Polisler mobbingi anlatıyor (2): Koltukta oturduğum için soruşturma açıldı, 9 yılımı sürgünde geçirdim

Polisler mobbingi anlatıyor (2): Koltukta oturduğum için soruşturma açıldı, 9 yılımı sürgünde geçirdim
halktv.com.tr, ‘Polisler mobbingi anlatıyor’ başlıklı haber dizisinde, emniyet içerisinde yaşananları polislerin ağzından dinlemeye devam ediyor. Bugün, 1994’te başladığı meslek hayatında, koltukta oturduğu için hakkında soruşturma açılan, dokuz yılını sürgünde geçiren Recai Oğuz, emniyet içerisinde yaşadıklarını anlattı.

HAZAR DOST

Halktv.com.tr, ‘Polisler mobbingi anlatıyor’ başlıklı haber dizisinde, emniyet içerisinde yaşananları polislerin ağzından dinlemeye devam ediyor. Dün, AKP'li yöneticinin yeğenine işlem yaptığı için sürülen Cenk Özay'ın yaşadıklarının ardından bugün meslek hayatının dokuz yılını sürgünde geçiren Recai Oğuz, yaşadıklarını aktarıyor. 

1994 yılında Ankara’da başladığı meslek hayatında, şark görevi haricinde 2009 yılına kadar Ankara’da çalışan Recai Oğuz, kapatılan Emniyet-Sen’in kuruluş sürecinde bulunan emniyet mensuplarından. 

Emniyet içindeki FETÖ örgütlenmesinin kendisi hakkında ‘suç örgütü üyesi’ suçlamasında bulunduğunu söyleyen Oğuz, tüm mahkemelerde aklandığını ekleyerek ‘‘2009 yılında sürgüne gönderildim. Ankara’nın Güdül ilçesinde kaldıktan sonra geri geldim. Bu süreçte sendika sürecimiz başladı. Bu süreci bence sosyal medya başlattı. Başından geçenleri anlatıyorlardı. Emniyetin mağdurlarından olduğum için bu oluşuma ilk katılanlardan biriyim. Polisin, gidecek bir kapısı olsun istedim’’ dedi. Oğuz, sendika sürecine emniyetin hiç sıcak bakmadığını da belirtirken süreç içerisinde sürgünler ve soruşturmalar geçirdiklerini ekledi. 

2009 yılı öncesinde yargının bağımsız kalabildiğini söyleyen Oğuz, çoğu kez Kırşehir’e sürgün edildiğinin de altını çizerek ‘‘Artık son sürgünümde günüm dolduğu için emekli oldum’’ dedi. 

‘Maşallah dediğim için soruşturma geçirdim’

Emniyet mensuplarının telefonlarının dinlendiğini ve sosyal medya hesaplarının sürekli takip edildiğini söyleyen Oğuz, ‘‘Facebook’ta ‘Maşallah’ dediğim için soruşturma geçirdim’’ diye konuştu. 

Soruşturmanın açıldığı dönemde insanların kendisine başta inanmadığını söyleyen Oğuz, belgeleri gördükten sonra herkesin çok şaşırdığını belirtti.  

‘Koltukta oturdum diye hakkımda soruşturma açıldı’

Emekli olmasına rağmen emniyete küskün olduğunu söyleyen Oğuz, onlarca soruşturma geçirdiğine dikkat çekiyor. Emniyetin 2004-2005 sonrası siyasileşmiş olmasının üstlerin de siyasileşmesine neden olduğu belirterek ‘‘Ben koltukta oturduğum için soruşturma geçirdim. Bunu insanlara anlatınca absürt geliyor. Ama bu soruşturma evraklarında da var’’ dedi.

Konuştuğumuz sırada geçirdiği soruşturmaların evraklarının olduğu dosyalar arasından bahse konu olan soruşturmanın evrakını ararken ‘‘Koltuk soruşturması. Buldum’’ diyerek soruşturma gerekçesini okuyan Oğuz, ‘‘İçişleri Bakanlığı’nın soruşturmasında, ilgili cümleyi doğrudan okuyorum, ‘Söz konusu genel kurulda neden kendinize ayrılan yere oturmadınız ve söz talebinde bulundunuz?’ diyor. Yani emniyet içerisinde konuşmak bile yasak. Dert bile anlatamazsınız, emniyet yapısı böyle bir yapı oldu. Siyasete zaten göbeğinden bağlı’’ dedi.

Emniyet yönetiminin hiçbir şekilde farklı ses çıkarmaya müsait olmadığını söyleyen Oğuz, ‘‘Ne derlerse ‘evet’ diyeceksin. Yani insan kendi değerlerinden uzaklaşıyor, kendi vasfını kaybediyor. Belli bir noktaya gelince de belki de canına kıyıyor’’ diye konuştu.

‘FETÖ, emniyetin kritik yerindeki insanları sürgüne gönderdi’

2004-2005 yıllarının ardından emniyetin daha da siyasileştiğini söyleyen Oğuz, FETÖ’nün emniyetteki kritik yerleri ele geçirdiğine dikkat çekerek ‘‘FETÖ, emniyetin kritik yerindeki insanları sürgüne gönderdi. O yerlerdeki insanları ya mobbingle ya da sürgünle yıldırdılar’’ diyerek yaşadıklarını anlattı. 

Sürgünden bir şekilde dönüldüğünü söyleyen Oğuz, asıl zorlu sürecin döndükten sonra başladığını belirterek yaşadıklarını ‘hayat cehenneme dönüyor’ diye özetledi. 

2005 öncesi bu uygulamaların bu kadar fazla olmadığını söyleyen Oğuz, ‘‘Ben yaptım yanıma kar kaldı zihniyeti şu an tavan yapmış durumda’’ dedi. 

‘Görevdeyken verdikleri kumanya küflenmişti’

Bir eylem için görevlendirildikleri ek görevde kumanya olarak verilen su böreğinin küflendiğini söyleyen Oğuz, ‘‘Böreği alıp, Hıfzısıhha Kurulu’na test ettireceğiz. ‘Böyle sorumluluk olmaz’ dedik. Ardından yemeği getiren firmaya soruşturma açtılar. Bu yemekten sorumlu emniyet yetkilisi açıklama yaptı. O günden sonra emniyet, ‘Biz bir şey yaparsak yanımıza kar kalmıyor. Bizi takip eden birileri var’ diyerek bizlerin varlığını hissetti’’ diyerek yaşadıklarını anlattı.