Reuters, Ankara’daki Covid-19 belgesine ulaşmış

Reuters, Ankara’daki Covid-19 belgesine ulaşmış
İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, Türkiye'ye ilişkin kapsamlı bir Covid-19 dosyası hazırladı.

Reuters muhabirleri, “Ankara ve Gaziantep’teki hastanelerdeki yoğum bakım üniteleri ve acil servis odaları, Covid-19 hastaları için ayrılmış durumda ve tam kapasite doluluk var” dedi.

Reuters, son günlerde vaka sayısının artmasıyla birlikte daha sıkı denetimlerin geldiğini ve maske takmayan ya da sosyal mesafe kurallarına uymayanlara para cezaları verilmeye başlandığını hatırlatırken, “Resmi sayılara göre 3 haftadan daha uzun bir süredir yeni vaka sayısı 1000 seviyesinin altında seyretti” ifadesi kullanıldı.

"Ankara'da her gün 1000 vaka tespit ediliyor"

Reuters’a konuşan Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, “Yakın bir süre önce sadece bölgedeki tek bir hastanede 200 vaka kayıtlara geçti. Sağlık çalışanları arasında enfeksiyon oranı da özellikle çok yüksek. Yetkililer muhtemelen tatil sonrasındaki iki haftada bir artış öngörecek Covid-19 birimlerindeki yatak sayısını yüzde 25 artıracaklardır” diye kaydetti.

Ankara’daki Tabipler Odası Genel Sekreteri Ali Karakoç ise başkentte kabaca bir hesaplama ile her gün 1000 insanda koronavirüs tespit edildiğini söylerken, “Hastalar, saatlerce sedyelerde bekliyor ya da evlerine gönderiliyor. Zatürre olanlar bile yer olmadığı için evlere gönderilebiliyor. Covid-19 için ayrılmış yataklar doldu. Eğer siz toplu taşımada insanların yan yana oturmasına izin verirseniz, fabrikalarda omuz omuza çalışmasına izin verirseniz, insanları uyardığınız zaman sizi dinlemezler” dedi.

"Covid-19 hastaları için ayırın"

Reuters’ın gördüğü belgelerde Ankara Sağlık Müdürlüğü bölgedeki hastanelere bir mektup göndererek klinik yatakların yüzde 50’sinin ve yoğun bakım ünitesindeki bütün boş yatakların Covid-19 hastaları için ayrılması gerektiğini talep etti. Aynı belgede zorunlu olmayan ameliyatların da ertelenmesi istenildi.

Gönderilen belgede Ankara’daki yoğun bakım ünitesindeki yatakların yüzde 63’ünün dolu olduğu ve Ankara genelindeki bütün hastanelerdeki yatakların doluluk oranının yüzde 50 seviyesinde olduğu belirtilirken, “Pandemi bölgemizde halen kontrol altında” ifadesi yer aldı.

Sözcü'de yer alan habere göre Reuters, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yabancı turistleri ülkeye çekmek için çok sıkı çalıştığını ve lobi yaptığını hatırlatırken, Almanya’nın önceki gün bazı bölgelere seyahat yasağını kaldırdığını da yazdı.

Bakan Koca'dan yanıt

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Reuters'ın iddalarına yanıt verdi.

Twitter hesabından açıklama yapan Koca,şöyle konuştu:

“COVID-19 nedeniyle hastaneleri dolu bir ilimiz, hatta kapasitesi tamamen dolu hastanemiz yoktur. İddialar asılsızdır. Bu asılsız iddiaların sahipleri, hastaneler doluymuş gibi tedbir alsın. İddiaların topluma belki bu şekilde yararı olur.”

Etiketler :