SGK inşaat işçisine 'Pardon yanlışlık yaptık dedi', emekliliğini iptal etti

Bursa'da inşaat işçisi olarak çalışan H.K emekliliğe hak kazanıp maaş almaya başladı fakat SGK'dan gelen bir mektupla şaşkına döndü.

Bursa’da inşaat işçisi olarak çalışırken, bir yıl önce emekliliğe hak kazanarak maaş almaya başlayan H.K., Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kendisine gönderilen borç tebligatı ile neye uğradığını şaşırdı.

SGK, H.K’nın çalıştığı iş yeri tarafından dört aya yakın primin eksik yatırıldığının tespit edildiğini belirterek, 5 iş günü içinde 1 yıl boyunca ödenen emekli maaşlarının tamamının, faizi ile geri ödenmesini istedi. SGK tebligatında, H.K’nın geriye dönük 1 yıllık emekli aylığı tutarı olan 17 bin 251 TL’lik borcu faizi ile birlikte 5 gün içinde ödememesi durumunda, icra takibinin başlatılacağı da bildirildi.

'Devlet kendi hatasını vatandaşa yükleyemez'

Konuya ilişkin açıklama yapan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, “SGK’nın emekli inşaat ustasına ‘Hata yaptık geçmişte primin eksik yatmış, bir sene boyunca aldığın emekli maaşını geri ödeyecek, 3 ay daha çalışacaksın’ demesi, devletin nasıl yönetildiğinin trajik bir örneği. Devlet kendi hatasını vatandaşa yükleyemez” dedi.

'Ucube sistemin en somut örneği'

SGK’nın gönderdiği belge ile kendi hatasını kabul ettiğinin altını çizen Aydın, iktidar tarafından yapılan hataların faturasının her zaman olduğu gibi vatandaşa çıkarıldığını öne sürerek, tepkisini şu sözlerle dile getirdi. 

“Sistemin sağlıklı çalışmamasından dolayı ve liyakat esas alınmadığı için mağdur olan yine yurttaş oldu. Bir inşaat ustası vatandaşımız, yıllarca çalışmış ve geçen sene emekli olmuş. Bir yıldan bu yana da emekli maaşı almış. Şimdi SGK bir belge gönderiyor. Diyor ki, ‘Biz hata yaptık, senin şirketin geçmişte dört aya yakın eksik prim yatırmış, senin emekliliğini yok sayıyoruz. Maaşını kesiyoruz, üç ay daha çalışacaksın. Yetmedi bir yıl sana ödediğimiz maaşı geri ödeyeceksin yoksa icra yoluyla alırız’ Olacak iş mi bu?”

Türkiye’nin gece yarısı çıkarılan kararnamelerle, liyakatsız kadrolar tarafından yönetildiğini öne süren Aydın, “Zaten pandemi dönemi iş yok, aş yok bir de şaka gibi inşaat işçisine, ‘Bu parayı öde’ diye yazı gönderiyorlar, işte yeni ucube sistemle ülkenin liyakata göre yönetilmediğini en somut örneği” diyerek, SGK’dan hatasını telafi etmesini istedi.

ANKA

Etiketler :