Sivas'ta Art Arda 3 Ölü! Valilikten Korkutan Açıklama

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene kabusu baş gösterdi. Sivas'ta dün bir kişinin daha yaşamını yitirmesiyle 5 günde kene nedeniyle 3 ölüm gerçekleşti. Sivas Valiliği dün itibarıyla 22 vaka görüldüğünü ifade ederek vatandaşları uyardı.

Sivas'ta 5 günde 3 kişi keneden dolayı yaşamını yitirdi. Kentte vakalar artınca Sivas Valiliği'nden uyarı geldi.

10 Haziran itibarıyla 22 kene vakası olduğu vurgulanan açıklamada vatandaşlara kritik uyarı yapıldı.

kene1.webp

Valiliğin açıklaması şöyle:

"Sivas ve çevre illerde mevsim ve çevre değişkenleri etkisiyle dönemsel görülen kene nedenli KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) vaka sayısında artış görülmektedir.

10 Haziran 2024 itibariyle Sivas'ta toplam 22 pozitif KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) tanılı vaka tespit edilmiştir. Maalesef 3 vatandaşımız vefat etmiştir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nde 2 olası, 3 kesin KKKA tanılı hastamızın tedavileri devam etmektedir.

Vatandaşlarımızı kene tutunması konusunda dikkatli olmaya ve önlem almaya davet ediyor, şüpheli durumlarda sağlık merkezlerine başvuru yapmalarını tavsiye ediyoruz.

Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyor, tedavi gören hastalarımıza da acil şifalar temenni ediyoruz."

kene2.jpg

KENEYE KARŞI NASIL ÖNLEM ALINIR?

Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalıdır. Kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.

• Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde vücutta (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığı kontrol edilmelidir.

• Vücuda tutunmuş kene üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek; vücut içeriğini kişiye aktarmasına sebep olacağı için kesinlikle yapılmamalıdır.

• Vücudunuza tutunan keneye çıplak elle dokunmamalı, tutunan kene çıkarmamalı, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

kene3.jpg

• Hayvanların üzerindeki kene elle çıkarılmamalıdır ayrıca hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.

• Hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske, vb.) almalıdır.

• Kene tutunmasından sonra, 10 gün içinde; halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikâyetlerinden herhangi birini görülürse, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Sivas Valiliği'nde yapılan açıklamaya ulaşmak için tıklayınız.