Savcılıktan Çok Konuşulacak Karar: “Öcalan’ın İfade Özgürlüğü Var”

Savcılıktan Çok Konuşulacak Karar: “Öcalan’ın İfade Özgürlüğü Var”
Hakkında kırmızı bülten bulunan PKK'nın kurucu lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan'ın, 23 Haziran 2019 tarihinde yapılan İstanbul seçimlerinden önce TRT'ye çıkarılması ve seçimden günler önce Anadolu Ajansı'nın, Öcalan'ın mektubunu servis etmesi üzerine iki kurum hakkında yapılan şikayet, Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın yapılanları 'ifade özgürlüğü' olarak tanımasıyla karara bağlandı.

31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Ekrem İmamoğlu'nun zaferle çıkmasının ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 'usulsüzlük' iddiaları bulunduğunu belirterek seçimlerin yenilenmesine karar vermişti.

23 Haziran 2019 tarihinde yapılacak tekrar seçimi öncesinde, PKK'nın kurucusu Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan'ın TRT Kurdi'ye çıkması büyük bir tepki görmüştü.

SEÇİMDEN GÜNLER ÖNCE YAYINA ÇIKARILMIŞTI

Hakkında kırmızı bülten çıkarılan ve yakalama kararı bulunan Öcalan'ın kamu yayıncısı TRT'de açıklamalarda bulunmasına muhalefet "Terörün propagandası" şeklinde yanıt verirken, seçimlere üç gün kala Doç. Dr. Ali Kemal Özcan'ın İmralı ziyareti sonrasında Öcalan'ın mektubunun Anadolu Ajansı tarafından kamuoyuna servis edilmesi de büyük yankı uyandırmıştı.

Öcalan'ın söz konusu açıklamalarda, yerel seçimlerde Kürt halkının taraf olmaması ve Ekrem İmamoğlu'na oy atmaması yönündeki çağrısı, muhalefet cephesinden "İktidarın seçimi kazanmak için terör propagandasına göz yumması" şeklinde eleştirilere neden olurken, Ankara Cumhuriyet Savcılığı, TRT ve Anadolu Ajansı hakkında yapılan şikayetleri bugün karara bağladı.

"ÖCALAN'IN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VAR"

Savcılık, şikayete ilişkin konu hakkında soruşturmaya yer olmadığını belirtirken, Osman Öcalan’ın TRT’ye çıkarılması ve Abdullah Öcalan’ın mektubunun Anadolu Ajansı’ndan servis edilmesinin, Öcalanlar’ın ifade özgürlüğü ve basının haber verme özgürlüğü kapsamında kaldığını söyleyerek AA ve TRT'nin yaptıklarının basın özgürlüğü olduğunu belirtti.

sorusturma1.jpg

sorusturma2.jpg