Özel yetenek gerektiren bölümler puan ile alım yapacak

Özel yetenek gerektiren bölümler puan ile alım yapacak
Akdeniz Üniversitesi, Müzik, Resim ve Heykel gibi özel yetenek gerektiren bölümlere giriş için yapılan yetenek sınavları pandemi nedeniyle kaldırıldı.

Yükseköğretim Kurulunca 10 Ekim 2019’da alınan ancak tepkiler üzerine bir yıl ertelenen, “Üniversiteye girişte 14 programda özel yetenek sınavının kaldırılması” kararı, Covid-19 gerekçesiyle Akdeniz Üniversitesi’nde uygulamaya geçirildi. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, 2020-2021 ders yılına yönelik öğrenci alımlarında, üniversite sınavının birinci oturumundaki puanların dikkate alınmasına karar verdi.

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Yetenek sınavıyla öğrenci alan güzel sanatlar fakültesi bölümleri ve kontenjanları belirlendi. Akdeniz Üniversitesi, yetenek sınavı ile öğrenci alması gereken Fotoğraf, Grafik, Heykel, Müzik, Resim, Seramik, Geleneksel Türk Sanatları, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümleri’ne öğrenci alımının TYT başarı puanına göre gerçekleştirileceğini açıkladı.

Bilerek tercih yapın 

Özel yetenek gerektiren bölümlere merkezi sınav puanı ile öğrenci almaya karar veren Akdeniz Üniversitesi GSF öğrencileri uyardı. Kılavuzda, adayların ilgili bölümlerin yeterliliklerini ve yetkinliklerini üzerlerinde taşımaları gerektiği ifade edilerek, “Eğitim öğretim hayatlarında zorlukla karşılaşmamak için en azından bu durumu bilerek başvurularını ve tercihlerini yapmaları beklenmektedir” denildi.

Adayların, “İlgili bölümün temel yeterliliklerini üzerinde taşıdığını bilerek” bölümlere başvurması gerektiğini kaydeden fakülte yönetimi, başvuran adayların her birinin özel yetenek sınavına girmiş kabul edileceğini bildirdi.

Yetenek puanla ölçülemez

Güzel Sanat Fakültesi’nde okumak isteyen öğrenciler de karara tepki gösterdi. Kararın ardından sosyal medyada bir araya gelen gençler, tepkilerini şu cümleler ile ifade etti:

  • ■ Yetenek, yetenek sınavı ile ölçülür, barajla değil.
  • ■ Farklıyız, yeteneğimiz var ama sınavsız girişte bunu nasıl göstereceğiz?
  • ■ Tüm yıl resim tekniğimi geliştirmek için çalıştım. Bütün emeklerim boşa gitti.
  • ■ Yetenek puanla ölçülemez.

Etiketler :