dair haberlerin geldiğine dikkati çeken Bozkır, "3 milyar avronun Türkiye’ye gelişi şubat ayı sonundan önce gerçekleşecek. Bu konuda da yanlış bir algının İtalya bakımından ortadan kalkması imkanını bulmuş olduk" dedi.

 "İTALYA, TÜRKİYE’YE DESTEK OLMA TAAHHÜDÜNÜ SÜRDÜRDÜ"

İtalya’nın Türkiye’nin dostu olduğunu vurgulayan Bozkır, "En zor anlarımızda yanımızda olmuş bir ülkedir. Bu çerçevede de AB Müsteşarı Gozi ile bu tabloyu yeniden değerlendirme imkanını bulduk. Önümüzdeki dönemde müzakerelerle ilgili ortaya çıkabilecek bazı engellerin aşılmasında da İtalya, her zaman olduğu gibi destek olma taahhüdünü sürdürdü" ifadelerini kullandı.

Suriye konusu Temaslarında Suriye’de devam eden iç savaşa da değinildiğini anlatan Bozkır, “Suriye konusunda ilerleme kaydedilmeden hem terörle mücadelede hem illegal göçle mücadelede beklediğimiz sonuçların alınmasının mümkün olmayacağını, hatta yeni birtakım menfi gelişmeyle ilave bir göç dalgasının ortaya çıkabileceğini, terörle mücadelemizde yeni saldırıların vuku bulabileceğini, o açıdan Suriye sorununun bir an önce çözülmesinin hem Türkiye, AB hem de bölgemiz ve dünya barışı bakımından arz ettiği önemi tekrar değerlendirdik” diye konuştu.

- Terörle mücadele Bakan Bozkır, İtalya’da son dönem Türkiye’nin terör örgütleriyle mücadelesinde bazı yanlış algılamaların olduğunu gördüklerini ve bu hususta ilgili muhataplarıyla detaylı görüşme imkanı bulduklarını anlattı.

“Kendilerine halihazırda Türkiye’nin bazı ilçelerinin Türkiye’den koparılmak istenen bir plan dahilinde nasıl ele geçirilmeye çalışıldığını izah etmeye çalıştım” diyen Bozkır, Türk güvenlik güçlerinin operasyonlarda ele geçirdiği mühimmat, el bombaları, patlayıcılar, roketatarlarla ilgili bilgi verdiğini kaydetti.

Bozkır, güneydoğuda devam eden bu operasyonların yakın zamanda sona ereceğini, söz konusu ilçelerde huzurun tesis edilmesiyle birlikte oradan göç etmeye zorlanan vatandaşların da tekrar yuvalarına döneceğini değerlendirdiklerini söyledi.

Ne tür yanlış algılamaların olduğunun sorulması üzerine Volkan Bozkır, şöyle devam etti:

"Türkiye ile yanlış algı derken, Türkiye son iki yılda 4 seçim geçirdi. Bizim milletvekillerimiz Türkiye’deki kampanyalarla çok fazla meşgul olmak zorunda kaldığı için Avrupa’daki, Avrupa Parlamentosu’nda, İtalya’da, Türkiye’ye zarar vermek isteyen çevreler, vatana hıyanet içinde olan bazı çevreler, buralarda çok önemli bir algı kampanyası yürüttüler. Bunda da bir ölçüde başarılı olduklarını görüyoruz. Ancak artık meclisimiz çalışmaya başladı. Milletvekillerimiz, Avrupa’yı dolaşıyor, bakanlarımız buraya geliyor, akademisyenlerimiz, sivil toplumumuz? Dolayısıyla bu yanlış bilgilere dayanan algılar, artık doğru bilgilerle ortadan kalkacaktır. Sabun köpüğü her zaman patlamaya hazırdır." Temaslarının genel bir açıdan bakıldığında faydalı olduğunu dile getiren AB Bakanı Bozkır, "Sanıyorum, dün parlamentodaki temaslarım bugün AB Müsteşarı ve Dışişleri Bakanı ile görüşmelerim ve İtalyan basınıyla yaptığımız çeşitli temaslar, Türkiye ile ilgili bazı yanlış bilgilere dayanan algıların, doğru bilgilerle değiştirilmesi yolunda mesafe kat ettiğimizi düşünüyorum. İtalya’nın inşallah, önümüzdeki dönem bu işbirliğine devam edeceğini biliyorum" dedi.

Bu arada, AB Bakanlığı yetkilileri de Gentiloni-Bozkır görüşmesinde, İtalyan Bakan'ın söz konusu kaynağın, Türkiye’ye şubat ayı sonuna kadar ulaşacağına dair teminat verdiğini aktardı.

AA