Son Dakika | Dün tahliye edilmişti, Selçuk Kozağaçlı gözaltına alındı

Çağdaş Hukukçular Derneği Onursal Başkanı Selçuk Kozağaçlı gözaltına alındı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Onursal Başkanı Selçuk Kozağaçlı tahliye edilmesinin üzerinden 24 saat geçmeden gözaltına alındı.

Kozağaçlı dün, 8 yıl boyunca tutuklu buluduğu Silivri'deki Marmara Kapalı Cezaevin'den tahliye olmuştu.

Kozağaçlı'nın tahliyesi ÇHD'nin sosyal medya hesabından, "Onursal başkanımız Av. Selçuk Kozağaçlı tahliye olmuştur" notu ile duyurulmuştu.

SAVCILIK İTİRAZ ETTİ

İnfazını tamamladığı için serbest bırakılan Kozağaçlı'nın tahliyesine savcılık itiraz etti. Savcılık itirazını kabul eden hakimlik, Kozağaçlı hakkında yakalama kararı verdi.

ÇHD Onursal Başkanı Selçuk Kozağaçlı, tahliye edilmesinin üzerinden 24 saat geçmeden gözaltına alınmış oldu.

ÇHD'DEN ÇAĞLAYAN'A ÇAĞRI

Kozağaçlı'nın gözaltına alınmasına tepki gösteren ÇHD, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne çağrı yaptı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Av. Selçuk Kozağaçlı tahliyesine itiraz denen yeni bir hukuk katliamı gerekçe gösterilerek gözaltına alınmış ve İstanbul Adliyesine getirilmektedir. Tüm meslektaşlarımızı İstanbul Çağlayan Adliyesine çağırıyoruz! Faşizme karşı omuz omuza!"

2222.jpg

"BU REZİL KARARIN KALDIRILMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"

Tutuklu bulunduğu 8 yılın ardından dün tahliyesine bugün de yeniden gözaltına alınan Selçuk Kozağaçlı'nın avukatı Oğuzhan Topalkara, gözaltı kararının ardından Halk TV ekranlarına bağlanarak son gelişmeleri açıkladı.

Kozağaçlı'nın denetimli koşullu serbestlik hakkından yararlanarak tahliye edildiğini kaydeden Topalkara,
Selçuk Bey zaten denetimli koşullu serbestlik haklarından yararlanmak üzere, aslında bir buçuk yıl önce, koşullu için de zaten altı ay önce serbest bırakılmalıydı. Gecikmiş bir tahliye söz konusuydu. İnfazı keyfi olarak yakılıyordu.

Dolayısıyla biz dünkü tahliyeyi normal karşıladık. Zaten hakkı infazını, aldığı cezayı tahminen yatmış ve çıkma noktasındaydı. Lakin normal bir şekilde tahliyesini aldık. Az önce arkadaşlarımızdan kendisinin yeniden gözaltına alınması için ceza aldığı dosyadan, zaten hükümlü yattığı infazını tamamladığı dosyadan bir gözaltı kararı olduğu anlaşıldı." ifadelerini kullandı.

"YENİDEN CEZAEVİNE GÖNDERME NİYETİNDELER "

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kendilerine henüz bir yazılı kararın iletilmediğini aktaran avukat Topalkara, "Hükmünü bitirdiği, yattığı dosyadan yeniden yakalama kararı çıkartıldı. Ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir itiraz ile infazının bu serbest koşullu salıverilme hakkının kaldırıldığı üzerine bize sözlü bilgi verildi." ifadelerini kullanırken Kozağaçlı'yı yeniden cezaevine gönderme niyetinin bulunduğunu şu sözler ile açıkladı:

"Şu an bir karar elimize verilmedi. Bir sözlü bilgi tebliğ edildi, söylendi. Şu anda yeniden gözaltına alınıyor. Bundan sonrasını takip edeceğiz. Zannederim bir infaz hakimine hükmü okutarak, alelacele okutarak yeniden cezaevine gönderme niyetleri olduğunu düşünüyoruz.

Bu hukuksuz, bu hiçbir kanunda karşılığı olmayan koşulların kaldırılması için. Zira bu karara karşı bizim savcının itiraz hakkı yok. Böyle bir denetim yetkisi yok. Böyle bir yetki yok. Şu an yetkisi çekildi."

"DURUŞMA AÇILIRSA DERDİMİZİ ANLATMAYA ÇALIŞACAĞIZ"

Kozağaçlı hakkında verilen kararı 'rezil' olarak nitelendiren Topalkara, sözlerinin sonunda ise bu kararın kaldırılması için ellerinden geleni yapacaklarını açıkladı:

İtirazın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından geldiği anlaşılıyor. En azından kendi basın bildirimleri bu yönde. "Bizim itirazımız var." diyorlar. "İtiraz sonucu tahliye kararı kaldırıldı." diyorlar. Bildiğimiz bundan ibaret. Herhangi bir gerekçeye dair bir karar tebliğ edilmediği için bilgimiz yok. Kendisi de daha gelmedi.

O yüzden hani şu sebeple sizi aldık lafı da yok elimizde. Sadece biz aldık, itiraz ettik, tahliyenize itiraz ettik, aldık, götürüyoruz şeklinde. Ve kesinlikle yatmış olduğu hükümden, yani zaten ceza aldığı işten olduğuna dair bir bilgi var elimizde.

Normalde böyle bir durumda en azından bir mahkeme, bir duruşma açılması lazım. Bunu yapacaklar mı yoksa doğrudan bizi kaçırarak mı götürmeye çalışacaklar? Göreceğiz. Adliyede bekliyoruz. Adliyeye getirilmesini bekliyoruz. Selçuk Bey buraya getirilecek. Biz de bir duruşma açılırsa derdimizi anlatmaya çalışacağız. Bu hukuksuz, bu rezil kararın kaldırılması için elimizden geleni yapacağız.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi