Skandal 'haber': Saray'a giden CHP'li iddiasında gün gün yaşananlar

Skandal 'haber': Saray'a giden CHP'li iddiasında gün gün yaşananlar
Sözcü gazetesi yazarı Rahmi Turan'ın 'Müthiş bir haber' adlı yazısıyla ortaya atılan 'Saray'la görüşen CHP'li isim' iddiası gündeme hızlıca girdi. İşte iddiaya yönelik gün gün yaşananlar..

Sözcü gazetesi yazarı Rahmi Turan'ın 'Müthiş bir haber' adlı yazısıyla ortaya atılan 'Saray'la görüşen CHP'li isim' iddiası gündeme hızlıca girdi. İşte iddiaya yönelik gün gün yaşananlar..

İddianın ortaya çıkışı: "Müthiş bir haber"

Sözcü gazetesi yazarı Rahmi Turan, 20 Kasım tarihli köşesinde "Müthiş bir haber!" başlığıyla, "Saray'a yakın haber kaynağının", CHP'li önemli bir siyasetçinin 9 Kasım akşamı değişik plakalı bir araçla geldiği Beştepe'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü aktardığını duyurdu. Turan'ın iddiasına göre, bilgi için "Yüzde yüz doğru ve tekzip edilmesi mümkün değil" diyen haber kaynağı, görüşmede Erdoğan'ın, CHP'li isme, "Türkiye'nin güvenliği için senin CHP Genel Başkanı olman gerekir" dediğini de aktardı. İddiaya göre "Engellerim var" diyen CHP'li isim, Erdoğan'dan "Düşün, karar ver. Memleketin iyiliği için bu gerekli. Ben de yardımcı olurum" yanıtını aldı. Turan, yazısının devamında haber kaynağının, CHP siyasetçinin adını da kendisiyle paylaştığını ancak o siyasetçiye ulaşamadığı için onay almadan hiçbir isim açıklamayacağını belirtti.

Muharrem İnce'nin ilk tepkisi: CHP o ismi bulup disipline sevk etmeli

Turan'ın yazısı en çok konuşulan gündemlerden biri oldu ve CHP'li siyasetçinin kim olduğuna dair ortaya birçok isim atıldı. Bu isimlerden birisi de Muharrem İnce'ydi. Gözlerin çevrildiği İnce, 20 Kasım'da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, sözü geçen kişinin ortaya çıkması, çıkmıyorsa Rahmi Turan'ın o ismi açıklaması çağrısı yaptı.

İnce, akşam saatlerinde de Habertürk'te Didem Arslan Yılmaz'ın sunduğu Türkiye'nin Nabzı programına telefonla bağlandı. "Sayın Rahmi Turan ciddiye aldığım bir isimdir. O yazmışsa ciddiye alırım. Fakat bugün sabahtan beri toto oynanıyor. CHP'liler benim ismimi telafuz etmedi ama CHP'liler dışındakiler ismimi kullandı. Sayın Rahmi Turan herkesi zan altında bırakmaktadır. Bunu açıklamalıdır" diyen İnce, yazılan doğru ise Turan'a teşekkür etmek gerektiğini söyledi. İnce, şöyle devam etti:

"Türkiye'de bir oyunu bozmuştur, deşifre etmiştir. Ama şimdi ciddi bir sorun var ortada. Bu iddia doğruysa Cumhurbaşkanı ile ilgili bir sorun var ortada. Cumhurbaşkanı herkesle görüşür ama bir partinin genel başkanını belirlemek için kimseyle görüşemez."

İnce ayrıca CHP'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen CHP'linin bulunup disipline sevk etmesi gerektiğini söyledi.

Rahmi Turan'ın ikinci yazısı: Kaynağım endişeye kapıldı

Rahmi Turan, Sözcü'de 21 Kasım'da yayımlanan yazısında, gelen tepkiler üzerine haber kaynağıyla tekrar konuştuğunu, "Yanılmış olmayasın" diye sorduğunu ve yine "Yüzde yüz doğru" yanıtını aldığını öne sürdü. "Müthiş bir haber-2 başlıklı yazıda Turan, haber kaynağının "Ortalığın bu kadar hareketleneceğini düşünmemiştim. Şimdi belki de işimden gücümden olacağım" diye endişeye kapıldığını aktardı. Turan, kaynağın kendisine verdiği ismi unutacağına dair söz verdiğini ifade etti. "Saray'ı kim ziyaret ettiyse medeni cesaret gösterip kendisi açıklamalı" diyen Turan, ikinci seçenek olarak da görüşmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sorulmasını önerdi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklaması: CHP'yi nasıl dağıtırız diye çalışan ekipler var

21 Kasım sabahı FOX TV'de İsmail Küçükkaya'ya konuk olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Rahmi Turan'ın iddiasını doğruladı. "Saray'a gidenleri biliyorum. İsim vermek istemiyorum. Her konuda konuşan Erdoğan bu konuda neden konuşmuyor?" diyen Kılıçdaroğlu, açıklamasının devamında "Ben şaşırmadım efendim. Doğrudur" ifadelerini kullandı. İktidardaki AKP'nin, "CHP'yi nasıl dağıtırız" diye çalışan ekipleri olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, "Arkadaşlarıma, partililere söyledim. Adamlar tutuldu, paralar verildi. Biz bunu gayet iyi biliyoruz. Akıl var mantık var, başka işin gücün mü yok? Erdoğan, CHP'yi dağıtmak için, ‘CHP kendi içinde kavgalı bir partidir, bunlar memleketi yönetemez’ diye bir algı yaratmak istiyor, bunun için de elinden gelen her şeyi yapıyor. Devletin en kilit noktalarındaki kişileri devreye soktuğunu biliyorum" şeklinde konuştu.

