Sağlıkta şiddete dur dediler, polis şiddetine maruz kaldılar

Sağlıkta şiddete dur dediler, polis şiddetine maruz kaldılar
Ankara'da “Sağlıkta Şiddet Sona Ersin” eylemine polis müdahale etti, dört sağlık emekçisi gözaltına alındı.

Ankara Tabip Odası (ATO) tarafından Dışkapı Hastanesi Acil Servis önünde yapılmak istenilen “Sağlıkta Şiddet Sona Ersin” eyleminde sağlık emekçileri polis şiddetiyle karşılaştı.

Acil Servis önünde açıklama yapılmasına izin vermeyen polis, doktorları yere yatırarak kelepçeledi ve gözaltına aldı. Dört sağlık emekçisini gözaltına alınırken çevik kuvvet grubu kalkanlarla iterek yerleşke dışına çıkarttı.

BirGün'ün haberine göre  ATO’nun açıklamasında, sağlık hizmetinde yaşanan şiddeti önlemek için iktidarın hiçbir ciddi adım atmadığı ifade edildi. Sağlıkta yaşanan şiddetin önce inkar edildiği, daha sonra şiddete maruz kalan sağlık emekçilerinin suçlandığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

saglikta-polis-siddeti-1.jpg

“Yılda en az bir hekim ya da sağlık çalışanının ölümüne, yüzlercesinin yaralanmasına ve binlercesinin sözlü ya da fiili tacizine dönüşen şiddete karşı şekilsel ve kararlılık içermeyen adımlarla oyalama yoluna gidildi. Sağlık hizmeti sunarken şiddete uğrayan, öldürülen, bıçaklanan, kafasında mermer kırılan, tekmelere maruz kalan, küfür ve hakaret edilen hekimlerin ve sağlık çalışanlarının arkasından timsah gözyaşları döktüler. ‘Oy kaybederiz’ kaygısıyla her beklentilerinin anında ve talep ettikleri biçimde karşılanmasını isteyenlerin sırtını sıvazladılar.

80 milyon nüfuslu ülkede 120 milyon kişinin acil servislere gittiği yanlış kurgulanmış bu sistemde kendi hastasının ve yakınlarının beklentileri karşılanmadığı anda acil servisleri savaş alanına çeviren, cinayet işleyebilen, sağlık çalışanlarının yanı sıra sedyede yatan başka hastaların bile ölümüne yol açan bir cinnet ortamı sıradanlaştı. Ne bir Aile Sağlığı Merkezinde ne de herhangi bir hastane ortamında sözel ya da fiili şiddete hiç kimsenin kalkışamayacağı, şiddete sıfır tolerans gösterileceğine dair caydırıcı, sonuç alıcı ve somut adımların atılması artık zorunluluktur.”

Açıklamada, şiddet sona erene kadar mücadele kararlılığı vurgusu yapıldı. “Sağlıkta Şiddeti Önleme Günü” olan 17 Nisan’da “Ya Sağlıkta Şiddet Duracak Ya Da Biz Sağlık Sistemini Durduracağız!” sloganı ile iş bırakma eylemi yapılacağı da bildirildi.

saglikta-polis-siddeti-2.jpg

Etiketler :