"Pandemide vatandaşın cebine giren günlük 28 kuruş"

HalkTV ekranlarına konuk olan Serkan Özcan hükümetin pandemi dönemindeki ekonomi politikalarını eleştirdi. Özcan: "Devletin vatandaşa layık gördüğü yardım günlük 28 kuruş" dedi.

Gelecek Partisi parti sözcüsü Serkan Özcan HalkTV ekranlarında yayınlanan Özlem Gürses'le Perdenin Önü Arkası programına konuk oldu. Gündemi ve iktidarın ekonomik politikalarını değerlendiren Özcan AKP hükümetinin 'yap işlet devret' modeli ile yaptığı geçiş garantili otoyol ve köprüleri eleştirdi.

"Bayramda senin yaptığın köprülere neden para ödüyorum"

Özcan: " Eser siyaseti diye bir retorik var ya, böyle eser mi olur? Buradan İzmir'e otoban parası 500 TL veriyorsunuz, böyle eser mi olur? Madem eser bayramda neden Demirel'in Özel'ın yaptığı köprülerden bedava geçiyorum da seninkilere para ödüyorum" dedi.

halktv.com.tr Genel Yayın yönetmeni Hakan Çelenk'in 'salgında zora düşen vatandaşlara dünya çapında yardım yapıldığı söyleniyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz?' sorusuna Özcan şöyle cevap verdi:
"Avrupa, Amerika ayarında yardım yapıldığını iddia eden bir hükümet tarafından yönetiliyoruz. Ben kendi uydurduğum rakamları değil. Dünya Bankası'nın, İMF'nin, OESD'nin rakamlarıyla konuşuyorum.

"Türkiye Pakistan düzeyinde"

Daha ileriye gideyim. Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı kamu maliyesi rakamları ile konuşuyorum. Yapılan doğrudan yapılan hibe ve yatırım 13 milyar TL düzeyindedir. Doğrudan yapılan hibe ve yatırımlar sıralandığında ne Avrupa ne Amerikası, Pakistan ve Mısır düzeyindedir.

Ben bunu bir iktisatçı olarak anlıyorum. Çünkü kasa tam takır. Çok basit bir sebebi var bunun. Türkiye bunu başaramadığı için kamu bankalarını kullanarak herkese faizli krediler veriyor. Faize karşı olduğunu söyleyen Cumhuriyet tarihinin en faizci iktidarı tarafından faizli krediye boğularak boğulmuştur vatandaş pandemi döneminde. 

"Vatandaşın cebine giren doğrudan destek günlük 28 kuruş"

13 milyar liralık yatırımın pandemi döneminde gün başına böldüm. Kişi başına devletin doğrudan desteği 28 kuruştur. Yani her gün başına kişi başına devletin vatandaşına layık gördüğü, bunu söylerken bile utanıyorum, doğrudan yardım 28 kuruştur.

661 milyar TL  olduğunu söylüyorlar. Bu yardımın içinde vergi ertelemeleri, sağlıkla ilgili harcamalar, bankalardan verilen bu yüksek krediler... Bunların hepsini düştükten sonra verilen doğrudan yardım milletin cebine doğrudan para koyma işi 13 milyar TL'dir. "