RTÜK Başkanı Şahin’in Halkbank Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmesine tepkiler büyüyor

RTÜK Başkanı Şahin’in Halkbank Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmesine tepkiler büyüyor
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de Halkbank Yönetim Kuruluna atandı. Şahin'in atanmasına tepkiler büyüyor.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in Halkbank Yönetim Kuruluna atanmasına RTÜK üyelerinden tepkiler gelmeye devam ediyor. 

Yapılan atamaya RTÜK üyesi İlhan Taşçı, Okan Konuralp, RTÜK eski üyesi Faruk Bildirici tepki gösterdi. Taşcı, atamanın yasaya aykırı olmadığını ancak kamu vicdanı açısından sorunlu olduğuna dikkat çekti.

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, BirGün'e yaptığı değerlendirmede; "Bu atamanın yasaya aykırı olmaması hukuka, hakkaniyete, adalete uygun olduğu anlamına gelmez. Çünkü kamu vicdanını yaralamıştır. Hakkıyla, tarafsız ve bağımsız RTÜK Başkanlığı yapılsa değil Halk Bankası, Basın İlan Kurumu’nda değil görev almak, nefes almaya bile fırsat bulamaz. RTÜK Başkanı’nın birden fazla kamu kurumuna atanmasının ne etik ne de mantıklı bir gerekçesi vardır. Yayıncıların Halk Bankası’ndan kredi talebi olduğunda Başkan tarafsız ve bağımsız kalabilecek mi? Bir yandan denetlediği ve ceza verdiği yayıncıya masanın diğer tarafına geçip kredi verecek. Ya da Halk Bankası’nın reklamlarının hangi televizyonlara verileceğine imza atacak. Bunlar bağımsızlık tarafsızlık ilkeleriyle doğrudan çatışan durumlardır.” dedi.

Taşcı bugün sosyal medya hesabından ise, "RTÜK Başkanı, masanın bir ucunda yayıncıya ceza verecek; masanın öbür tarafına geçip para/kredi verecek! Çıkar çatışması oluşacak." ifadelerini kullandı.

 

Konuralp: Liyakatsizliğin ve kibrin bir sonucudur

RTÜK Üyesi Okan Konuralp ise şu ifadeleri kullandı: “Siyasi irade, hatırı sayılır ve düzenli gelire sahip isimlere kamu bankaları yönetim kurulu üyelikleri yoluyla ek gelir imkanı sağladı, sağlıyor. Bu tercih, toplumun tüm kesimlerine doğru yayılan işsizliğin yarattığı ekonomik ve psikolojik sorunlarla mücadeledeki başarısızlığının kendi eliyle teşhiridir; liyakatsizliğin ve kibrin bir sonucudur. RTÜK Başkanı Sayın Ebubekir Şahin de Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevlendirilerek, bu teşhirin parçası kılınmıştır.”

RTÜK eski üyesi ve gazeteci Faruk Bildirici ise şöyle konuştu:

"Bu atama RTÜK’ün bağımsızlığının kalmadığının ve siyasi iktidarın arka bahçesi haline geldiğinin de yeni bir kanıtıdır"

RTÜK eski üyesi, Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, sosyal medya hesabından, "Girişimlerin sonucunda TÜRKSAT’tan istifa etmek zorunda kalan RTÜK Başkanı Şahin’e yeni gelir kapısı  bulunmuş. Anlaşılan RTÜK’teki maaşı, Basın İlan’daki huzur hakkı yetmemiş. Halkbank’a atanması -RTÜK ile ilgili olmadığı için- yasal olabilir ama ahlaki değil, vicdani hiç değil.Bankacılık ile hiçbir ilgisi, bilgisi, birikimi olmayan Şahin’e Halkbank’tan da maaş ödenmesi kamu kaynaklarının yağmalanmasıdır. Seçili bürokratlara üç dört maaş ödemek için liyakatın önemsemediğinin yeni bir göstergesidir.Ayrıca bu atama RTÜK’ün bağımsızlığının kalmadığının ve siyasi iktidarın arka bahçesi haline geldiğinin de yeni bir kanıtıdır.

Girişimlerin sonucunda TÜRKSAT’tan istifa etmek zorunda kalan RTÜK Başkanı Şahin’e yeni gelir kapısı bulunmuş. Anlaşılan RTÜK’teki maaşı, Basın İlan’daki huzur hakkı yetmemiş. Halkbank’a atanması -RTÜK ile ilgili olmadığı için- yasal olabilir ama ahlaki değil, vicdani hiç değil.


Bu atamadan hemen önce de Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Bakan Yardımcısı güreşçi Hamza Yerlikaya Vakıfbank yönetimine atanmıştı.

Etiketler :