Pakdemirli'nin bahsettiği yangın söndürme araçları uygulamada görünmüyor

Pakdemirli'nin bahsettiği yangın söndürme araçları uygulamada görünmüyor
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin 2021 başında yaptığı açıklamalarda kullanılması gereken uçaklar, Türkiye'nin dört bir tarafını saran orman yangınlarında kullanılmıyor. Açık kaynaklara göre yangın bölgelerinde açıklanan sayı kadar müdahale aracı bulunmuyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Mart 2021'de yaptığı açıklamada, ''2021 yılında da 33 helikopter, 5 uçak, 4 İHA ile ilk defa 4 insansız helikopter ve tank kullanmayı hedefliyoruz'' demişti. 

Öte yandan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’e, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan yanıt geldi. Oktay, Cumhurbaşkanlığına kayıtlı 8 uçağın olduğunu açıkladı.

Diğer devlet kurumlarıyla beraber toplam 15 uçağın olduğunu söyleyen Oktay, acil durumlarda bu uçakların kullanılabileceğini de belirtmişti. 

Uçak takip platformu Flightradar'a göre ise bugün öğleden sonra, Antalya bölgesinde iki helikopterle yangına müdahale ediliyor. İki belirsiz uçak ise yangının olduğu bölgelerde yoğun uçuşlar gerçekleştirirken, söndürmeye dair bir ipucu bulundurmuyor. 

Bakan Pakdemirli'nin bugün akşam üzeri yaptığı açıklamaya göre Marmaris'teki yangına, beş helikopter ve bir uçakla müdahale edildiğini belirtiyor. Fakat yine Flightradar'a göre bu bölgede sadece bir keşif uçağı ve bir helikopter gözüküyor. 

ogm-ait.jpgogm-ait.jpg

Öte yandan Manavgat'taki yangına müdahale eden Rusya yapımı olan  TC-HLE kuyruk kodlu yangın söndürme uçağının müdahale rotası açık şekilde görünebiliyor. Bu uçak 17.30 civarında, Marmaris'e doğru yöneldi. 

helikopter.jpghelikopter.jpghelikopter.jpg

Orman Genel Müdürlüğü'ne kayıtlı gözüken bir uçak, 17.30 civarında Marmaris'teki yangına müdahale ederken aynı saatlerde Manavgat'tan da Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı OR-3125 kuyruk numaralı helikopter kalkış yaptı. 

orman-gm-manavgat.jpgorman-gm-manavgat.jpg

Ayrıca iki İHA, Akdeniz ve Ege bölgelerinde belirli aralıklarla keşif uçuşları gerçekleştiriyor. 

insansiz.jpg

Açık kaynaklı verilere göre Ege ve Akdeniz bölgesindeki yangınlara müdahale eden uçak ve helikopter sayısı, Bakan Pakdemirli'nin dedikleriyle uyuşmadı. Bunun nedenlerinden biri bu araçların sinyallerinin kapalı olması olabilir. 

Uçak fakiriyiz!

Türkiye, orman yangınlarından dolayı her yıl binlerce hektarlık alandaki ağaçları kaybederken yangın söndürme uçağı konusunda çevre ülkelere göre oldukça geride. Komşumuz Yunanistan'da 38, Fransa'da 26, İtalya'da 19, İspanya'da 17 adet uçak varken Türkiye'de sadece üç adet yangın söndürme uçağı bulunuyor.