Robert Koleji'ne Türkiye birincisi olarak giren Mahir: Ya çoban kalacağım ya Hollanda'da okuyacağım

Robert Koleji'ne Türkiye birincisi olarak giren Mahir: Ya çoban kalacağım ya Hollanda'da okuyacağım
2016 yılında TEOG sınavında Türkiye birincisi olarak Robert Kolejine tam bursu olarak giren Mahir Gündoğdu, çobanlık yaptığı dağlara dönerek hem koyunlarını otlatıyor hem de Hollanda'da gideceği üniversite için hazırlık yapıyor.

FERİT DEMİR/TUNCELİ

Türkiye, onu 2016 yılında TEOG sınavında Türkiye birincisi olarak Robert Koleji'ne tam burslu olarak giren çoban Mahir olarak tanıdı. 2016 yılında TEOG  sınavlarında Türkiye birincisi olarak  tam burslu girdiği Robert Koleji'ni başarıyla bitiren Tuncelili Mahir Gündoğdu çobanlık yaptığı dağlara dönerek hem koyunlarını otlatıyor hem de Hollanda'da gideceği üniversite için hazırlık yapıyor.

whatsapp-image-2021-06-08-at-10-03-25.jpeg

Tunceli'nin Çemişgezek ilçesi Yemişdere köyünde yaşayan Mahir Gündoğdu, ailesinin göçer olması nedeniyle çocukluk yıllarından itibaren ortaokul yıllarına kadar hem okuyup hem çobanlık yaptı. Türkiye'de gerçek bir başarı öyküsünün kahramanı olan Mahir Gündoğdu 2016 TEOG sınavlarında Türkiye birincisi olduğunu çobanlık yaptığı yaylarda öğrendi ve Robert Kolejinin tam burs teklif etmesi sonucu eğitimini Robert Koleji'nde devam ettirerek başarıyla mezun oldu.
 
Tuncelili Mahir bu yıl Robert Koleji'nden başarıyla mezun olarak tekrar çobanlık yaptığı dağlara dönerek ailesinin koyunlarına bakmaya başladı. Mahir, ailesinin koyun sürüsünü getirdiği Pülümür ilçesinin 2 bin 500 rakımlı Kalınkaş yaylasında yaptığı açıklamada Robert Koleji'ni bitirdiğini, idealinde Hollanda Tilburg Üniversitesi olduğunu, başvurusunun onayladığını orada okuyabilmesi için ise, yıllık 12 bin Euro'ya ihtiyacı olduğunu söyledi.

whatsapp-image-2021-06-08-at-10-03-30.jpeg

Mahir Gündoğdu ailesinin koyun besleyerek geçimini sağladığını okul sonrasındaki bütün zamanını ailesinin yanında çobanlık yaparak geçirdiğini  ve bunu yaptığı içinde gurur duyduğunu belirterek şöyle konuştu, "Ailemin temel geçim kaynağı koyun belemek  ben belki zamanımın tümünü buraya harcamıyorum ama okul sonrası zamanımın tamamını buraya gelerek çobanlık yaparak aileme yardım ediyorum. Kamuoyunda şöyle bir şey var çoban olmasa bile sanki Türkiye'de sınavlarda birinci olanların çoğu çoban olarak lanse ediliyor. Asıl beni motive eden şey buradaki hayatın zorluğu, kimse bu hayatı bilmediği için farklı yorum yapıyor ama ben isterim ki  farklı yorumlar yapanlar gelip buradaki zorluğu zor yaşam şartlarını görsün. benim başarı yakalamamdaki en büyük etken bu hayatın zorluklarını aşma azmi. Hedefime Robert Kolejini koymuştum şimdi hedefimde Hollanda Tilburg Üniversitesi var ve oraya muhakkak gitmeliyim ve ekonomiyi okumalıyım"

Robert Kolejli Mahir okuldan arkadaşlarının, okul bittikten tatil için yurt dışına yada sahil kentlerine gittiğini kendisinin ise tatil yerine dağlara gelerek çobanlık yapmayı tercih ettiğini belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü, "Ailem burada bu zor şartlardayken benim başka yerde keyif çatmam asla doğru olmaz. burada bu yaylalarda ailemle birlikte olmak çobanlık yapmak onlara yardım etmek  bana tatil gibi geliyor. Bu temiz havanın bu manzaranın güzelliği başka yerde yaşanmaz ki. Burası hem tatil gibi hem de geçimimi sağlamak için bir iş gibi geliyor bana onun için tatile gidemediğim için hiç gocunmuyorum. Hem aileme yardım ediyorum hem de okul masraflarımı  burada çalışarak yardım ederek kazanmış oluyorum.  Benim okuduğum okulda  arkadaşlarımın çoğunun ailesinin kurulu işleri var benim gibi hayvancılık yapan kimse yok aileleri  farklı imkanlara sahip ve boş zamanlarında tatil yapıyorlar ama benim öyle değil baş zamanlarda ailemin yanında onlara yardım etmek durumundayım. Arkadaşlarım tatile giderek kendilerini mutlu hissederken ben babamlara aileme yardım ederken kendimi mutlu hissediyorum."

