Prens Philip hayatını kaybetti

Prens Philip hayatını kaybetti
İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in eşi Prens Philip 99 yaşında yaşamını yitirdi.

Buckingham Sarayı, İngiltere Kraliçesi Elizazbeth'in 99 yaşındaki eşi Prens Philip'in yaşamını yitirdiğini duyurdu. Prens Philip ve Kraliçe Elizabeth, 74 yıllık evliydi. 

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Majesteleri Kraliçe, çok sevdiği kocası Edinburgh Dükü Majesteleri Prens Philip'in ölümünü büyük bir üzüntüyle duyurdu. Majesteleri bu sabah Windsor Kalesi'nde huzur içinde vefat etti" denildi.

 

10 Haziran 1921 tarihinde doğan Prens Philip, 1952 yılına kadar denizci olarak görev yaparken,  babasının ölümü üzere tahta geçen II. Elizabeth'e konsortluk ettiği için görevinden istifa etti.

Philip Mountbatten, Edinburgh Dükü, Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth'in eşi. Doğumunda kendisine Yunanistan ve Danimarka Prensi unvanı verilmiştir. Armasında hâlen Yunanistan bayrağı ve Danimarka Kraliyet Bayrağı bulunmaktadır. O doğduğu dönemde Yunan ve Danimarka kraliyet aileleri devlet otoritesindeydi.

2038756-620x410.jpeg

Savaştan sonra, Mart 1947'de Philip, bütün sıfatlarından feragat ederek, İngiliz büyükannesi ve büyükbabasının soyadlarını kullandı. Bundan sonra "Teğmen Philip Mountbatten" olarak anılmaya başlandı. Aynı yıl, Prenses Elizabeth Alexandra Mary ile dolayısıyla İngiliz tahtının varisi ile evlendi. Evlendikleri gün, kendisine His Royal Highness stili verildi. Kraliçe II. Elizabeth'in babası olan dönemin Birleşik Krallık Kralı VI. George tarafından Duke of Edinburgh yani Edinburgh Dükü olarak atandı.

1952 yılında babasının ölümü üzere tahta geçen II. Elizabeth'e konsortluk eden Philip deniz kariyerini sonlandırdı.

hm-the-queen-and-prince-philip.jpeg

Prens unvanlarından feragat eden Philip, 1957 yılında eşi Kraliçe II. Elizabeth tarafından Britanya Prensi olarak atandı. Philip Birleşik Krallık'ın en uzun hizmet eden Monark Eşi oldu. Uzun süre Cambridge ve Edinburgh Üniversitelerinin şansölyeliği görevini yürüttü.

İngiltere'de yaşayan gazeteci Nida Dinçtürk'ün aktardığına göre Kraliyet üyelerinin ölüm haberlerini duyurmak için çeşitli kodlar var. Prens Philip’in ölümünü duyurmak için belirlenen kod ise “Operation Forth Bridge”. Kraliçe Elizabeth'in sekiz günlük bir yasa gireceği tahmin ediliyor. Bu, sekiz gün boyunca devlet işlerinin durması anlamına geliyor. Ayrıca Prens Philip bir donanma gazisi olduğu için askeri törenle defnedilmeyi vasiyet etmişti.

Dünya liderleri ve yetkililer, sosyal medya hesaplarından Kraliyet Ailesi’ne taziye mesajları yayınladı.

Ursula Von Der Leyen: Çok acı bir gün

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kraliçe Elizabeth’e, Kraliyet Ailesi’ne ve İngiltere halkına baş sağlığı diledi. Leyen, "Ekselansları Prens Philip'in vefatını öğrenmekten üzüntü duyuyorum. Bu çok üzücü günde Majesteleri Kraliçe'ye, Kraliyet Ailesi'ne ve Birleşik Krallık halkına içten sempati duyuyorum" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas: Ülkesine uzun yıllar hizmet etti

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Prens Philip’in ülkesine uzun yıllar hizmet ettiğini ifade ederek, "Ekselansları Prens Philip'i kaybetmekten derin üzüntü duyuyoruz. Düşüncelerimiz ve dualarımız Kraliyet Ailesi, İngiliz halkı ve onu çok seven herkesle birlikte. Ülkesine uzun süre hizmet eden bir hayat yaşadı" dedi.

Ukrayna, Avusturya, Romanya ve Hindistan’dan taziye mesajı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Prens Philip’in ölümünün İngiltere için telafisi olmayan bir kayıp olduğunu ifade ederek, "Kraliyet Ailesi'ne derin taziyelerimi sunuyorum. İngiltere için telafisi olmayan bir kayıp. Ukrayna, Büyük Britanya’yla birlikte yas tutuyor. Prens Philip, halkına hizmet etmek ve gelecek nesillere örnek olmak için harika bir hayat yaşadı" dedi.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’e baş sağlığı dilerken, Romanya Devlet Başkanı Klaus Iohannis, "Prens Philip’in ölüm haberini almaktan derin üzüntü duydum" dedi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Orduda seçkin bir kariyeri vardı ve birçok toplum hizmeti girişiminin ön saflarında yer aldı. Ruhu huzur içinde yatsın" dedi.

Belçika ve İsveç Kraliyet Aileleri'nden taziye mesajı

Belçika Kraliyet Ailesi resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Belçika Kralı Philippe ve eşi Kraliçe Mathilde’nin taziye mesajına yer verildi. Mesajda, "Ekselansları Edinburgh Dükü Prens Philip'in vefatından derin üzüntü duyduk. Majesteleri Kraliçe, İngiliz Kraliyet Ailesi ve Birleşik Krallık halkına en derin taziyelerimizi sunarız" denildi.

İsveç Kralı XVI. Carl Gustaf, resmi internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, "Kraliçe ve ben, Majesteleri Edinburgh Dükü'nün ölümünü öğrendiğimiz için çok üzüldük. Prens Philip, çok değer verdiğimiz kişi ve uzun yıllardır ailemizin arkadaşı oldu. Ülkesine yaptığı hizmet hepimize ilham kaynağı olmaya devam edecek. Majesteleri Kraliçeye, Kraliyet Ailesi'ne ve Birleşik Krallık halkına başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

Etiketler :