Rıza Sarraf: Egemen Bağış Aktif Bank'ta hesap açmam için yardım etti

Rıza Sarraf: Egemen Bağış Aktif Bank'ta hesap açmam için yardım etti
ABD’nin New York kentinde esk Halkbank Genel Müdür Yarcımcısı Hakan Atilla’nın yargılandığı davada tanık olmayı kabul eden Rıza Sarraf mahkemeye getirildi. Yeminli ifadesini veren Sarraf, Eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın...

ABD’nin New York kentinde esk Halkbank Genel Müdür Yarcımcısı Hakan Atilla’nın yargılandığı davada tanık olmayı kabul eden Rıza Sarraf mahkemeye getirildi. Yeminli ifadesini veren Sarraf, Eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın kendisine yardım ettiğini belirtti.

SARRAF'IN EGEMEN BAĞIŞ İLE İLGİLİ VERDİĞİ İFADE:

"Türkiye’ye iade edilmem için avukatlar tuttum. Olmayınca suçumu itiraf etmeye karar verdim." diyen Sarraf ifadesinde, "İranlılar petrol ve doğalgaz satışından elde ettikleri paraları kullanamıyordu yaptırımlar yüzünden. Uluslararası ödemelerini yapamıyorlardı. Mehmet Hakan Atilla Halkbank’ta yaptırımlar konusundaki en bilgili adamdı." ifadelerini kullandı.

Aktif Bank'tan kendisine İran'la iş yapacak müşterilerin hesap açmak için özel bir izin alması gerektiğinin söylendiğini belirten Sarraf, "Egemen Bağış Aktif Bank'ta hesap açmam için bana yardım etti." dedi. Sarraf sözlerine şöyle devam etti: "2010 ve 2011 yıllarında İran Merkez Bankası Başkanı Mahmud Bahmani ile görüşmeler yaptım. İran Merkez Bankası'na finansal hizmet konusunda anlaşmaya vardık. Aktif Bank genel müdürü ile görüşmeden sonra hesap açtım. Hesap 5-10 milyon Euro ile başladı (günlük işlem hacmi)"

EGEMEN BAĞIŞ KISA BİR SÜRE ÖNCE KUZEY KIBRIS VATANDAŞI OLDU

Eski AB Bakanı Egemen Bağış, 12 Kasım 2017'de Bakanlar Kurulu kararıyla KKTC vatandaşlığına alınmıştı. CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın KKTC vatandaşı olmasıyla ilgili bir iddiada bulunarak, "Şimdi KKTC sevdası nereden çıktı? KKTC INTERPOL’ün üyesi değil. INTERPOL’den bir karar çıksa KKTC vatandaşları bundan etkilenmeyecek." demişti. Buna göre, KKTC uluslararası alanda devlet olarak tanınmadığı için, diğer devletler ile suçluların iadesi anlaşması bulunmuyor.

Etiketler :