Ordu'ya yürüyen Gülistan Doku'nun annesi fenalaştı

Ordu'ya yürüyen Gülistan Doku'nun annesi fenalaştı
Tunceli’de 5 Ocak 2020’de kaybolan ve 544 gündür kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku’nun ailesi, Gülistan'ın kaybolduğu dönemde Tunceli Valisi olan Tuncay Sonel’in şimdiki görev yeri Ordu’ya yürümek istedi. Anne Bedriye Doku yolda fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.

544 gündür kayıp olan Munzur üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun ailesi, Gülistan'ın kaybolduğu dönemde Tunceli Valisi olan ve şu an Ordu Valisi olarak görev yapan  Tuncay Sonel'in etkin bir soruşturma yürütülmesini engellediği ve Gülistan'ın bulunmamasında rolü olduğu iddiası ile  Ordu'ya yürümek isteyen yürüyüşün başında anne Bedriye Doku'nun fenalaşarak hastaneye kaldırılması sonrası yürüyüşe ara verdi.

gulistan1.jpg

Dün gece adliye binası önünde sabaha kadar oturma eylemi yapan ve sabah saatlerinde Tunceli adliyesinde Gülistan Doku dosyasında şüpheli olarak yer alan gülistan Doku'nun erkek arkadaşı Zaynal Abarakov'un polis babası Engin Yücel'in evini taşıdığı sırada Aygül Doku'nun evde kriminal inceleme yapılmadığı gerekçesiyle ev eşyalarının taşınmasına engel olması nedeniyle Tunceli Asliye Ceza mahkemesinde açılan mala zarar verme davası nedeniyle duruşmaya katılan aile duruşmanın 24 Eylül tarihine ertelenmesi sonrası orda valisi Tuncay Sonel'e kızımız Gülistan Doku nerede diye sormak için Ordu'ya doğru yürüyüşe geçti.

Ordu valiliğine gitmek için Tunceli adliyesi önünde yürüyüşe geçen Doku ailesi üyeleri anne Bedriye, baba Ahmet ve abla Aygül Doku yürüyüşe başladıkları sırada anne Bedriye Doku bir süre Kürtçe ağıt yaktı daha sonra Kürtçe olarak seslenişte bulunarak; "Benim kızım daha çok gençti, kızım kaybolalı 2 yıl oldu hiç bir haber yok kızımdan. Okuyordu öğretmen olacaktı, ne oldu benim kızıma, kim benim kızıma bu kötülüğü yaptıysa hangi zalim bu kötülüğü yaptıysa sürüm sürüm sürünsün nerede benim kızım nerede"

Anne Bedriye Doku yürüyüşe devam edildikleri sırada elinde kayıp kızı Gülistan'ın fotoğrafı ile yüksek sesle Kürtçe feryat ederek kızım nerede Gülistan nerede diye feryat ettiği sırada fenalaşarak yere yığıldı ve çevredekiler müdahale ederek kendisine gelmesini sağladı ve bir süre dinlenen Bedriye Doku tekrar yürüyüşe geçti.

gulistan.jpg
Anne Bedriye Doku'nun kendisine gelmesi ile birlikte Doku ailesi tekrar yürüyüşüne devam etti abla Aygül Doku annesinin koltuğuna girerek yürüyüşe devam ettikleri sırada yüksek sesle haykırarak; " Bir anne 2 yıldır kızının kemiklerini arıyor, Gülistan'ın erkek arkadaşının evinde kriminal inceleme yapılmadığı için tepki verdik diye mahkeme mahkeme bizi süründürüyorlar. Siz kızınız intihar etti dediniz bizi bir yıl Munzur'a mahkum ettiniz. Biz eğer annemiz ile Ordu'ya varabilirsek vali Tuncay Sonel'e tek bir soru soracağız "gülistan iftihar ettiyse kemikleri nerede"


Doku ailesi yürüyüşüne devam ettiği sırada yürüyüşün 3. km'de anne daha fazla dayanamayarak tekrar fenalaşalı olay yerine çağrılan ambulans ile hastaneye kaldırılan anne Bedriye doku bir süre Tunceli devlet hastanesinde doktor gözetiminde bu sırada da Doku ailesi de yürüyüşe ara vererek hastaneye gitti. Tunceli Devlet hastanesinde ilk kontrolü yapılan Bedriye Doku'nun tansiyonunun yükseldiği ve bir süre kontrol altında tutulduktan sonra taburcu edildiği öğrenilirken Aygül Doku annesinin tansiyonunun çok yüksek olduğunu bu sıcaklarda yürümesi ya da güneşte durması durumunda hayati tehlike oluşacağını doktorların kendilerine söylediğini bu durumda çaresiz kaldıklarını ve Diyarbakır'daki evlerine dönüp ailece bir durum değerlendirmesi yaparak yeni bir karar alacaklarını belirtti.

Vali Tuncay Sonel aileyi aradı 

Doku ailesinin bugün Ordu valiliğine yürüyerek gideceklerini açıklamaları ve yürüyüşe geçmelerinden sonra Eski Tunceli Valisi şuan Ordu valisi olan Tuncay Sonel aileyi arayarak Tunceli'ye yeni başsavcı atandığını ve Gülistan Doku dosyasının yeniden inceleneceğini yeni ekip kurulduğunu aileye aktardığı öğrenildi.

Vali Tuncay Sonel ile Telefon görüşmesi yapan abla Aygül Doku Vali Tuncay Sonel ile aralarında geçen konuşmayı söyle aktardı;  "Biz Ordu'ya yürümek için yola çıktık sonra annem fenalaştı hastaneye kaldırdık. Biz annem ile ilgilendiğimiz sırada Ordu valisi Tuncay Sonel eniştem Osman Fidanı cep telefonundan arayarak Gülistan Doku dosyasında her şeyi yaptığını bundan sonra da gereken ne varsa yapacağını söyledi ve telefonu kapattı. Bu görüşme üzerine bende valiye geri dönüş yaparak arayıp bir görüşme yaptım. Vali Tuncay Sonel önce Eniştem Osman Fidan'ı aradı bir süre görüştü şimdiye kadar yaptıklarını anlattı ve telefonu kapattı sonra ben arayıp Ordu'ya geleceğimizi söyledim vali de bana şunları söyledi; Ben Gülistan'ı kendi evladımı arar gibi aradım. Tunceli'ye yeni Başsavcı atandı kendisi ile görüştüm ve dosyayı tekrar inceleyecek. Yeni bir ekip kuruldu ve ne gerekiyorsa yapılacak elimden gelen ne varsa yapacağım, " Aygül Doku Vali Sonel'in kendilerine söz verdiğini Gülistan'ın bulunması için ne gerekiyorsa yapacağını ve kendilerinin de devletin valisine ikinci kez güvenmek istediklerini bunun için bir süre bekleyişte olacaklarını ve bir sonuç çıkmaması durumunda tekrar Ordu'ya yürüyeceklerini belirtti.

Ferit DEMİR/TUNCELİ