Saray'dan ilk açıklama: Tamamen gerçek dışı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 21 Kasım'da yaptığı açıklamada, iddianın "tamamen gerçek dışı, hayal ürünü" olduğunu öne sürdü. Altun, yazılı açıklamasında, "Sayın Cumhurbaşkanımızın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 'CHP'li bir siyasetçiyle görüştüğü ve aralarında bu kişinin CHP genel başkanı olması yönünde bir diyalog geçtiği' iddiası tamamen gerçek dışıdır, hayal ürünüdür. Yaklaşık 43 yıllık siyasi hayatında Sayın Cumhurbaşkanımızın herhangi bir siyasi partinin dizayn edilmesine yönelik adım atması ya da iç işlerine müdahale etmesi hiçbir zaman söz konusu olmamıştır" dedi.  Açıklamanın devamında "Söz konusu haberleri gerçek kabul edip, bunun üzerine daha fazla gerçek dışı ifadelerle siyaset iklimini zehirlemeye çalışan kimi siyasetçilerin yaptıkları açıklamaları da kaygıyla izliyor, kendi siyasi hesap ve çıkarlarını korumak namına yaptıkları bu iftira ve yalan siyasetinden vazgeçmelerini umuyoruz" denildi.

Muharrem İnce Kılıçdaroğlu ile görüştü: Bence öyle biri yok

21 Kasım'ı 22 Kasım'a bağlayan gece Hande Fırat'ın CNN Türk'te hazırlayıp sunduğu programa mesaj gönderen Muharrem İnce, Kılıçdaroğlu ile görüştüğünü aktardı ve şunları söyledi:

"Sayın Kılıçdaroğlu ile telefonda görüştüm. O kişiyi sordum. Bildiğini söylemedi. Şeref yoksununu açıklayın dedim. Yarın ayrıntılı konuşacağım. Bence böyle bir görüşme yok ama Recep Tayyip Erdoğan, CHP'yi karıştırmak istiyor."

Erdoğan: Görüşme olmadı

İzmir'de 22 Kasım'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iddiayı yalanladı ve Kemal Kılıçdaroğlu'na "İspat ettin ettin, etmezsen CHP’nin genel başkanlığı bu yalancıdan kurtulsun" dedi. Erdoğan, "Güya ben Külliye’de bir CHP’li ile görüşmüşüm. Ben! Arkadaşlarım gerekli cevabı verdiler, 'Görüşme olmadı' dediler. Bunu haber yapan gazeteci kayıp. Bay Kemal, senin hayatın yalan. Eğer yiğitsen ben cumhurbaşkanlığımı ortaya koyuyorum, acaba sen genel başkanlığını ortaya koyabiliyor musun?" ifadelerini kullandı.

Rahmi Turan Saray'a giden CHP'li iddiasındaki ismi açıkladı: Muharrem İnce

Londra'da tedavi gören Rahmi Turan, 22 Kasım akşamı, kendisine ulaşan ve gelişmeleri aktaran Sözcü ekibine, "Kaynağımın bana söylediğine göre, Saray'da Erdoğan'la görüşen CHP'li isim Muharrem İnce'ymiş" açıklamasını yaptı.

Turan, şu ifadeleri kullandı:

“Uzun bir süredir tedavim nedeniyle Londra'dayım. Yani ortadan kaybolduğum falan yok. Son 2 gündür tedavimin yoğunluğu nedeniyle Türkiye'de olan bitenle çok ilgilenemedim. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini de şimdi sizden öğrendim… O zaman Saray'a yakın kaynağımın bana söylediği ismi sizin aracılığınızla açıklamak istiyorum.

Kaynağımın bana söylediğine göre, Saray'da Erdoğan'la görüşen CHP'li isim Muharrem İnce'ymiş. Hatta kaynağım İnce'nin hangi araçla geldiğini, saat kaçta Saray'a girdiğini, kaçta çıktığını dakika dakika söyledi. Ben de gazetecilik refleksiyle aldığım bu önemli bilgiyi köşemde isim vermeden yazdım. Gelinen durum, bu ismi açıklamamı şart koştu. Ama önemli bir şeyi belirtmek istiyorum. Bu görüşme ve isimler, kaynağımın iddiası. Ben de bu önemli iddiayı Türkiye gündemine taşıdım. Bakalım taraflar şimdi ne diyecek…'

Muharrem İnce'den ilk yanıt: Parti içi muhalefete yönelik bir saldırıdır

Muharrem İnce, Turan'ın iddiasına ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda ise "Bunun benim üzerimden parti içi muhalefete yönelik bir operasyon olduğunu ve bunun Genel Merkezin mutfağında bir çete tarafından pişirildiğini biliyordum. Tahminlerimde yanılmadım. İddiaların benimle uzaktan yakından bir ilgisi yoktur, olamaz. Bu bana, benim üzerimden parti içi muhalefete yönelik şerefsizce bir saldırıdır. Bu şerefsiz, onurdan insanlıktan nasip alamamış kalemşörle ve kaynağım dediği saray soytarısıyla mutlaka yargı önünde hesaplaşacağız" dedi.