Mahir, Robert kolejini tam burslu kazanmasına rağmen yine de masrafları olduğunu ve giderlerini ailesinin karşıladığını belirterek, "Kolej tam bursluydu  ama okul harçlığı ve diğer giderleri ailem karşılıyor bunun içinde bir gider oluşuyor. Yaz aylarında burada olmak beni çok rahatlatıyor. hem aileme yardım ediyorum hem harçlığımı çıkarıyorum. bu şekilde hayata daha iyi hazırlanmış oluyorum. yaz aylarında çalışıp emek harcadığım için bir ihtiyacım olduğunda bu durumu daha rahat babama izah edebiliyorum"

whatsapp-image-2021-06-08-at-10-03-22.jpeg

Robert Koleji'nde mezun olan Mahir "Bu dağlarda çobanlık yaparken birileri ile karşılaşsan 'Ben Robert Koleji'nden  mezunum' desen  sana inanırlar mı?" sorusuna ise şöyle cevap verdi, "Açıkçası sorun oluyor arkadaşlarım çok merak ediyor ve soruyorlar bana bu hayatı. Bu hayat onlara farklı gelse de yaşadığım şartlara inanıyorlar. Burada zaman güzel geçiyor koyunları otlatırken kendime çok zaman ayırıyorum. Çok daha rahat düşünüyorsun burada.  Derslerin yoğun temposu ile düşünemediğimi burada daha rahat düşünüyorum. Buradaki yaşam beni daha da geliştiriyor  ve yaşama daha da motive ediyor. Buralarda birileri ile karşılaşsam Robert mezunu olduğumu söylesem inanırlar herhalde çünkü Tunceliler okumayı seviyor ve herkes üniversite mezunu."

whatsapp-image-2021-06-08-at-10-03-27.jpeg

Mahir, "Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit ve eşi de Robert Koleji'nden mezun, Robert Koleji mezunları önemli görevlere geliyor senin buradan sonraki hedefin ve amacın nedir?" sorusuna ise şu cevabı verdi, "Koleji bitirdim ve yurt dışında eğitimimi sürdürmek istiyorum bazı üniversitelere başvuru yaptım iddialımda olan üniversite ise Hollanda'da  ekonomi okumak. Hayatımın en güzel yılları Robert kolejinde okurken geçti. Çok iyi arkadaşlıklar edindim. Çok güzel bağlar kurdum bu bağlar bir ömür işime yarayacak tabi ki. üniversite  için aslında iki alternatifli düşünüyorum. Hem yurt içi hem yurt dışı. Hollanda Tilburg Üniversitesi  başvurumu kabul etti ve  orada okumak istiyorum. Ancak orada yıllık eğitim  en az 12 bin Euro. Bu parayı ben ödemeliyim ailemin bu parayı ödeme durumu yok eğer burs bulursam orada ekonomi okumak istiyorum bulamaz isem mecburen Türkiye'de bir üniversiteyi tercih edeceğim. Eğer  Hollanda da burs bulup uluslararası ekonomiyi okursam mezun olduktan sonra Türkiye'ye dönerek  iş hayatına geçip benim gibi zorlu şartlarda okuyan insanlara iş imkanı sağlayıp onlara yardım etmek istiyorum."

Mahir açıklamasının son bölümünde Hollanda hayalinin gerçek olması için hayırsever işadamlarından yardım talep ederek, "Ben ekonomi okuyup Türkiye'de iş hayatına atılmak istiyorum bölgemize insanlarımıza faydalı işler için çabam olacak. Tilburg Üniversitesi benim geleceğim için çok önemli umarım burs bulabilirim yoksa mecburen Türkiye'de bir üniversite tercih edeceğim" dedi. 

Mahir Gündoğdu'nun babası Güzel Gündoğdu oğlunun Hollanda'da Tilburk Üniversitesi'nde uluslararası ekonomi okuması için yıllık 12 bin Euro'yu ödeme durumunun olmadığını bu parayı ödeyebilmek için yıllık 100 koyunu satıp ödeme yapması gerektiğini bunun da imkansız olduğunu belirterek şöyle dedi, "Benim Hollanda'da  Mahir'in kabul edildiği üniversitenin yılık ücretini karşılama gücüm yok. Bu ücreti karşılamam için yıllık 100 koyun satmam gerekiyor. Yıllık 100 koyun sattığım zaman geçimimi sağlamam imkansız olur.  Zaten toplam 300' e yakın koyunum var Türkiye'de hayat şartları zor onları da satarsam nasıl geçinirim. Benim tek umudum hayırsever  vatandaşlarımızın duyarlılığı  eğer hayırseverler yardım eder burs sağlarsa oğlum Mahir Hollanda'da üniversiteyi başarı ile bitirip iş hayatına geçecektir. Mahir zaten başarılı bir öğrenci Robert kolejini başarı ile bitirdi. Bu konuda  yardımseverlerden burs bekliyoruz."