Özgür basın susturulamaz: RTÜK Halk TV'ye ceza hazırlığında mı?

Özgür basın susturulamaz: RTÜK Halk TV'ye ceza hazırlığında mı?
RTÜK başkanı Ebubekir Şahin, geçen günlerde özellikle deprem yayını yapan muhalif yayınlara gözdağı veren bir açıklama yaptı. Bu açıklamanın ardından kurul yarın deprem boyunca tarafsız yayınlarıyla kamuoyuna gerçeği ulaştıran kanallara ilişkin gündemle toplanacak. Yayınlara bir ceza çıkıp çıkmayacağı merak edilirken RTÜK'ün bu gerekçeyle toplanmasına tepki yağdı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) deprem yayınlarını değerlendirmek üzere yarın bir toplantı düzenlemeye hazırlanıyor. Toplantıda aralarında Halk TV'nin de bulunduğu deprem boyunca milyonlara gerçekleri aktaran yayınlara bir ceza çıkıp çıkmayacağı ise merak ediliyor.

Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu, Twitter hesabından RTÜK'e seslendi. "Halk TV susturulamaz" diyen Mahiroğlu, şu mesajı paylaştı:

"RTÜK yine ceza gündemiyle toplantı kararı almış. Konu malum; amaç bağımsız, özgür, evrensel yayın yapan HALK TV'yi susturmak. Bugüne kadar onlarca cezayla susturamadığınız Halk TV canlarımız enkaz altındayken mi susacak? #HALKTVSUSTURULAMAZ"

Siyasi isimlerden destek

Öte yandan siyasetçilerden Halk TV'ye yoğun bir destek geldi. Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından RTÜK üyelerine seslendi. Halk TV'nin de bulunduğu kanallara destek veren Demirtaş, şu mesajı paylaştı:

"Basına ağır cezalar vermeyi tartışan RTÜK üyeleri, AĞIR CEZALAR ifadesini sadece dört ay sonra yargılanırken kendiniz için duymak istemezsiniz. Kim ister ki? Artı TV'den, FOX Haber'den, Halk TV'den, KRT'den, TELE1'den elinizi çekin."

Meral Akşener: Haber alma hakkı anayasal hak

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Akşener açıklamasında milletin haber alma hakkının, anayasal güvence altındaki vazgeçilmez bir hak olduğunun altını çizdi:

“Felaketin boyutlarını gözler önüne seren, enkazlardan müjdeler vererek, hepimize nefes aldıran yayınlar, aba altından sopayı ya da cezayı değil, takdiri hak ediyor.”

DEVA Partisi RTÜK'e seslendi: Gerçekleri karartmayın

DEVA Partisi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Başkanı Sanem Oktar toplantı öncesinde RTÜK’e seslendi:

"RTÜK’e çağrı yapıyorum. İnsanların gerçekleri bilmesini, öğrenmesini engelleyecek caydırıcı bir niyet varsa bundan vazgeçin. Ceza dosyaları ile haber alma özgürlüğünü kısıtlamayın. Gerçekleri sakın karartmayın. Gerçekleri toprağın altına gömmeyin."

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'den gözdağı

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, geçen günlerde yaptığı açıklamalarda özellikle muhalif yayınlara gözdağı vermiş ve "Tüm iyi niyetli uyarılarımıza rağmen yanlışta ısrar eden yayıncılar RTÜK uzmanları tarafından titizlikle takip edilmekte ve gerekli raporlamalar yapılmaktadır" demişti.

Etiketler :