Prof. Dr. Tayyar Şaşmaz: Delta'yı yüzde 70 aşılama durdurabilir

Prof. Dr. Tayyar Şaşmaz: Delta'yı yüzde 70 aşılama durdurabilir
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayyar Şaşmaz ile dünyada etkili olmaya başlayan ve Türkiye’de de 134 kişide görülen delta varyantı ile ilgili konuştuk. Şaşmaz, "Aşılamada, iki dozda yüzde 65-70 seviyelerine ulaşmak varyantları da engelleyecek" ifadelerini kullandı.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim ve Üyesi Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Bulaşıcı Hastalıklar Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Tayyar Şaşmaz ile dünyada yayılmaya başlayan delta ve delta plus varyantına ilişkin yaptığımız röportajda, Şaşmaz, "Aşılamada, iki dozda yüzde 65-70 sevilerine ulaşmak varyantları da engelleyebilir" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Şaşmaz Türkiye'deki delta varyantına ilişkin şöyle devam etti;

"Türkiye'de İngiltere varyantının ağırlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Türüne bakıldığı zaman İngiliz varyantı yüzde 90 tespit ediliyor. Diğer varyantların ne kadar olduğunu Sağlık Bakanlığı biliyor. Ancak ağırlıklı olarak İngiliz. 

Delta varyantı ise Sağlık Bakanlığı'nın da açıkladığı gibi ülkemizde 134 kişide delta varyantı görüldü. Delta plus ise, deltanın varyantının varyantı. Türkiye'de şu an için açıklanan verilere göre delta plus varyantı görülmedi. Olsa bile nadirdir. Bir kaç vakadır. İlerleyen günlerde bu varyantın artma olasılığı var"

Prof. Dr. Tayyar Şaşmaz delta varyantın Türkiye'deki durumuna ilişkin, turizmin ve uçuşların açılmasıyla yayılabileceğini belirtip şöyle dedi;

'Turizmin açılmasıyla varyantlar artabilir'

"Turizmin açılması, diğer ülkelerden uçuşların açılması, yayılma hızını arttırabilir. Bu etkenler yayılmada bir risk oluşturuyor. Yayılmaması için elimizdeki en büyük silah yüksek popülasyonun aşılanması. İki dozda nüfusun yüzde 65- 70'ini aşılamak varyantları da engelleyecek. Nüfusun büyük bölümünü aşı ile bağışık hale getirirsek varyant da üretemeyecek.

Şu an Türkiye'de kullanılan aşı türünün delta varyantına etkili olup olmadığına ise Prof. Dr. Şaşmaz şöyle yanıt verdi;

Aşının, şu anki varyantları korumadığına dair bir bilgi yok. Etki sağladığını gösteriyor. Önümüzdeki aylarda daha detaylı görebiliriz etkilerini. Aşı ayırımı yapmadan herkesin bulduğu aşıyı olması gerek. Aşı olmamış insanlarda varyantların görülme ihtimali daha yüksek"

Prof. Dr. Tayyar Şaşmaz delta varyantının daha ölümcül olup olmamasına ilişkin ise;

"Şu an için böyle bir tehlike yok. Biz ne kadar çok aşı yaparsak o kadar iyi. Varyantları önlemek için halk sağlığı çalışmalarına devam edilmeli. Sağlık Bakanlığı ise topluma bilgi paylaşımında belki daha etkili olmalı" dedi.

Türkiye'de delta varyantı 134 kişide görüldü

Bakan Koca, dünyada etkili olmaya başlayan ve Türkiye’de de görülen delta varyantını anlattı. Koca, delta varyantının Türkiye’de 134 kişide görüldüğünü söyledi. Yeni varyantın ağırlıklı olarak İstanbul'da görüldüğünü belirten Sağlık Bakanı delta plus varyantının ise henüz Türkiye'de görülmediğini belirtti.

 

Etiketler :