Saray'dan "Muharrem İnce" iddiasına yanıt: Cumhurbaşkanımız noktayı koymuştur

Fahrettin Altun da CNN Türk'e yaptığı açıklamada "Cumhurbaşkanımız bu konuda söylenecek son sözü söylemiş, hem noktayı hem hakikati ortaya koymuştur" dedi.

Rahmi Turan: Gerekeni yapacağım

İnce isminin açıklanmasının ardından CNN Türk canlı yayınına bağlanan Rahmi Turan, haber kaynağının 20 yıldır tanıdığı bir isim ve "Saray çevrelerinden iyi bilgi alan bir gazeteci" olduğunu aktardı. Turan, “Bu kişi Muharrem İnce’dir diye ben açıklamıyorum. Bu kaynağın verdiği bir isimdir. Ben kaynağın bana verdiği ismi açıkladım. Kaynak soruluyor. Eğer gerekirse kendisi çıkar ve açıklar. Benim bu kaynağı şimdi açıklamam çok ayıp olur. Kaynağımı 20 yıldır tanıyorum. İnce’nin söyledikleri de doğru, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da açıklamaları doğru. Benim ne söylememi istiyorsunuz? O zaman benim verdiğim bu haber yanlıştır, ben hata yaptım” dedi.

Rahmi Turan, açıklaması sonrası gece saatlerinde katıldığı canlı yayında “Ben bu olayda taraf değilim, yanlış yaptıysam özür dilerim... Olayın birinci elden tanığı değilim. Ben kaynağıma güvendiğim için pişman oldum, durum onu gösteriyor. Her insan hata yapar, ben de hata yaptım ve gerekeni yapacağım” ifadelerini kullandı.

Rahmi Turan kaynağını açıkladı: Talat Atilla

23 Kasım'da Londra’dan telefonla Sözcü ekibinin sorularını yanıtlayan Rahmi Turan, iddianın kaynağının Talat Atilla olduğunu açıkladı. Turan, şunları söyledi:

“Gerek ilk yazımda gerekse dün geceki açıklamalarımda kaynağımı asla açıklamayacağımı söylemiştim. Açıkçası; açıklamayı da düşünmüyordum. Fakat bana ‘Muharrem İnce’ ismini veren kaynağımın, bugün bazı haber sitelerine yaptığı ‘Rahmi Turan’ın haber kaynağı ben değilim’ açıklamasını görünce o ismi açıklamaya karar verdim. Bana Muharrem İnce ismini veren kaynağım gazeteci Talat Atilla’dır” dedi.

Turan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kendisi de bu bilgiyi çok güvenilir olduğunu söylediği bir başka kişi tarafından elde etmiş. Dediğim gibi kaynağımı açıklamayacaktım ama onun ‘Kaynak ben değilim’ açıklamasını görünce ismini açıklama mecburiyetinde kaldım.”

CHP MYK toplantısı sonrası Öztrak'tan açıklama: Saray memurlarının operasyonu

Turan'ın kaynağını açıklamasının ardından CHP Parti Sözcüsü Öztrak bir açıklama yaptı. Öztrak, CHP'ye karşı düzenlenen bu kumpasın düğümünün çözülmesi için yapılacaklar bellidir. Rahmi Turan kaynağını açıklamıştır. Şimdi, bu isim de bu bilgiyi nereden aldığını açıklamalıdır.Saray memurlarının operasyonuyla CHP'yi dizayn etmek kimsenin haddi değildir. CHP'yi dizayn edecek tek bir güç vardır. O da delegelerimizdir.

Muharrem İnce basın açıklaması tarihi verdi

 Muharrem İnce, kaynağın da açıklanmasını üzerine bir açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı:

24 Kasım 2019 Pazar günü saat 13.00’de Yalova Merkez Elmalık Köyündeki evimde sürece ilişkin kamuoyunu bilgilendirmek için isteyen gazetecinin istediği soruyu sorabileceği basın toplantısı düzenleyeceğim."

Rahmi Turan'ın açıkladığı kaynak Talat Atilla'dan açıklama

Talat Atilla yaptığı yazılı açıklamada,

 CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na bir şekilde haberin doğruluğunu onaylatınca içimde şüphe kalmadı.Ne Muharrem İnce’ye…Ne CHP’ye…Ne iktidar partisine karşı değil, sadece habercilik arzusuyla davrandım.Gelelim haber kaynaklığı meselesine…Kaynağımın ismini söylemem söz konusu olamaz ama bir CHP’li…" dedi.